Stad Gent Voorbeeldconsument

De Stad Gent hielp dit jaar met de organisatie van Meet Your Buyer, een conferentie en markt rond duurzame overheidsopdrachten. De Oost-Vlaamse hoofdstad draagt duurzaamheid hoog in vaandel. Tijdens de conferentie stelden ze hun beste voorbeelden rond duurzaam aankoopbeleid voor.

Duurzame dresscode op de Gentse Feesten

textiel-GFElk jaar wordt er voor de Gentse Feesten merchandising gemaakt. Sinds 2014 mag de firma Suburban alle T-shirts, kruippakjes en sweaters bedrukken. Suburban is een Gentse firma waarbij alles op een milieuvriendelijke manier gebeurt. De gebruikte inkten zijn watergedragen inkten of ecologische discharge inkten. Er wordt voornamelijk organisch katoen gebruikt en het transport is in handen van de fietskoerierdienst Bubble Post. http://www.gentsefeestenshop.be

Schoonmaak: ecologisch en veilig voor mens en milieu

Als eerste stad ter wereld gebruikt Gent professionele schoonmaakproducten bekroond met het Cradle to Cradle CertifiedCM Silver label. Administratieve gebouwen, scholen, musea, bibliotheken, depots en clubhuizen: maar liefst 340 gebouwen in Gent gepoetst met Ecovers Cradle to Cradle® producten.

Gent trekt met deze aanpak de kaart van (super)geconcentreerde producten, minimale verpakking, recyclage, minder waterverbruik en minder transport. De producten van Ecover voldoen op alle vlakken aan deze eisen. Ze zijn snel en volledig biologisch afbreekbaar en reinigen doeltreffend, met een minimum aan schadelijke stoffen.

De Stad Gent werkt hiervoor samen met zijn externe schoonmaakpartners Cleaning Masters, Euroclean en ISS. Zij gaan op hun beurt de samenwerking aan met toeleverancier Boma die de producten van Ecover verdeelt.

Duurzaam vlootbeheer

transport-GentStad Gent staat in voor het beheer van een wagenpark van meer dan 900 voertuigen, dat ze elk jaar duurzamer proberen te maken. Bij ieder voertuig dat aangekocht wordt, gaat de stad voor de meest duurzame en vernieuwende versie. Zo werd er de voorbije jaren al gekozen voor een 30-tal elektrische wagens, 14 CNG-wagens (aardgas) en 6 hybride versies.

Daarnaast is 
er ook aandacht voor interne mobiliteitskeuzes. Indien mogelijk, wordt er gekozen voor de fiets of bakfiets, worden voertuigen gedeeld tussen verschillende diensten en wordt er op sommige locaties gekozen voor cambiowagens. Tenslotte droegen Ecodriving-opleidingen nog bij tot zuiniger rijgedrag.

Innovaties bij de brandweer

Het project FIRED-uP focust op het optimaliseren van de milieuprestaties van brandweerwagens. London Fire Brigade, Stad Gent en België werken samen in dit 3-jarig project dat opgestart werd in juni 2012. Het project wordt deels gefinancierd door de Europese Unie, onder het Competitiviteit en Innovatie Programma.

Duurzaam kantoor: papier en kantoorbenodigdheden

kantoor-gentAlle balpennen die de medewerkers van Stad Gent gebruiken zijn vervaardigd uit gerecyleerde PET-flessen. De pen wordt niet weggegooid als de inkt leeg is, enkel het inktbuisje wordt vervangen.

Ook op het vlak van verpakkingsmateriaal en levering wil de Stad Gent meer duurzaamheid. Er wordt bekeken hoe de frequentie van levering teruggeschroefd kan worden naar één à twee keer per maand. De stadsmedewerkers volgen de voorraad beter op en passen hun bestelgedrag aan.

Door de contracten ruimer open te stellen (niet enkel de stadsdiensten, maar ook brandweer, Ivago, Politie, ...), krijgt de Stad Gent als klant scherpere prijzen en volumekortingen, en kan ze op de markt haar duurzame eisen nog verder doordrukken.

Kampioen duurzaam verlichten

In 2013 won het lichtplan van de Stad Gent de Auroralia Award, een prijs voor de beste initiatieven op het gebied van duurzame stadsverlichting. In drie jaar tijd wist Gent zijn CO2-uitstoot ten gevolge van verlichting te verminderen met 1.113 ton per jaar. Dat is goed voor de hoeveelheid CO2-emissies van 1.098 huisgezinnen.

Dit kon onder meer door alle kwiklampen te vervangen door de meer energiezuinige SON-lampen. De Stad verlaagde ook de vermogens van al deze lampen - door de nieuwe armaturen hebben ze meer lichtopbrengst. De armaturen worden nu vaker op de gevels geplaatst. Het vermijdt de installatie van palen, vermindert de onderhoudskosten en geeft de voetgangers meer ruimte.

De elektrische voorschakelapparatuur bespaart energie en maakt het dimmen van de openbare verlichting mogelijk. Tegen 2020 moet de verlichting met 20 procent naar omlaag.

Gent Jazz Festival

gentjazzGent Jazz Festival mikt op kwaliteit en duurzaamheid: een beleid waarbij ecologisch, economisch en sociaal duurzame keuzes worden gemaakt. De keuze voor maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft een impact op de promotie met minder drukwerk en gebruik van gerecycleerd papier, het energieverbruik dat met de helft werd teruggedrongen, de catering met een focus op lekkere seizoensproducten en een ruim vegetarisch aanbod…

Ook de festivalpartners en –leveranciers worden aangespoord om duurzaam te werken en wie dit doet krijgt extra aandacht. Gent Jazz Festival wil met een bewust beleid aantonen dat het mogelijk is om duurzaam te ondernemen zonder in te boeten aan kwaliteit en sfeer, de bezoekers een ideale concertervaring bieden én een mooie toekomst.

FSC label én Chain of Custody

Ook rond duurzaam houtgebruik stelt Stad Gent zich op als pionier. Als eerste Belgische stad, nam ze in 2008 via het FSC convenant al een duidelijk engagement voor verantwoord hout- en papiergebruik. Vanaf dit jaar vereist de stad ook dat de opdrachtnemer beschikt over een bedrijfseigen FSC Chain of Custody certificaat. De stad neemt een actieve rol op in het stimuleren van aannemers tot het behalen van zo'n certificaat.

Lees ook: Stad Gent ondertekent duurzaam ICT charter

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Beeld monitoring 2021 vizier 2030

Vizier 2030 Monitoring 2021

Vizier 2030 is de Vlaamse vertaling van de mondiale Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.