Voeding

Nieuws

Vlaamse regering duidt trekkers voor Visie 2050 aan

Zeven prioriteiten voor transitie

Naar een gemeenschappelijk voedselbeleid?

Hoe beleidsdomeinen elkaar kunnen versterken i.p.v. tegenwerken

Milieuverkenning 2018 pleit voor systeembenadering

Oplossingenmix voor energie, mobiliteit en landbouw

Landbouwparken: ruimte voor multifunctionele landbouw

Hoe voedselproductie kan samengaan met educatie, zorg en recreatie

Kirgizië gaat Buthan achterna met 100% bio

Kirgizië schakelt landbouwsector volledig om naar biologisch tegen 2029

Wie worden de nieuwe SDG-voices voor 2019?

25.000 euro voor organisaties, bedrijven of verenigingen die SDGs helpen realiseren

Leernetwerk Sustainable Development Goals

Voor overheidspersoneel dat in Vlaanderen binnen de eigen organisatie bezig is met duurzaamheid

VN-klimaatrapport klinkt alarmerend

De komende 10 jaar zijn cruciaal

Halen we de SDG's tegen 2030?

Verontrustend voortgangsrapport trekt aan de alarmbel

Gemeente voor de Toekomst

Projectoproep van Bond Beter Leefmilieu en het Fonds Duurzame Materialen- en Energiebeheer

Leertraject duurzaam aankopen voor ambtenaren

Werkkledij, catering, kantoren en circulair

Vlamingen meer bekommerd om het milieu

Onderzoek naar consumentengedrag van het Departement Omgeving

Realiseer met steun een klimaatrobuust dak

Stad Antwerpen steunt experimenten die biodiversiteit kunnen vergroten op daken

Verankering van de internationale ontwikkelingsagenda in Vlaanderen

Aan de slag met de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling in Vlaanderen

Wolhandkrabben lopen in de val van de VMM

Vlaamse milieumaatschappij is succesvol in de strijd tegen invasieve exoot

Week van de Bij gelanceerd

Campagneweek van 27 mei tot 3 juni

Algen als volwaardig alternatief

Voor voeding, veevoeder en verzorgingsproducten

SDG-handleiding voor overheidsorganisaties

Hoe kan je de SDG's integreren in de strategie en activiteiten van je organisatie?

Gent opnieuw genomineerd als groenste stad van Europa

Mag Gent zich straks de Groene Hoofdstad van Europa noemen?

Agenda

6 juni: Studiedag 'De doorbraak van plantaardige voeding in Vlaanderen'

Er beweegt wat op ons bord! De interesse in gezonde voeding neemt jaar na jaar toe. De Vlaming koopt steeds meer plantaardige alternatieven.

23 mei: Forum Voedselverlies

Voedselverliezen in huishoudens: inzichten en tips

25 juni: Zijn de SDG's een instrument van verandering?

Lancering studie van FRDO met Europese praktijkvoorbeelden

Studies

Landbouw in stedelijke omgeving.

CSA’s en andere initiatieven

Permacultuur: een verkenning  

De biologische landbouw in Vlaanderen.

Stand van zaken in 2014

Recht van bij de boer(in).

Een blik achter de schermen bij 130 bedrijven met korteketenverkoop in Vlaanderen

Crowdfunding

Zit er muziek in voor de Vlaamse land- en tuinbouwer?  

5 principes voor duurzame voeding

Verse, biologische producten uit eigen regio zijn goed voor het leefmilieu, ondersteunen de lokale economie en vormen de basis van een heerlijke, gezonde maaltijd. De combinatie van deze vijf criteria is niet voor elk product mogelijk. Het is wel de bedoeling in elke maaltijd met elk criterium rekening te houden.

1.    Bio: Bij de productie van biologische voeding vermijdt men zoveel mogelijk het gebruik van pesticiden, biociden, kunstmeststoffen en medicatie. U herkent Biologische producten veelal aan het Europees of nationaal keurmerk dat ze dragen

2.    Regionaal: Plaatselijk geteeld en verwerkt voedsel vermindert de transportkosten en ondersteunt de lokale economie. Zo kunt u ook specialiteiten uit eigen streek, en Vlaamse en Belgische streekproducten aan bezoekers voorstellen.

3.    Seizoensgebonden: De keuze voor groenten en fruit uit het seizoen bespaart u heel wat energie en kosten. Buiten het seizoen worden groenten en fruit aangeleverd uit het buitenland (transportkost) of uit serres (energiekost). Ook de versheid is een voordeel want er is geen energie nodig voor bewaring (drogen of invriezen).

4.    Duurzame handel: Duurzame handel, zoals fair trade, brengt producten op de markt waarbij de arbeiders in correcte sociale omstandigheden werken en de producent een rechtvaardige prijs krijgt. Deze prijs staat in verhouding tot de werkelijke productiekost van de boer en de mogelijkheid om een gezin te onderhouden met de inkomsten.

5.    Minder vlees en vis: Studies tonen aan dat de impact van veeteelt en overbevissing aanzienlijk is. De grote vraag naar vlees leidt tot een intensieve teelt die erg zwaar weegt op het milieu, van methaangassen tot vervuiling van drinkwater en bodem. Daarnaast zijn sommige vissoorten bedreigd door overbevissing. Let bij de aankoop van vlees of vis op duurzaamheidslabels, zoals dat van het Marine Stewardship Council (MSC) voor duurzame visserij.