
In bijna elke grote uitdaging en kans in de wereld staat energie centraal. Zowel voor jobs, veiligheid, klimaatverandering, voedselproductie als voor het verhogen van de inkomens is toegang tot energie essentieel.
Toch heeft één op vijf mensen in de wereld geen toegang tot moderne elektriciteit. Drie miljard mensen zijn voor koken en verwarming nog steeds afhankelijk van hout, steenkool, houtskool of dierlijk afval. Energie draagt het meeste bij aan de klimaatverandering, aangezien het verantwoordelijk is voor ongeveer 60 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het aandeel van CO2-uitstoot bij energie beperken, is een van de hoofddoelen om klimaatveranderingen op lange termijn onder controle te houden.
Het Vlaams beleid rond deze SDG gaat over:
- Innovatiepotentieel energietechnologie
- Participatie en financiering energieprojecten
- Transitie naar toekomstgericht energiesysteem
- Energiezuinige zorg voor onroerend erfgoed
- Hernieuwbare energie in het landschap
- Ruimte voor hernieuwbare energie
- Subsidies aan verenigingen
Vanuit het Vlaams beleid zijn er onder meer volgende goede voorbeelden;
- Traject 'Stroomversnelling'
- Renovatiepact
- Energiearmoedeprogramma
- Zonneplan
- Windplan
- Warmteplan
- Energiezuinige onroerendgoedzorg
- Waterkracht Albertkanaal
Vanuit burgers en verenigen zijn er deze goede voorbeelden:
- Mobiel 21
Subdoelstellingen (targets) over:
- Universele toegang tot betaalbare, betrouwbare en moderne energiediensten
- Verhoging van het aandeel hernieuwbare energie in de globale energiemix
- Verdubbeling van de globale snelheid van verbetering in energie-efficiëntie tegen 2030
Middelen
a. Internationale samenwerking om toegang te vergemakkelijken tot onderzoek en technologie inzake schone energie, met inbegrip van de hernieuwbare energie, de energiedoeltreffendheid en de geavanceerde en schonere fossiele brandstoffentechnologie, en de promotie van investeringen in energie-infrastructuur en schone energietechnologie.
b. Uitbreiding van infrastructuur en upgrade van de technologie om moderne en duurzame energiediensten te kunnen aanbieden aan alle ontwikkelingslanden, in het bijzonder de minst ontwikkelde landen, de kleine eilandstaten in ontwikkeling en door land ingesloten ontwikkelingslanden, in overeenstemming met hun respectieve steunprogramma's.