Urban Farm Lease

Sociale innovatie voor duurzame jobs. Dat was de inzet van de tweede editie van de European Social Innovation Competition. Het Belgische project Urban Farm Lease kwam uit meer dan 1250 inzendingen uit de bus als een van de drie grote winnaars van een geldprijs van 30.000 euro. Daarmee willen de initiatiefnemers de stadslandbouw in Brussel uitbouwen als antwoord op hoge jeugdwerkloosheid.

Een op drie jongeren in Brussel zit zonder baan. Tegelijkertijd zijn er in de stad honderden hectares grond (daken, leegstaande gebouwen, kelders,…) die geschikt zijn voor landbouw maar die op dit moment onbenut blijven. Uit onderzoek blijkt dat er 6.000 directe jobs kunnen gecreeërd worden in de stadslandbouw. Op deze cijfers baseerde Urban Farm Lease zich voor het dossier voor de Europese Social Innovation Competition.

Het project wil zoeken naar oplossingen door expertise te bundelen om jongeren op te leiden tot stadslandbouwer en tegelijkertijd optreden als adviseur voor vastgoedeigenaars die hun gronden of platte daken meerwaarde willen geven via landbouwprojecten. Met subsidiemogelijkheden voor groendaken, bestaande distributiekanalen en een grote groep consumenten die interesse heeft voor duurzame en eerlijke voeding, heeft Brussel enkele troeven in handen.

Met de Europese prijs wil Urban Farm Leases een online platform uitbouwen om vraag en aanbod van bruikbare oppervlaktes in kaart te brengen. “Het doel is om 3.000 nieuwe jobs voor jongeren ook effectief te realiseren in Brussel en daarna te kijken wat er mogelijk is in andere Europese steden”, zei projectleider Nicolas Tsurukawa tijdens zijn pitch voor de jury.

Andere projecten die eind mei bij de tweede uitreiking van de Social Innovation Competion in de prijzen vielen zijn From waste to wow! QUID project uit Italië, dat modieuze kleding maakt met licht beschadigde stoffen die anders op de afvalberg zouden belanden. Daarbij worden er banen geschept voor vrouwen die het moeilijk hebben om een plek te vinden op de arbeidsmarkt. Voidstarter uit Ierland is de derde winnaar. Dit project wil mensen zonder baan inschakelen om leegstaande sociale woningen te renoveren tot leercentra voor ondernemerschap. Dankzij de Social Innovation Competition krijgen deze projecten nu een duw in de rug om hun plannen waar te maken. 

Bron: De Sociale Innovatiefabriek

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Leefmilieu: Hoe bereiken we de doelstellingen van 2030 en 2050?

Het Europees Milieuagentschap presenteert de belangrijkste trends op milieugebied en de elementen die essentieel zijn voor de uitvoering van een duurzame transitie.

November 7, 2019. OECD Fact finding mission to Flanders on the SDGs - peer review by Viken and Bonn

Concluding visit to Flanders of this fact finding mission. Viken (N) and Bonn (D) exchange experiencies and good practices with the Flemish administration, public services. and Flemish cities.

SE'nSE 2021 projectoproep voor oprichters van duurzame start-ups

De Stichting voor Toekomstige Generaties lanceert haar zesde SE’nSE projectoproep voor oprichters van start-ups met een positieve impact op het milieu.

FRDO-CFDD Webinar - Herstel en strategische investeringen: hoe kan de transitie naar een duurzamere economie worden gefinancierd?

Met dit webinar zet de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) de werkzaamheden voort die zij was begonnen in het kader van het Nationaal Strategisch Investeringspact.

Turning the Tide: How to Finance a Sustainable Ocean Recovery

Een praktische gids voor financiële instellingen om een ​​duurzaam oceaanherstel aan te sturen.