Online tool voor duurzame catering

Wie in Vlaanderen een event organiseert, heeft veel keuze op het gebied van drink- en eetgerei. Ook duurzaam cateringmateriaal is een optie, maar door het grote aanbod is het niet altijd duidelijk welke producten milieuvriendelijk zijn. Met de ‘Wegwijzer cateringmateriaal’ biedt de OVAM organisatoren een nuttige handleiding aan.

Financiële en praktische bezwaren

Vaak zijn er bezwaren om te kiezen voor duurzame materialen. Het kan gaan om praktische redenen, door een gebrek aan ervaring met herbruikbaar materiaal. Of om financiële redenen, want wegwerpbekers worden bijvoorbeeld gratis voorzien door de brouwer. Maar wist u dat er nu ook brouwers zijn die duurzame bekers aanleveren?

Om alle wetenschappelijke kennis te bundelen en meteen een aantal misverstanden uit de wereld te helpen, liet de OVAM een studie uitvoeren en een draaiboek opmaken over drink- en eetgerei. Ze vertrokken vanuit de denkwijze en aanpak van de organisatoren zelf. Op basis daarvan werd een gebruiksvriendelijke online tool ontwikkeld – de ‘Wegwijzer cateringmateriaal’ – die rekening houdt met de specifieke aanpak en beperkingen van een evenement.

Organisatoren beantwoorden een aantal vragen over het event, waarna de tool de verschillende mogelijkheden toont op het vlak van drankbekers, borden en bestek, gerangschikt volgens ecologische impact en praktische haalbaarheid (praktisch en economisch). Op die manier kunnen organisatoren in functie van de omstandigheden kiezen voor de meest ecologische én efficiënte oplossing. Daarnaast krijgen ze een overzicht van de beste methodes en relevante tips om een bepaald systeem te implementeren in Vlaanderen (en zelfs in heel België).

U kunt de studie en de gebruiksvriendelijke handleiding (inclusief een Engelse en Franse samenvatting) raadplegen op de website van de OVAM onder het luik Groene Vent. U kunt er ook doorklikken naar de gratis online tool.

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Leefmilieu: Hoe bereiken we de doelstellingen van 2030 en 2050?

Het Europees Milieuagentschap presenteert de belangrijkste trends op milieugebied en de elementen die essentieel zijn voor de uitvoering van een duurzame transitie.

November 7, 2019. OECD Fact finding mission to Flanders on the SDGs - peer review by Viken and Bonn

Concluding visit to Flanders of this fact finding mission. Viken (N) and Bonn (D) exchange experiencies and good practices with the Flemish administration, public services. and Flemish cities.

Ik ben meer dan mijn kassaticket Award

Voor het tweede jaar daagden Rikolto, Test Aankoop, Gezinsbond, Fairtrade Belgium en Gezond Leven onze supermarkten uit voor de 'Ik ben meer dan mijn kassaticket Award'. In deze editie focust de award zich op initiatieven die gezonde en duurzame voeding voor kinderen en jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk maken. Slechts 2 initiatieven kregen een nominatie van de expertenjury. En jij kan meestemmen op de winnaar.

‘Zaaikapitaal’ voor ecologische ondernemingen

De Stichting voor Toekomstige Generaties stelt vijf ondernemingen voor die onze planeet een warm hart toedragen. Als laureaten van de SE’nSE-prijs ontvangen ze gezamenlijk 150.000 euro aan financiële middelen.

Regiorapport Vlaanderen - A territorial approach to the SDGs: a role for cities and regions to leave no-one behind

Dit regiorapport is het resultaat van een meer dan twee jaar durende dialoog met meer dan 100 belanghebbenden om de territoriale benadering van de SDG’s in Vlaanderen te versterken.