Wie heeft de meest duurzame werkplek binnen de Vlaamse administratie?

Op een inspirerende Zin?Ja!-netwerkdag voor Vlaamse ambtenaren, werd als afsluiter de meest duurzame werkplek binnen de Vlaamse administratie bekendgemaakt. De VDAB kwam als grote winnaar uit de bus en mocht een plooifiets van Brompton in ontvangst nemen. Het Steunpunt Vakantieparticipatie werd gelauwerd om de grote vooruitgang die ze hebben geboekt. Zij ontvingen een duurzaamheidsscan.

Brede schouders nodig

“Een pionier in duurzaamheid kan soms uit een onverwachte hoek komen. Zo is Ieper Rock al jaren het meest duurzame festival van Vlaanderen. De stoere metalmannen zijn onze duurzaamheidskampioenen. Je hebt nu eenmaal brede schouders nodig om aan de kar te kunnen trekken,” zegt de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers die de prijs voor de meest duurzame werkplek mocht uitreiken.

Van ludieke acties tot grote projecten

Het is de eerste keer dat deze wedstrijd wordt georganiseerd. Organisator Ine Baetens van het Team Duurzame Ontwikkeling is vooral dankbaar voor de grote interesse binnen de Vlaamse administratie. “Er beweegt enorm veel op het vlak van duurzaamheid, van kleine, ludieke acties onder collega’s tot grote, ambitieuze projecten binnen de organisaties. Het enthousiasme is groter dan verwacht.”

VDABwintDuurzaamheid in onze DNA

Winnaar VDAB heeft duurzaamheid in haar DNA opgenomen. Er is een team van 5 medewerkers dat zich op alle vlakken inzet om duurzaamheid te integreren in de werking en het opleidingsaanbod van de organisatie. “Eén van de zaken die we onlangs hebben ingevoerd zijn deelwagens van Cambio. Op die manier hoeft niemand nog een eigen wagen aan te schaffen voor de verplaatsingen tijdens het werk. Ook onze printoptimalisatie is een geweldig succes,” zegt Kim Devos van de Cel Duurzaam Ondernemen bij VDAB.

VPwintBroodje Divers

In de categorie voor diensten die de meeste vooruitgang hadden geboekt, ging de eerste prijs naar Het Steunpunt Vakantieparticipatie, een organisatie die zich inzet om mensen met een laag inkomen toegang te geven tot vrije tijd, ontspanning en vakantie. “We organiseren 1 keer per maand Broodje Divers, een lunchsessie waarbij we telkens een ander aspect van duurzaamheid binnen onze organisatie bespreken en proberen aan te pakken,” legt Carine Geboers van het Steunpunt uit. Op teamuitstap eet het team steevast in een sociaal restaurant of koken de collega's zelf met vegetarische, seizoensgebonden en lokale producten. 

De kanshebbers

Bij de beoordeling van de kandidaten hield het Team Duurzame Ontwikkeling rekening met zowel sociale, ecologische als economische aspecten. In totaal waren er 14 Vlaamse overheidsdiensten kanshebber om in de prijzen te vallen:

 • Bij De Lijn wordt er ingezet op ecologisch rijden en het evenwicht tussen autochtone en allochtone collega’s. Op de stelplaats in Ukkel werd een plekje met groen ingericht voor de collega's en wordt er ingezet op ecologisch gedrag.
 • Het ecoteam van het Agentschap Sociaal- Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen introduceerde kraantjeswater en blocnotes uit kladpapier.
 • Bij de VLAM worden duurzamer werkmaterialen aangekocht en werd een contract afgesloten met Blue Bike om het fietsgebruik te stimuleren.
 • De afdeling bouwprojecten van het Facilitair Bedrijf heeft het Virginie Lovelinggebouw in Gent bemeubeld met gerecycleerd kantoormateriaal, op een locatie die perfect bereikbaar is met de fiets en het openbaar vervoer. Het gebouw behaalt de hoogste score  volgens het handboek 'duurzame kantoorhuisvesting' van de Vlaamse overheid. Het kan uitstekende scores voorleggen op het vlak van epb, isolatie, luchtdichtheid, verlichting, hergebruik van regenwater, e-peil en k-peil.
 • De Afdeling Planning en Coordinatie (PCO) van het Agentschap Wegen en Verkeer verrast met ludieke acties waar de collega’s punten of stickers kunnen verdienen door veggie te eten of de trap te nemen.
 • De Cel Limburg van de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid heeft ambitieus actieplan met speciale aandacht voor de (elektrische) fiets uitgewerkt voor alle personeelsleden.
 • De afdeling Monitoring en Studie van het departement Landbouw en Visserij heeft TransEATiesessies georganiseerd, waarin werd onderzocht hoe transitie een rol kan spelen voor landbouw en voeding.
 • Het Agentschap voor Onderwijsdiensten heeft zich toegelegd op digitalisatie en minder papierverbruik.
 • De VMM ging voor een ISO 14001-certificaat voor haar vestiging in Aalst. Het betrekt ook haar personeelsleden door projecten als ‘fietsen naar Kazachstan’.
 • Kind en Gezin spant zich vooral in voor personeelsleden met een handicap en minder energieverbruik.
 • Eén van de acties bij OVAM is het verzamelen van ongebruikte agenda’s voor een organisatie die zich inzet voor mensen met specifieke noden. Er worden ook regelmatig herstelcafé’s georganiseerd voor de collega’s.

De prijzen

In de categorie ‘de meest duurzame werkplek’ ging de 2e plaats naar de afdeling Monitoring en Studie van het departement Landbouw en Visserij en de 3e plaats naar OVAM. In het klassement voor de diensten die het meest vooruitgang hebben geboekt, kwam het Agentschap Sociaal- Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen tweede en de Afdeling Planning en Coördinatie (PCO) van het Agentschap Wegen en Verkeer derde.

 

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Beeld monitoring 2021 vizier 2030

Vizier 2030 Monitoring 2021

Vizier 2030 is de Vlaamse vertaling van de mondiale Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.