Voorbeelden van nieuwe business modellen

Pay per Lux

Een project van Philips om klanten een vaste prijs te laten betalen per lichteenheid. Het gaat om ledlampen die automatisch dimmen van zodra de zon schijnt. Philips zorgt voor de installatie van de lampen en de slimme energiemeters, betaalt de energiefactuur en blijft ook eigenaar van de producten. Na afloop van het contract neemt Philips de verlichtingsproducten terug in het productieproces, de grondstoffen worden hergebruikt. Zo wordt recycling geoptimaliseerd.

Huur de inrichting van je kantoor

Huur kantoorinrichting bij Turntoo, een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in circulaire economie. Niet alleen stoelen en bureaus, maar ook vloeren, wanden en licht. Turntoo werkt met duurzame en kwalititatief hoogstaande producten als Steelcase, Desso en Philips. De uitbaters hoeven zich nergens zorgen over te maken. Een deur die knelt, een tegel die springt, wieltjes die van de stoel hangen? Turntoo komt het repareren.

Modulaire kopieerapparaten

De multifunctionals (kopieerapparaten die ook kunnen printen en scannen) van Canon zijn grotendeels modulair opgebouwd. Vervangen van kapotte onderdelen en upgrading zijn daardoor eenvoudig. Canon levert niet alleen nieuwe maar ook tweedehands apparaten. Na gebruik worden ze helemaal uit elkaar gehaald, opnieuw opgebouwd en onder dezelfde garanties verhuurd. Canon blijft eigenaar van de apparaten, een belangrijke voorwaarde voor hoogwaardig hergebruik.

Pagina pakketjes

Xerox heeft pagina-pakketten ontwikkeld, waarmee ze hun klanten printcontracten aanbieden in plaats van printers. De klant betaalt per pagina en de printers zijn zo ontworpen dat ze lang meegaan, gemakkelijk hergebruikt kunnen worden en weinig afval produceren (door bijvoorbeeld niet met vervangbare inktpatronen te werken maar met vaste inktpotten).

Een boiler voor het leven

A Shade Greener biedt klanten een ‘boiler voor het leven’. Ze installeren en onderhouden een gloednieuwe boiler tegen een vast bedrag per maand. Het innovatief Brits energiebedrijf biedt ook gratis zonnepanelen en pelletkachels aan.

Sap, karton en papier van restafval

De Nederlandse telercoöperatie FresQ is samen met verschillende partners bezig met 3 pilootprojecten waarbij hun restafval kan omgezet worden in premium tomatensap, golfkarton en papier. Het tomatensap kunnen ze maken van klasse III-tomaten die ze niet verkocht krijgen, het golfkarton van de stengels van de tomatenplanten, het papier van het tomatenblad.

Specialist in tweedehands technologie

CeX koopt, verkoopt en ruilt technologie en entertainment. Het gaat daarbij vooral om mobiele telefoons, video games, DVD’s, computers, digitale electronica, tv’s, schermen en muziekCD’s. De retailer heeft winkels in Groot-Brittannië, Spanje, US, Ierland, India, Australië, Portugal en Nederland. buy sell and exchange a range of technology and entertainment products.

Amazon Ruilbon

Klanten van Amazon worden aangemoedigd om hun boeken en videogames terug te sturen, in ruil voor een cadeaubon bij Amazon. Het product wordt opnieuw verkocht als tweedehands en de klant kan voor zichzelf een nieuw boek of game kopen. 

Over de transitie naar een circulair aankoopbeleid...