Online tool voor duurzame catering

Wie in Vlaanderen een event organiseert, heeft veel keuze op het gebied van drink- en eetgerei. Ook duurzaam cateringmateriaal is een optie, maar door het grote aanbod is het niet altijd duidelijk welke producten milieuvriendelijk zijn. Met de ‘Wegwijzer cateringmateriaal’ biedt de OVAM organisatoren een nuttige handleiding aan.

Financiële en praktische bezwaren

Vaak zijn er bezwaren om te kiezen voor duurzame materialen. Het kan gaan om praktische redenen, door een gebrek aan ervaring met herbruikbaar materiaal. Of om financiële redenen, want wegwerpbekers worden bijvoorbeeld gratis voorzien door de brouwer. Maar wist u dat er nu ook brouwers zijn die duurzame bekers aanleveren?

Om alle wetenschappelijke kennis te bundelen en meteen een aantal misverstanden uit de wereld te helpen, liet de OVAM een studie uitvoeren en een draaiboek opmaken over drink- en eetgerei. Ze vertrokken vanuit de denkwijze en aanpak van de organisatoren zelf. Op basis daarvan werd een gebruiksvriendelijke online tool ontwikkeld – de ‘Wegwijzer cateringmateriaal’ – die rekening houdt met de specifieke aanpak en beperkingen van een evenement.

Organisatoren beantwoorden een aantal vragen over het event, waarna de tool de verschillende mogelijkheden toont op het vlak van drankbekers, borden en bestek, gerangschikt volgens ecologische impact en praktische haalbaarheid (praktisch en economisch). Op die manier kunnen organisatoren in functie van de omstandigheden kiezen voor de meest ecologische én efficiënte oplossing. Daarnaast krijgen ze een overzicht van de beste methodes en relevante tips om een bepaald systeem te implementeren in Vlaanderen (en zelfs in heel België).

U kunt de studie en de gebruiksvriendelijke handleiding (inclusief een Engelse en Franse samenvatting) raadplegen op de website van de OVAM onder het luik Groene Vent. U kunt er ook doorklikken naar de gratis online tool.

17 - 19 oktober: Future Forward Summit

Over de rol die het hoger onderwijs kan spelen in het ontwerpen van een duurzame toekomst

20 oktober: Dag van de Trage Weg

Actiedag voor veilige en aangename trage wegen

18 september: Are you future-proof?

Nadenken over de toekomst van de mobiliteit in en rond Brussel