My Fair Baby

fairbabyMy Fair Baby is een nieuw project dat jonge ouders tips geeft voor duurzame keuzes rond geboortekaartjes, doopsuiker, verzorging, voeding, kleding, kamerinrichting, mobiliteit en speelgoed voor hun kleine spruit. Netwerk Bewust Verbruiken, De Gezinsbond, Fairtrade Belgium en Vredeseilanden slaan hiervoor de handen in elkaar. Blogster en toekomstige mama Mme Zsazsa is fiere meter.

Website vol tips en getuigenissen

Fairtrade Gemeente Heusden-Zolder ontwikkelde in 2011 een fairtrade babyplanner, met tips voor duurzamere en eerlijke babyverzorging. My Fair Baby bouwt hier op verder. Zo maakte Netwerk Bewust Verbruiken met www.myfairbaby.be een website waar ouders terecht kunnen voor praktische informatie rond geboortekaartjes, doopsuiker, verzorging, voeding, kleding, kamerinrichting, luiers, mobiliteit en speelgoed. Samen met consulenten en verplegers van Kind & Gezin, mutualiteiten, kraamafdelingen, kinderdagverblijven, zelfstandige vroedvrouwen en moedergroepen bekijken we de mogelijkheden om ouders die een kindje verwachten of net bevallen zijn te informeren rond duurzaamheid en fairtrade. Enkele middelen daarvoor zijn workshops en de My Fair Baby-planner, een vrolijke poster vol praktische tips. Voor een overzicht van verkooppunten en diensten kunnen ouders terecht op baby.ecoplan.be.

Babybeurzen, kinderdagverblijven, stadswandelingen en fairtrade suikerbonen

Gezinsbond is enthousiaste partner in het project en verspreidt de informatie van My Fair Baby in haar publicaties en op babybeurzen overal ten lande. Daar zullen bezoekers vanaf 2015 ook een mobiele fototentoonstellingenkunnen bekijken met foto's van babyverzorging in het Noorden en het Zuiden. Vredeseilanden onderzoekt in welke mate kinderdagverblijven kunnen overschakelen op een duurzaam en eerlijk voedingsaanbod, en begeleidt daarvoor twee kinderdagverblijven: Ukkepuk in Kessel-Lo en Little Kings & Queens in Gent. Vredeseilanden zal de bevindingen hieruit integreren in een duurzaam draaiboek voor kinderdagverblijven in heel Vlaanderen. Fairtrade Belgium (tot voor kort Max Havelaar) zet in op de switch naar fairtrade suikerbonen. Ze analyseert de markt en begeleidt een suikerbonenproducent bij de productie van gecertificeerde fairtrade suikerbonen en de verspreiding ervan via grote ketens en kleinere winkels. Ten slotte stippelen we in drie Vlaamse steden wandelingen uit tussen adressen en verkooppunten waar toekomstige of kersverse ouders terecht kunnen voor eerlijke, duurzame producten en dienstverlening. Antwerpen bijt in december 2014 de spits af.

Fiere meter Mme Zsazsa

Blogster Mme Zsazsa (auteur van bestsellers als Allemaal Rokjes, De moestuin van Mme Zsazsa en Groeten uit Transitië) neemt als mama van twee zonen en toekomstige moeder van een derde spruit met plezier het meterschap van My Fair Baby op zich. "Ik gaf mijn baby's altijd al biologische groenten en fruit. Voor de derde, die binnenkort geboren wordt, ga ik me ook proberen toeleggen op herbruikbare luiers." Lees hier haar verhaal.

Waarom My Fair Baby?

Veel ouders staan door de verwachting en geboorte van hun (eerste) kind bewuster stil bij de impact van hun consumptiegedrag op de maatschappij en het milieu. Ze willen graag meebouwen aan een duurzame toekomst, maar weten niet altijd even goed waar te beginnen. My Fair Baby geeft hen praktische tips en brengt hen in contact met duurzame producten, organisaties en verkooppunten. Want wat consumenten aankopen in het Noorden, heeft een impact op de leefsituatie van burgers in het Zuiden. Door te kiezen voor ecologische producten, bouwen we mee aan een gezond milieu, met proper water en zuivere lucht. Zowel bij ons als in het Zuiden. Door producten van eerlijke handel te kopen, garanderen we betere werk- en leefomstandigheden voor arbeiders en hun kinderen overal ter wereld.

Tips, vragen of suggesties?

My Fair Baby is een voortdurend work in progress. De informatie op de website zal dan ook dikwijls aangevuld worden met nieuwe weetjes, producten of getuigenissen. Heb je zelf een tip, suggestie of vraag? Aarzel niet om ons te contacteren op info@myfairbaby.be of 02/894.46.15. 

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Beeld monitoring 2021 vizier 2030

Vizier 2030 Monitoring 2021

Vizier 2030 is de Vlaamse vertaling van de mondiale Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.