Onderzoek naar repareerbaarheid

Laat jij jouw kapotte spullen repareren? Met dit onderzoek wil Netwerk Bewust Verbruiken de knelpunten en drempels in kaart brengen die je als consument of reparateur ervaart wanneer je iets wilt (laten) repareren. Hoe kan jij meedoen? Door gedurende 6 maanden jouw repareerervaringen met ons te delen. 

Netwerk Bewust Verbruiken en Vlaanderen Circulair lanceren een actie-onderzoek rond repareerbaarheid bij de Vlaamse bevolking. Laat jij jouw kapotte spullen repareren? Met dit onderzoek willen we de knelpunten en drempels in kaart brengen die je als consument of reparateur ervaart wanneer je iets wilt (laten) repareren. 

WAAROM DOEN ZE DIT ACTIE-ONDERZOEK?

Spullen langer gebruiken vermijdt de milieu-impact die gepaard gaat met het produceren van producten. Reparatie speelt een cruciale rol in het verlengen van de levensduur van spullen, en ze willen onderzoeken hoe ze reparatie kunnen stimuleren. Daarvoor willen ze graag de repareerbaarheid van spullen testen en de knelpunten bepalen die jullie ondervinden om iets te (laten) repareren.

WAT VRAGEN ZE VAN JULLIE?

Tijdens een periode van 6 maanden (van 1 november 2018 tot 1 mei 2019) vragen ze om bij te  houden wat stuk gaat en wat de afwegingen zijn om iets al dan niet (zelf) te (laten) repareren. Zo kunnen ze in kaart brengen welke hindernissen jullie tegenkomen, wat reparatie vergemakkelijkt, wat er is gelukt, wat de kostprijs was, etc.

Maandelijks krijgen de deelnemers een e-mail om de resultaten in te geven, en in de loop van het onderzoek worden jullie driemaal opgebeld om jullie beleving op te volgen en tips uit te wisselen. Daarnaast zullen de onderzoekers minstens 20 reparaties verder uitdiepen met een telefonisch interview over de reparatie.

Het is van belang om jullie reparatie-ervaringen over een periode van 6 maanden te bekijken om een voldoende grote steekproef te verzamelen.

WAT HEBBEN JULLIE ERAAN?

Jullie kunnen na afloop deelnemen aan co-creatie sessies en samen met reparateurs en producenten oplossingen bedenken voor de hindernissen die jullie ondervonden. Jullie aanbevelingen en pioniers-ervaringen zullen verspreid worden om andere mensen bewust te maken van de reparatiemogelijkheden. Bovendien maken jullie ook kans op mooie, duurzame prijzen.

Deelnemers krijgen alle concrete informatie bij de start van het onderzoek begin november.

JA, IK DOE MEE!

Geïnteresseerd om mee te doen en gedurende 6 maanden bij te houden welke producten/toestellen kapot gaan?  Aarzel dan niet om dit formulier in te vullen. 

Dit actie-onderzoek maakt deel uit van het project 'Repairable'. Dit is een project van Netwerk Bewust Verbruiken, in samenwerking met Vlaanderen Circulair. Vanaf oktober 2018 lanceert Netwerk Bewust Verbruiken met steun van Vlaanderen Circulair een grootschalig actie-onderzoek over repareerbaarheid. Ze gaan 2 jaar lang samen met reparateurs, gebruikers, producten en beleidsmakers op zoek naar de drempels en hefbomen op vlak van repareerbaarheid. Ze formuleren aanbevelingen over hoe we kunnen komen tot duurzame producten met een lagere milieu-impact. -

 

1 oktober 2020: VIBE Congres 2020

De coronacrisis drukt ons met de neus op de feiten: we moeten onze gemeentekernen anders inrichten.

23 maart 2020: Warmtewende voor de industrie

Duurzame warmte/koude is een cruciaal onderdeel van de energietransitie. De warmtevraag van de Vlaamse industrie alleen bedraagt meer dan 50 TWh/jaar of ruim 80% van de totale industriële energievraag

24 januari 2020: Boomplantactie in Groenendaal

Plant mee een 160 bomen op het Ecoduct in Groenendaal

Ga voor ‘European Green capital’ en ‘Green leaf’

Registreren voor de European Green capital 2023 en de European Green leaf 2022 kan nog tot 28 oktober.

1 oktober 2020: VIBE Congres 2020

De coronacrisis drukt ons met de neus op de feiten: we moeten onze gemeentekernen anders inrichten.

22 september 2020 Webinar - Voor een minder energievretende en meer sociale economie

De Stichting voor Toekomstige Generaties ondersteunt sinds 2019 student-ondernemers in de prototypingfase van een product, dienst of technologie met een positieve maatschappelijke impact.