Urban Smart Farm wint Korte Keten Wedstrijd

urban smart farmEen uniek project met zeecontainers wint 15.000 euro in de Korte Keten wedstrijd 2015 van de Stad Gent. Vissen en groenten worden in een gesloten kringloop gekweekt en op een duurzame manier verspreid bij Gentse horeca en handel.

Het project ‘Urban Smartfarm’ van bedrijf Agrado uit Gent is de winnaar van de tweede editie van Korte Keten Wedstrijd van de Stad Gent. Urban Smartfarm lanceert een piloot project in Gent waarbij vissen en groenten samen worden gekweekt in een gesloten kringloop. In twee verplaatsbare zeecontainers zullen vissen en groenten gekweekt worden voor de Gentse horeca. Urban Smartfarm ontvangt een subsidie van 15.000 euro als ondersteuning  in de startfase. Het project werd verkozen uit negen sterke projectvoorstellen.

Vis, groenten en kruiden voor Gentse markt

De Urban Smartfarm brengt ‘aquaponics’, een duurzame manier van voedselproductie, naar de stad. Aqua-wat? Aquaponics staat voor een gesloten ecosysteem. Mest van vissen wordt omgezet in voedsel voor groenten en kruiden. Die op hun beurt het water zuiveren voor de vissen in het systeem. Een win-winsituatie.

Hydrocultuur

Twee zeecontainers worden omgebouwd tot mobiele productie-eenheden: één container wordt ingericht met planten die groeien op basis van hydrocultuur, de andere container bevat water met vissen die voor de bemesting van de planten zorgen. Op het dak van de containers worden kruiden gekweekt in groeitorens onder natuurlijk licht. Binnenin de containers wordt LED-verlichting ingezet.

Transport met bakfietsen

De opbrengst van vis-, groenten- en kruidenproductie zal met bakfietsen verdeeld worden aan Gentse horeca, winkels en verdelers van lokale voedselabonnementen. Begin 2016 zullen de zeecontainers geplaatst worden om in het voorjaar van start te gaan met de kweek.

Efficiënt in ruimte, transport en productie

De duurzaamheid van de Urban Smartfarm zit in meerdere facetten:

  • optimaal gebruik van de ruimte door het mobiel invullen van tijdelijk braakliggende terreinen en door verticaal te kweken
  • lage mobiliteitsimpact door productie in de stad en transport via bakfiets
  • productie die zeer efficiënt omspringt met grondstoffen: er is geen nood aan bijkomende bemesting of bewatering.

Gent en Garde

Met de Korte Keten Wedstrijd wil de Stad Gent projectvoorstellen ondersteunen die de korte keten tussen Gentse consumenten en lokale producenten versterken. De projectvoorstellen moeten een realistische, binnen het jaar op te starten en op termijn financieel haalbare oplossing bieden die rekening houdt met de specifieke afzetmarkt van Gent.

Bij de beoordeling van de negen ingezonden projectvoorstellen verheugde de jury zich over de kwaliteit en de creativiteit van de verschillende concepten. Alle projecten zijn op zich waardevol en verdienen de nodige aandacht en ondersteuning. Waar relevant worden indieners doorverwezen naar andere bestaande ondersteuningsmogelijkheden.

Op 24 februari 2016 organiseert de Stad Gent een netwerkevent rond korte keten waarop alle deelnemende projecten worden voorgesteld.

Meer info over alle acties in Gent: https://klimaat.stad.gent/nl

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Leefmilieu: Hoe bereiken we de doelstellingen van 2030 en 2050?

Het Europees Milieuagentschap presenteert de belangrijkste trends op milieugebied en de elementen die essentieel zijn voor de uitvoering van een duurzame transitie.

November 7, 2019. OECD Fact finding mission to Flanders on the SDGs - peer review by Viken and Bonn

Concluding visit to Flanders of this fact finding mission. Viken (N) and Bonn (D) exchange experiencies and good practices with the Flemish administration, public services. and Flemish cities.

SE'nSE 2021 projectoproep voor oprichters van duurzame start-ups

De Stichting voor Toekomstige Generaties lanceert haar zesde SE’nSE projectoproep voor oprichters van start-ups met een positieve impact op het milieu.

FRDO-CFDD Webinar - Herstel en strategische investeringen: hoe kan de transitie naar een duurzamere economie worden gefinancierd?

Met dit webinar zet de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) de werkzaamheden voort die zij was begonnen in het kader van het Nationaal Strategisch Investeringspact.

Turning the Tide: How to Finance a Sustainable Ocean Recovery

Een praktische gids voor financiële instellingen om een ​​duurzaam oceaanherstel aan te sturen.