Onderzoek naar repareerbaarheid

Laat jij jouw kapotte spullen repareren? Met dit onderzoek wil Netwerk Bewust Verbruiken de knelpunten en drempels in kaart brengen die je als consument of reparateur ervaart wanneer je iets wilt (laten) repareren. Hoe kan jij meedoen? Door gedurende 6 maanden jouw repareerervaringen met ons te delen. 

Netwerk Bewust Verbruiken en Vlaanderen Circulair lanceren een actie-onderzoek rond repareerbaarheid bij de Vlaamse bevolking. Laat jij jouw kapotte spullen repareren? Met dit onderzoek willen we de knelpunten en drempels in kaart brengen die je als consument of reparateur ervaart wanneer je iets wilt (laten) repareren. 

WAAROM DOEN ZE DIT ACTIE-ONDERZOEK?

Spullen langer gebruiken vermijdt de milieu-impact die gepaard gaat met het produceren van producten. Reparatie speelt een cruciale rol in het verlengen van de levensduur van spullen, en ze willen onderzoeken hoe ze reparatie kunnen stimuleren. Daarvoor willen ze graag de repareerbaarheid van spullen testen en de knelpunten bepalen die jullie ondervinden om iets te (laten) repareren.

WAT VRAGEN ZE VAN JULLIE?

Tijdens een periode van 6 maanden (van 1 november 2018 tot 1 mei 2019) vragen ze om bij te  houden wat stuk gaat en wat de afwegingen zijn om iets al dan niet (zelf) te (laten) repareren. Zo kunnen ze in kaart brengen welke hindernissen jullie tegenkomen, wat reparatie vergemakkelijkt, wat er is gelukt, wat de kostprijs was, etc.

Maandelijks krijgen de deelnemers een e-mail om de resultaten in te geven, en in de loop van het onderzoek worden jullie driemaal opgebeld om jullie beleving op te volgen en tips uit te wisselen. Daarnaast zullen de onderzoekers minstens 20 reparaties verder uitdiepen met een telefonisch interview over de reparatie.

Het is van belang om jullie reparatie-ervaringen over een periode van 6 maanden te bekijken om een voldoende grote steekproef te verzamelen.

WAT HEBBEN JULLIE ERAAN?

Jullie kunnen na afloop deelnemen aan co-creatie sessies en samen met reparateurs en producenten oplossingen bedenken voor de hindernissen die jullie ondervonden. Jullie aanbevelingen en pioniers-ervaringen zullen verspreid worden om andere mensen bewust te maken van de reparatiemogelijkheden. Bovendien maken jullie ook kans op mooie, duurzame prijzen.

Deelnemers krijgen alle concrete informatie bij de start van het onderzoek begin november.

JA, IK DOE MEE!

Geïnteresseerd om mee te doen en gedurende 6 maanden bij te houden welke producten/toestellen kapot gaan?  Aarzel dan niet om dit formulier in te vullen. 

Dit actie-onderzoek maakt deel uit van het project 'Repairable'. Dit is een project van Netwerk Bewust Verbruiken, in samenwerking met Vlaanderen Circulair. Vanaf oktober 2018 lanceert Netwerk Bewust Verbruiken met steun van Vlaanderen Circulair een grootschalig actie-onderzoek over repareerbaarheid. Ze gaan 2 jaar lang samen met reparateurs, gebruikers, producten en beleidsmakers op zoek naar de drempels en hefbomen op vlak van repareerbaarheid. Ze formuleren aanbevelingen over hoe we kunnen komen tot duurzame producten met een lagere milieu-impact. -

 

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Beeld monitoring 2021 vizier 2030

Vizier 2030 Monitoring 2021

Vizier 2030 is de Vlaamse vertaling van de mondiale Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.