SaaS-platform om klimaatplannen om te zetten in acties

269

Zoveel Vlaamse steden en gemeenten engageerden zich ondertussen tot klimaatactie via burgemeestersconvenanten. Nu komt het er vooral op aan om hun plannen in concrete actie om te zetten.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers lanceerde onlangs een projectoproep waarmee hij steden en gemeenten financieel wil ondersteunen wanneer ze samen met andere gemeenten, burgers, bedrijven, scholen… concrete zaken voor het klimaat wensen te realiseren. De VVSG zorgt voor de uitvoering en begeleiding bij de projectoproep.

Maar alle hulp blijft welkom. Daarom brengen we hier het 'Software-as-a-Service' (SaaS) platform 'FutureproofedCities' onder de aandacht.

Wat is het?

FutureproofedCities is een online platform dat steden en gemeenten helpt om hun klimaatplan in actie om te zetten.

Met deze online tool kunnen steden en gemeenten hun klimaatplan gemakkelijk intern ontwikkelen, monitoren en de juiste focus leggen. Daarnaast kunnen ze via deze tool eigen ervaringen delen, geïnspireerd worden en externen (burgers, bedrijven) betrekken.

Het platform ontstond een drietal jaar geleden in de schoot van Futureproofed toen daar plots steden en gemeenten kwamen aankloppen met de vraag om een klimaatplan te ontwikkelen.

Ondertussen zijn er twaalf medewerkers voor aan de slag die al meer dan 65 Vlaamse steden en gemeenten hielpen (en nog steeds helpen) bij de opmaak en de implementatie van hun klimaatplan. Over heel België gaat het om 130 steden en gemeenten. Het platform is ook internationaal actief met projecten van Frankrijk over Spanje tot Montenegro.

Een uitgebreid menu

FutureproofedCities stelt een actiemenu voor dat zo'n 65 maatregelen telt. Die gaan van 'voor de hand liggend' tot 'best moeilijk om te realiseren'.

Het platform probeert daarbij telkens lokale besturen toe te leiden naar potentiële investeerders.

De kostprijs

Om gebruik te kunnen maken van FutureproofedCities betaalt een kleine gemeente zowat 250 euro per maand. Die kostprijs loopt op tot maximaal 2.000 euro per maand voor een grote buitenlandse stad.

 

 

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Leefmilieu: Hoe bereiken we de doelstellingen van 2030 en 2050?

Het Europees Milieuagentschap presenteert de belangrijkste trends op milieugebied en de elementen die essentieel zijn voor de uitvoering van een duurzame transitie.

November 7, 2019. OECD Fact finding mission to Flanders on the SDGs - peer review by Viken and Bonn

Concluding visit to Flanders of this fact finding mission. Viken (N) and Bonn (D) exchange experiencies and good practices with the Flemish administration, public services. and Flemish cities.

Webinar - 'Towards sustainable public administrations in Europe'

Overheidsdiensten ondernemen actie om hun ecobalans en hun duurzaamheid in het algemeen te verbeteren.

Burgemeestersconvenant hernieuwd

Op 21 april werd de hernieuwde versie van het burgemeestersconvenant gelanceerd. Het doel van de hernieuwing is om steden en gemeenten te stimuleren om krachtiger op te treden voor een eerlijker, klimaatneutraal Europa.

Eco*Bouwforum: Milieuvriendelijk bouwen is helemaal niet duur

Over milieuvriendelijk bouwen en verbouwen doet een rist misverstanden de ronde. Zoals dat het duurder is dan traditioneel bouwen. Dit Eco*Bouwforum van VIBE helpt die misverstanden uit de wereld.