Nieuwe community managers voor DuWoBo

DuWobo, het transitienetwerk rond Duurzaam Wonen en Bouwen in Vlaanderen, heeft 2 nieuwe trekkers: Anna Kint van Oksigen Lab voor het online kennis- en actieplatform en Jan Aerts van Futureproofed als netwerker en strateeg. Ze komen vanuit een verschillende hoek bij DuWoBo terecht, maar vanaf nu staan beide neuzen in dezelfde richting: hoe kunnen we de transitie naar duurzaam wonen en bouwen in Vlaanderen versnellen?

AnnaAnna zal de community vooral proberen te activeren op het nieuw online platform, waar sterke ideeën alle kansen zullen krijgen om uit te groeien tot concrete projecten. Ze heeft hiervoor drie verschillende platformen (Expo, Expi en Expa) en 12 coachingtrajecten in de aanbieding, waarvan de eerste nu in opstart. “Interessante voorbeelden kunnen in de kijker gezet worden op Expo. Wie op zoek is naar partners, uitdagingen of inspiratie, kan het posten op Expi. Wie op institutionele, juridische of financiële drempels stoot, kan op Expa terecht,” legt Anna uit. “Als coach kunnen we de ondernemer helpen met onder andere het verfijnen van maatschappelijke uitdagingen en impact, het opstellen van een businessplan, budgetten en het uitwerken van een marktstrategie.” Een maand na de lancering zijn er al meer dan 100 mensen ingeschreven voor de online community. Ze hoopt dat de groep nog verder zal verbreden. Anna heeft zelf productontwikkeling gestudeerd, waardoor ze met een andere blik naar bouwprojecten en architectuur kijkt. “Het is de bedoeling om nog meer nieuwe energie, complementaire kennis en verrassende invalshoeken aan bod te laten komen. Dat zorgt voor frisse ideeën en nieuwe partnerships.”

janJan Aerts van Futureproofed zal er de komende maanden voor zorgen dat het netwerk regelmatig samenkomt om ideeën uit te wisselen en nieuwe projecten uit de grond te stampen. Hij gaat op zoek naar nieuwe opportuniteiten voor het netwerk, interessante experimenten en belangrijke thema’s om in een studie of transitie-arena aan te pakken. Jan weet hoe hij een koers moet volgen en een project kan doen landen, hij is zijn carrière ooit begonnen als piloot bij Sabena. Maar intussen werkt hij als ingenieur milieutechnologie al jaren als duurzaamheidsadviseur bij Futureproofed. In die rol passeerden volgende opdrachten de revue: EPB-verslaggeving, passiefhuisberekeningen, levencyclusanalyses van bouwmaterialen, impactberekeningen van woonwijken en de opmaak van klimaatplannen voor steden en provincies. Met deze opdracht voor DuWoBo treedt hij in de voetsporen van zijn vader, een ingenieur-architect, en zijn twee grootvaders, een schrijnwerker en een kleine aannemer.

DuWoBo is een transitienetwerk dat wordt gevormd door Vlaamse professionals van overheid, universiteiten, vakspecialisten, milieubeweging enz. Samen proberen ze dat lastige begrip ‘duurzaamheid’ toe te passen in de manier waarop we bouwen en wonen. Concreet bestudeert DuWoBo hoe stads- en dorpskernen werken en hoe dit beter zou kunnen. Het onderzoekt ook hoe bouwtechnieken, energie, grondstoffen en materialen verstandiger ingezet kunnen worden.

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Beeld monitoring 2021 vizier 2030

Vizier 2030 Monitoring 2021

Vizier 2030 is de Vlaamse vertaling van de mondiale Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.