Restaurantkeukens worden circulair met een wormenhotel

In Amsterdam worden dagelijks 22 vrachtwagens aan GFT-afval naar de verbrandingsoven gereden. Doodzonde, want er kan op simpele wijze compost van gemaakt worden. Daarom gaat het initiatief Le Compostier samenwerken met restaurants en hotels om hun GFT-afval in te zamelen voor compost als grondstof voor voedselproductie en grondbemesting. In de zogeheten wormenhotels zorgen wormen voor een versnelde omzetting van GFT afval naar compost.

De Circulaire Voedselketen in de Stad

Bij restaurants zoals As wordt veel zorg en aandacht besteed aan de inkoop van kwaliteitsproducten voor optimale smaak. De afnijsels, schillen en andere resten van de verwerkte groente en fruit worden tot op heden nauwelijks als afzonderlijke
afvalstroom opgehaald of verwerkt in de Gemeente Amsterdam. “En dat is erg jammer, want met dezelfde zorg voor de bereiding van de gerechten kan er van de overblijfselen een waardevolle grondstof worden geproduceerd,” aldus oprichter van Le Compostier Rowin Snijder. “Door de resten tot compost te verwerken kunnen we op goedkope en efficiente wijze een keten sluiten op weg naar een circulaire stad. Zo komt de mest weer terecht in de tuin van het restaurant of het wordt teruggeleverd aan lokale voedselproducenten”.

Compost a la Carte

Le Compostier ontwikkelde het afgelopen jaar speciaal voor restaurants een nieuw wormenhotel dat aansluit bij de professionele keuken. Om de wormenhotels te realiseren gaat op 25 oktober de crowdfundcampagne ‘Compost à la Carte’ van start. Het doel van deze Crowdfunding is om in 2018 bij 10 restaurants een wormenhotel te installeren die in totaal circa 40.000 kg gft-afval redeen uit de afvalbak. Een jaar lang kunnen de restaurants middels deze pilot ervaren hoe het is om een wormenhotel om de hoek van de keuken te hebben staan. De opbrengst van de crowdfunding wordt gestoken
in de bouw en plaatsing van de eerste wormenhotels voor o.a. Restaurant As en Scandinavian Embassy. U steunt dit project al vanaf 5 euro en kiest in welk restaurant de wormen aan het werk mogen. Of voor een beetje meer kunt U met de bouwtekening van Le Compostier zelf een wormenhotel bouwen voor uw eigen straat. Kijk voor meer informative op www.voorjebuurt.nl/wormenhotel

Buurtcomposteren werkt

Het concept van composteren is al eeuwenoud, en sinds drie jaar blijkt het ook in de stadse buurten van Amsterdamse een groot success. Op diverse locaties staan inmiddels wormenhotels die gerund worden door en voor de buurt. Omwonenden kunnen hier een deel van hun GFT-afval kwijt, en in ruil daarvoor ontvangen ze een aantal maanden later mest voor hun (moes)tuin en de planten.

Over Le Compostier

Le Compostier ontwerpt en bouwt ecosytemen (wormenhotels) waarin groente- en fruitresten worden omgezet tot een rijke voeding voor de bodem. De wormenhotels worden gebruikt bij buurtcompost projecten, scholen, restaurants en kantoren. Daarnaast geven zij ondersteuning bij het composteren zodat het proces goed verloopt. Met workshops en lezingen verspreiden zij informatie over het opzetten van buurtcompostprojecten of het starten van composteren aan huis bij bedrijven en instellingen. Klanten van Le Compostier zijn o.a. Gemeente Amsterdam, Gemeente Amstelveen, Gemeente Diemen en Milieudefensie. Le Compostier werkt voor de realisatie van haarprojecten samen met Stichting Het Groene Leven Lab en StadsOogst Compost Coöperatie.

23 maart 2020: Warmtewende voor de industrie

Duurzame warmte/koude is een cruciaal onderdeel van de energietransitie. De warmtevraag van de Vlaamse industrie alleen bedraagt meer dan 50 TWh/jaar of ruim 80% van de totale industriële energievraag

24 januari 2020: Boomplantactie in Groenendaal

Plant mee een 160 bomen op het Ecoduct in Groenendaal

12 maart 2020 Teach Up ! 2030

Teach Up! 2030 is dé inspiratiedag voor duurzame wereldburgers op school.

Gemeente voor de Toekomst

Gemeente voor de Toekomst is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu. 22 organisaties uit het netwerk van Bond Beter Leefmilieu bundelden hun kracht en werkten een aanbod uit waarmee de lokale besturen hun duurzaamheidsdoelstellingen waar kunnen maken.

RepairConnects

De repairbeweging 'Maakbaar Leuven' helpt Leuvenaars al twee jaar om hun kapotte toestellen een tweede leven te geven in Repair Cafés. Nu die cafés noodgewongen de deuren hebben gesloten tijdens de coronacrisis, heeft het initiatief een digitale tegenhanger gekregen: RepairConnects.

Projectoproep: lokale klimaatactie

Heb je als stad of gemeente plannen rond klimaat? Dien dan zeker een project in. De focus ligt op samenwerking en participatie om concrete zaken te realiseren. In totaal wordt 1 miljoen euro vrijgemaakt.