Urban Smart Farm wint Korte Keten Wedstrijd

urban smart farmEen uniek project met zeecontainers wint 15.000 euro in de Korte Keten wedstrijd 2015 van de Stad Gent. Vissen en groenten worden in een gesloten kringloop gekweekt en op een duurzame manier verspreid bij Gentse horeca en handel.

Het project ‘Urban Smartfarm’ van bedrijf Agrado uit Gent is de winnaar van de tweede editie van Korte Keten Wedstrijd van de Stad Gent. Urban Smartfarm lanceert een piloot project in Gent waarbij vissen en groenten samen worden gekweekt in een gesloten kringloop. In twee verplaatsbare zeecontainers zullen vissen en groenten gekweekt worden voor de Gentse horeca. Urban Smartfarm ontvangt een subsidie van 15.000 euro als ondersteuning  in de startfase. Het project werd verkozen uit negen sterke projectvoorstellen.

Vis, groenten en kruiden voor Gentse markt

De Urban Smartfarm brengt ‘aquaponics’, een duurzame manier van voedselproductie, naar de stad. Aqua-wat? Aquaponics staat voor een gesloten ecosysteem. Mest van vissen wordt omgezet in voedsel voor groenten en kruiden. Die op hun beurt het water zuiveren voor de vissen in het systeem. Een win-winsituatie.

Hydrocultuur

Twee zeecontainers worden omgebouwd tot mobiele productie-eenheden: één container wordt ingericht met planten die groeien op basis van hydrocultuur, de andere container bevat water met vissen die voor de bemesting van de planten zorgen. Op het dak van de containers worden kruiden gekweekt in groeitorens onder natuurlijk licht. Binnenin de containers wordt LED-verlichting ingezet.

Transport met bakfietsen

De opbrengst van vis-, groenten- en kruidenproductie zal met bakfietsen verdeeld worden aan Gentse horeca, winkels en verdelers van lokale voedselabonnementen. Begin 2016 zullen de zeecontainers geplaatst worden om in het voorjaar van start te gaan met de kweek.

Efficiënt in ruimte, transport en productie

De duurzaamheid van de Urban Smartfarm zit in meerdere facetten:

  • optimaal gebruik van de ruimte door het mobiel invullen van tijdelijk braakliggende terreinen en door verticaal te kweken
  • lage mobiliteitsimpact door productie in de stad en transport via bakfiets
  • productie die zeer efficiënt omspringt met grondstoffen: er is geen nood aan bijkomende bemesting of bewatering.

Gent en Garde

Met de Korte Keten Wedstrijd wil de Stad Gent projectvoorstellen ondersteunen die de korte keten tussen Gentse consumenten en lokale producenten versterken. De projectvoorstellen moeten een realistische, binnen het jaar op te starten en op termijn financieel haalbare oplossing bieden die rekening houdt met de specifieke afzetmarkt van Gent.

Bij de beoordeling van de negen ingezonden projectvoorstellen verheugde de jury zich over de kwaliteit en de creativiteit van de verschillende concepten. Alle projecten zijn op zich waardevol en verdienen de nodige aandacht en ondersteuning. Waar relevant worden indieners doorverwezen naar andere bestaande ondersteuningsmogelijkheden.

Op 24 februari 2016 organiseert de Stad Gent een netwerkevent rond korte keten waarop alle deelnemende projecten worden voorgesteld.

Meer info over alle acties in Gent: https://klimaat.stad.gent/nl

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Studiedag: De energiesector in volle transformatie: de rol van biomassa(rest)stromen

De energiesector is in volle transformatie. ODE licht dan ook graag de rol van biomassa(rest)stromen toe in deze studienamiddag.

Studiedag: Circulariteit in hernieuwbare energie

Door circulariteit te combineren met hernieuwbare energie kan de energietransitie nóg duurzamer verlopen.

Studiedag: De rol van thermische opslag in de energietransitie

ODE en Warmtenetwerk Vlaanderen organiseren twee 'halve', complementaire studiedagen over energieopslag.