SaaS-platform om klimaatplannen om te zetten in acties

269

Zoveel Vlaamse steden en gemeenten engageerden zich ondertussen tot klimaatactie via burgemeestersconvenanten. Nu komt het er vooral op aan om hun plannen in concrete actie om te zetten.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers lanceerde onlangs een projectoproep waarmee hij steden en gemeenten financieel wil ondersteunen wanneer ze samen met andere gemeenten, burgers, bedrijven, scholen… concrete zaken voor het klimaat wensen te realiseren. De VVSG zorgt voor de uitvoering en begeleiding bij de projectoproep.

Maar alle hulp blijft welkom. Daarom brengen we hier het 'Software-as-a-Service' (SaaS) platform 'FutureproofedCities' onder de aandacht.

Wat is het?

FutureproofedCities is een online platform dat steden en gemeenten helpt om hun klimaatplan in actie om te zetten.

Met deze online tool kunnen steden en gemeenten hun klimaatplan gemakkelijk intern ontwikkelen, monitoren en de juiste focus leggen. Daarnaast kunnen ze via deze tool eigen ervaringen delen, geïnspireerd worden en externen (burgers, bedrijven) betrekken.

Het platform ontstond een drietal jaar geleden in de schoot van Futureproofed toen daar plots steden en gemeenten kwamen aankloppen met de vraag om een klimaatplan te ontwikkelen.

Ondertussen zijn er twaalf medewerkers voor aan de slag die al meer dan 65 Vlaamse steden en gemeenten hielpen (en nog steeds helpen) bij de opmaak en de implementatie van hun klimaatplan. Over heel België gaat het om 130 steden en gemeenten. Het platform is ook internationaal actief met projecten van Frankrijk over Spanje tot Montenegro.

Een uitgebreid menu

FutureproofedCities stelt een actiemenu voor dat zo'n 65 maatregelen telt. Die gaan van 'voor de hand liggend' tot 'best moeilijk om te realiseren'.

Het platform probeert daarbij telkens lokale besturen toe te leiden naar potentiële investeerders.

De kostprijs

Om gebruik te kunnen maken van FutureproofedCities betaalt een kleine gemeente zowat 250 euro per maand. Die kostprijs loopt op tot maximaal 2.000 euro per maand voor een grote buitenlandse stad.

 

 

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

1 oktober 2020: VIBE Congres 2020

De coronacrisis drukt ons met de neus op de feiten: we moeten onze gemeentekernen anders inrichten.

23 maart 2020: Warmtewende voor de industrie

Duurzame warmte/koude is een cruciaal onderdeel van de energietransitie. De warmtevraag van de Vlaamse industrie alleen bedraagt meer dan 50 TWh/jaar of ruim 80% van de totale industriële energievraag

State of the planet: speech van Antonio Guterres

Op 2 december 2020 gaf de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, een baanbrekende speech over de toestand van onze planeet.

CORE

CORE staat voor Coöperatief Ondernemen in Rationeel Energiegebruik.

Hasselaren investeren mee in duurzamere stadsgebouwen

Inwoners van Stad Hasselt krijgen de kans om mee te investeren in het versneld verduurzamen van stadsgebouwen.