Vrede en veiligheid

  • 17 juli 2018

Vrede en veiligheid liggen aan de kern van de Verenigde Naties. Daar worden we aan herinnerd van zodra we de site betreden, met een kunstwerk van een geweer met een geknoopte loop. Doorheen het gebouw zijn er tentoonstellingen en verwijzingen naar deze kerntaak van de VN. Op de tweede verdieping kunnen we de medaille bewonderen van de Nobelprijs van de Vrede die werd uitgereikt aan de VN Secretaris-Generaal Kofi Annan. Naast de ingang van de grote zaal van de Algemene Vergadering hangt een teller met de dagelijkse wereldwijde uitgaven aan wapens. De teller staat op 1.912.847.174 dollar. Op de muur staat een uitspraak van VN Secretaris-Generaal Dag Hammarskjöld “The UN was not created to take mankind to heaven, but to save mankind from hell”

Vandaag begon het segment waarbij de ministers en staatshoofden van de lidstaten tussenkomen en de vrijwillige rapporten (voluntary national reports of reviews) worden voorgesteld. Daar wordt vrede en veiligheid vaak vernoemd als horizontaal thema dat essentieel is voor het bereiken van een duurzame toekomst. Ze linken aan energie, aan immigratie, aan welvaart en welzijn, aan vrouwenrechten en vooral ook aan klimaatverandering en water.

Steeds meer studies wijzen op de link tussen klimaatverandering, waterschaarste en conflicten. Ook hier wordt er gekeken naar de SDG’s om een oplossing te bieden. Volgens de burgemeester van Bangangté (Kameroen) “de SDG’s zorgen voor mondiale stabiliteit”.