Tournée Générale: achter de schermen van 10 duurzame initiatieven

Tournée Générale is een toer over het Belgisch grondgebied langs tien duurzame en inspirerende initiatieven. Dit initiatief van De Stichting voor Toekomstige Generaties wil ons laten ontdekken hoe het eraan toe gaat achter de schermen en hoe deze verschillende initiatieven erin slagen om duurzame ontwikkeling in hun dagelijkse werking te integreren.

Opzet

Een bezoek in de coulissen van elk initiatief, een ontmoeting met projectverantwoordelijken met een hart voor duurzame ontwikkeling, en vooral: een directe dialoog met de spilfiguren van de initiatieven.

Voor wie?

Project managers op zoek naar inspirerende voorbeelden om hun eigen werking te verbeteren en geïnteresseerd om hun netwerk uit te breiden. Jongeren en studenten met interesse in duurzaam management en maatschappelijk verantwoord ondernemen, op zoek naar de juiste skills voor huidige of toekomstige jobs bij bedrijven en organisaties.

Methodologie

De deelnemers spelen een actieve rol in de analyse en de ontdekking achter de schermen. Ze kunnen hierbij gebruik maken van een analyserooster, voorgesteld door de Stichting. Deze analyse laat toe om op het einde van de dag een aantal conclusies te trekken.

De centrale vragen doorheen alle ateliers zijn:

Welke visie lag aan de start van het initiatief, was er toen al spraken van een visie van 360°? Wat zijn de belangrijkste fases geweest in de ontwikkeling van het initiatief? 

Hoe worden de verschillende dimensies van duurzame ontwikkeling in de dagelijkse werking geïntegreerd, zoals milieu, het bevorderen van het sociale welzijn en van economische welvaart? En hoe zit het met de participatie van de medewerkers en de stakeholders?

Wat zijn de uitdagingen voor de toekomst?
Welke lessen kunnen we eruit trekken voor onze eigen initiatieven?

10 haltes, 10 Ateliers voor de toekomst

Bij de keuze van de 10 initiatieven werd geprobeerd om een zo grote mogelijke diversiteit na streven: van kleine tot grote bedrijven, maar ook initiatieven uit de sociale economie, coöperaties, vzw's en burgerinitiatieven. Al deze initiatieven werden genomineerd voor één van de zeven voorgaande edities van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties (met uitzondering van Brutopia), precies omdat ze de principes van duurzaamheid integreren in hun dagelijkse werking.

Het eerste atelier vond plaats in La Ferme Nos Pilifs in Brussel. In het najaar van 2014 bezoeken we een vijftal initiatieven in Vlaanderen en in Brussel. In het voorjaar van 2015 zijn vijf Waalse initiatieven aan de beurt, verdeeld over de 5 Waalse provincies. 

Bekijk het volledige programma

Praktisch

Deelnamekost per atelier is gratis, broodjeslunch en informatiemap inbegrepen.
De groep wordt bewust klein gehouden. Daarom wordt het aantal deelnemers beperkt tot min. 15 en max. 20 deelnemers. We streven naar een diverse groep en werken daarom met voorinschrijvingen.
Er zal simultane vertaling (NL/FR) beschikbaar zijn.

Meer informatie

Video's

Van de verschillende ateliers wordt eveneens een video gemaakt die de belangrijkste conclusies weergeeft uit de workshops. Het eerste filmpje over 'La Ferme Nos Pilifs' in Brussel is al af:

 

Grote Prijs voor Toekomstige Generaties

Dit project kwam tot stand in het kader van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties. Deze prijs wil initiatieven in de kijker plaatsen die de principes van duurzame ontwikkeling toepassen in hun dagelijkse werking en die daardoor een voorbeeldrol hebben voor de rest van de maatschappij.

 

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Leefmilieu: Hoe bereiken we de doelstellingen van 2030 en 2050?

Het Europees Milieuagentschap presenteert de belangrijkste trends op milieugebied en de elementen die essentieel zijn voor de uitvoering van een duurzame transitie.

November 7, 2019. OECD Fact finding mission to Flanders on the SDGs - peer review by Viken and Bonn

Concluding visit to Flanders of this fact finding mission. Viken (N) and Bonn (D) exchange experiencies and good practices with the Flemish administration, public services. and Flemish cities.

SE'nSE 2021 projectoproep voor oprichters van duurzame start-ups

De Stichting voor Toekomstige Generaties lanceert haar zesde SE’nSE projectoproep voor oprichters van start-ups met een positieve impact op het milieu.

FRDO-CFDD Webinar - Herstel en strategische investeringen: hoe kan de transitie naar een duurzamere economie worden gefinancierd?

Met dit webinar zet de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) de werkzaamheden voort die zij was begonnen in het kader van het Nationaal Strategisch Investeringspact.

Turning the Tide: How to Finance a Sustainable Ocean Recovery

Een praktische gids voor financiële instellingen om een ​​duurzaam oceaanherstel aan te sturen.