Samen minder printen: een gedragsexperiment in wedstrijdvorm

Boomplantactie 24 januari : jij kan meehelpen!

Op vrijdag 24 januari 2020 kan je samen met andere collega's pendelen naar het Ecoduct van Groenendaal om boompjes te planten. Met de eerste minder-printen-wedstrijd bespaarden de collega's van de deelnemende entiteiten 15 bomen. Een veelvoud daarvan wordt nu geplant. Wil je erbij zijn, stuur dan een mailtje naar duurzameontwikkeling@vlaanderen.be. Bij sneeuw of vriesweer kan de actie 2x een week uitgesteld worden.

Ecoduct Groenendaal
Dit is het programma van de boomplantdag:

09.20 – 09.30 uur

Aankomst & verzameling aan het station Groenendaal

09.30 – 10:15 uur

Wandeling naar de plantplaats met onderweg uitleg over het beheer (gidstocht)

10.15 – 10.30 uur

Koffiepauze aan de plantplaats

10.30 – 12.30 uur

Planten (we voorzien gemiddeld 8 planten per persoon – omdat de plantgaten gegraven worden zou dit ruim voldoende moeten zijn voor het opgegeven tijdsbestek)

13.00 – 13.30 uur

Wandeling naar de eetgelegenheid (Bistro Chez Lulu), begeleid door de boswachter

13.30 – 15.00 uur

Lunch met Q&A, samen met de boswachter

Vanaf 15.30 uur

Vertrek aan het station van Groenendaal

Wil je er graag bij zijn, stuur dan zo gauw mogelijk een mailtje naar duurzameontwikkeling@vlaanderen.be. Doe dit zeker voor 23 januari. Vermeld meteen of je deelneemt aan de lunch en of je ook op de reservedata (31/1 en 7/2) aanwezig kan zijn. Je krijgt dan snel een bevestiging. Er kunnen zeker 20 mensen deelnemen.

En de prijs gaat naar ...

De entiteit die de grootste vermindering in aantal prints veroorzaakte, kreeg een bonzaiboompje als prijs. Administrateur-generaal Jeroen Windey van het Agentschap Binnenlands Bestuur (rechts) ontving deze prijs uit handen van Martin Ruebens, secretaris-generaal van het department Kanselarij en Bestuur (links).
 

print-off 2019

De gemiddelde maandelijkse daling van het aantal prints van het agentschap tussen april en juni 2019 bedroeg 26%. Dit in vergelijking met dezelfde maanden van 2018.

... de natuur!

Met de uitgespaarde financiële middelen, zo'n 1600 euro, worden bomen geplant. Op 24 januari 2020 worden een 160 bomen  aangeplant bij het ecoduct van Groenendaal. Het Agentschap voor Natuur en Bos, partner in dit project, organiseert de aanplanting, waaraan 20 personeelsleden meedoen.

Ook jij kan mee aanplanten! In het artikel hierboven lees je er meer over.
 

Ecoduct Groenendaal
De impact van printen / papier

Ons printgedrag heeft zijn milieu-impact: energie, water en bomen zijn nodig voor de productie van het papier.

papierpakHet Team Duurzame Ontwikkeling en het Team Gedragsinzichten van de Vlaamse Overheid zetten in 2019 een project op binnen een kantoorgebouw, met onder meer een wedstrijd 'minder printen'. Op deze pagina vind je alvast enkele gegevens. 

Gedragsonderzoek

Het onderzoeksproject, waarvan de wedstrijd een deel uitmaakte, wilde testen hoe en in welke mate printgedrag door sensibilisatie kan beïnvloed worden. Er werden in het Herman Teirlinckgebouw op verschillende locaties 2 experimenten opgezet: een 'print off'-wedstrijd waarvan u het resultaat terugvindt op deze pagina, en een zachtere aansporing om milieubewuster te printen.

Deelnemende entiteiten waren:

  • Agentschap voor Binnenlands Bestuur (ABB, verdieping 4A), 
  • Agentschap voor Overheidspersoneel (AGO, verd. 2ABC),
  • Agentschap voor Natuur en Bos (ANB, verd. 7C),
  • Departement Kanselarij en Bestuur (DKB, verd. 3AB),
  • Onroerend Erfgoed (OE, verd. 3C),
  • Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW, verd. 5AB)
Wedstrijd 'minder printen'

Vier verdiepingen van het Herman Teirlinckgebouw in Brussel werden uitgedaagd om hun printgedrag aan te passen en minder te printen. Het uiteindelijke resultaat was erg mooi!

Entiteit Maandelijkse
besparing t.o.v. 2018
AGO -11%
DKB en OE -13%
ABB -26%
VMSW -15%

Samen drukten de deelnemende entiteiten gemiddeld 15% minder af dan het voorgaand jaar. Bij de niet-deelnemende entiteiten stéég het aantal prints met gemiddeld 4% over dezelfde periode.