Voetbal en diplomatie

  • 11 juli 2018

Bij het betreden van het VN- gebouw, zetten de bewakingsagenten de toon met een brede glimlach als we onze badge tonen. “Ah, Belgium, yes, you are my favorite.”. Het gaat natuurlijk over de voetbalkoorts die ook de delegaties in zijn greep heeft. In de koffiehoek staat een grote televisie om tijdens de pauze een stukje van de match mee te pikken. Tijdens de plenaire maakt de voorzitter een grapje over onze aanwezigheid in de zaal en hoe goed België het doet in de wereldbeker.

Tijdens de maaltijd speelt op de achtergrond ‘Oscar and the Wolf’, het restaurant serveert Belgische specialiteiten. Voor een moment verdwijnen tegenstellingen op de achtergrond om eenheid te vinden in de Wereldbeker. Het is een mooi symbool voor de werking van de VN, waar landen hun eigen belangen ondergeschikt maken aan een hoger doel.

Tijdens het seminarie ‘SDGs at the local level’ van UNITAR en het CIFAL Global Network stelt Peter Wollaert, directeur van CIFAL Flanders, het transitiedenken voor dat centraal staat binnen de Vlaamse lange-termijnvisie ‘Visie 2050’ en de behoefte aan trekkers, aan ‘change makers’, die deze transities leiden en ondersteunen. Daarbij is een hoog ambitieniveau essentieel “wil je een provinciale ploeg zijn of wil je meespelen voor de wereldbeker?”