SaaS-platform om klimaatplannen om te zetten in acties

269

Zoveel Vlaamse steden en gemeenten engageerden zich ondertussen tot klimaatactie via burgemeestersconvenanten. Nu komt het er vooral op aan om hun plannen in concrete actie om te zetten.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers lanceerde onlangs een projectoproep waarmee hij steden en gemeenten financieel wil ondersteunen wanneer ze samen met andere gemeenten, burgers, bedrijven, scholen… concrete zaken voor het klimaat wensen te realiseren. De VVSG zorgt voor de uitvoering en begeleiding bij de projectoproep.

Maar alle hulp blijft welkom. Daarom brengen we hier het 'Software-as-a-Service' (SaaS) platform 'FutureproofedCities' onder de aandacht.

Wat is het?

FutureproofedCities is een online platform dat steden en gemeenten helpt om hun klimaatplan in actie om te zetten.

Met deze online tool kunnen steden en gemeenten hun klimaatplan gemakkelijk intern ontwikkelen, monitoren en de juiste focus leggen. Daarnaast kunnen ze via deze tool eigen ervaringen delen, geïnspireerd worden en externen (burgers, bedrijven) betrekken.

Het platform ontstond een drietal jaar geleden in de schoot van Futureproofed toen daar plots steden en gemeenten kwamen aankloppen met de vraag om een klimaatplan te ontwikkelen.

Ondertussen zijn er twaalf medewerkers voor aan de slag die al meer dan 65 Vlaamse steden en gemeenten hielpen (en nog steeds helpen) bij de opmaak en de implementatie van hun klimaatplan. Over heel België gaat het om 130 steden en gemeenten. Het platform is ook internationaal actief met projecten van Frankrijk over Spanje tot Montenegro.

Een uitgebreid menu

FutureproofedCities stelt een actiemenu voor dat zo'n 65 maatregelen telt. Die gaan van 'voor de hand liggend' tot 'best moeilijk om te realiseren'.

Het platform probeert daarbij telkens lokale besturen toe te leiden naar potentiële investeerders.

De kostprijs

Om gebruik te kunnen maken van FutureproofedCities betaalt een kleine gemeente zowat 250 euro per maand. Die kostprijs loopt op tot maximaal 2.000 euro per maand voor een grote buitenlandse stad.

 

 

23 maart 2020: Warmtewende voor de industrie

Duurzame warmte/koude is een cruciaal onderdeel van de energietransitie. De warmtevraag van de Vlaamse industrie alleen bedraagt meer dan 50 TWh/jaar of ruim 80% van de totale industriële energievraag

24 januari 2020: Boomplantactie in Groenendaal

Plant mee een 160 bomen op het Ecoduct in Groenendaal

12 maart 2020 Teach Up ! 2030

Teach Up! 2030 is dé inspiratiedag voor duurzame wereldburgers op school.

Gemeente voor de Toekomst

Gemeente voor de Toekomst is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu. 22 organisaties uit het netwerk van Bond Beter Leefmilieu bundelden hun kracht en werkten een aanbod uit waarmee de lokale besturen hun duurzaamheidsdoelstellingen waar kunnen maken.

RepairConnects

De repairbeweging 'Maakbaar Leuven' helpt Leuvenaars al twee jaar om hun kapotte toestellen een tweede leven te geven in Repair Cafés. Nu die cafés noodgewongen de deuren hebben gesloten tijdens de coronacrisis, heeft het initiatief een digitale tegenhanger gekregen: RepairConnects.

Projectoproep: lokale klimaatactie

Heb je als stad of gemeente plannen rond klimaat? Dien dan zeker een project in. De focus ligt op samenwerking en participatie om concrete zaken te realiseren. In totaal wordt 1 miljoen euro vrijgemaakt.