SDG Voices aan de slag

The Shift heeft samen met het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO) 8 organisaties aangeduid als woordvoerders voor de Sustainable Development Goals (SDG’s) in België. Zij zullen vanaf nu één jaar lang deze ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties promoten en iedereen oproepen om ze waar te maken.

Deze acht duurzaamheidsambassadeurs werden officiëel voorgesteld tijdens een ceremonie in het Egmontpaleis met de steun van Marie Christine Marghem, Federaal Minister voor Duurzame Ontwikkeling. Het gaat om telkens één Nederlandstalige en één Franstalige organisatie per thema’s People, Planet en Prosperity, evenals twee organisaties die actief zijn rond het thema Peace & Justice.

SDGambassadeurs

Het idee van deze SDG Voices is geïnspireerd op de aanstelling van 17 internationale duurzaamheidsambassadeurs of SDG Advocates. Na de lancering van de SDG’s in september 2015, benoemde VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon o.a. Koningin Mathilde, zaakvoerders Paul Polman en Jack Ma en celebrities als Lionel Messi en Shakira om deze ontwikkelingsdoelen wereldwijd te promoten. “Maar ook lokaal is de nood groot,” zegt Sabine Denis van The Shift. “In België woont 15% van de bevolking onder de armoedegrens en dreigt er een groeiende ongelijkheid. Ook de klimaatproblematiek heeft een stijgende impact in ons land, onder andere op de biodiversiteit en het waterbeheer.”

Daarom lieten The Shift en het FIDO afgelopen zomer acht Belgische organisaties selecteren, die elk een nationale communicatiecampagne zullen voeren als woordvoerders van de SDG’s. De organisaties werden verkozen via een dubbele selectieprocedure door een nominatiecomité en jury. Het nominatiecomité, bestaande uit 17 experten uit het middenveld, stelde eerst een lijst met organisaties op die volgens hen het meeste potentieel hebben om de SDG’s in België te promoten. Uit deze longlist verkoos een jury van communicatie-experten dan acht organisaties die het best een groot publiek kunnen bereiken.

De SDG Voices zullen de SDG’s niet alleen bekendmaken bij het grote publiek, maar ook andere organisaties helpen inzien dat ze hun inspanningen rond duurzaamheid kunnen verbeteren door ze te linken aan dit globale kader. De echte impact van de campagne zal blijken uit de mate waarin zowel individuen als allerhande organisaties via de SDG’s mee hun steentje bijdragen aan een duurzamere wereld tegen 2030. Iedereen kan dit volgen via www.sdgs.be.

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Leefmilieu: Hoe bereiken we de doelstellingen van 2030 en 2050?

Het Europees Milieuagentschap presenteert de belangrijkste trends op milieugebied en de elementen die essentieel zijn voor de uitvoering van een duurzame transitie.

November 7, 2019. OECD Fact finding mission to Flanders on the SDGs - peer review by Viken and Bonn

Concluding visit to Flanders of this fact finding mission. Viken (N) and Bonn (D) exchange experiencies and good practices with the Flemish administration, public services. and Flemish cities.

SE'nSE 2021 projectoproep voor oprichters van duurzame start-ups

De Stichting voor Toekomstige Generaties lanceert haar zesde SE’nSE projectoproep voor oprichters van start-ups met een positieve impact op het milieu.

FRDO-CFDD Webinar - Herstel en strategische investeringen: hoe kan de transitie naar een duurzamere economie worden gefinancierd?

Met dit webinar zet de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) de werkzaamheden voort die zij was begonnen in het kader van het Nationaal Strategisch Investeringspact.

Turning the Tide: How to Finance a Sustainable Ocean Recovery

Een praktische gids voor financiële instellingen om een ​​duurzaam oceaanherstel aan te sturen.