Masterclass Circulair Ondernemen

Wil je er over tien jaar nog steeds staan als bedrijf, dan zijn de strategieën binnen de circulaire economie niet meer weg te denken. Ze helpen je efficiënter om te gaan met je grondstoffen, waarvan we weten dat deze alsmaar schaarser, volatieler en duurder zullen worden.

KANSEN VOOR ONDERNEMERS

Je hebt al gehoord van deeleconomie, Cradle2Cradle collecties, leasemodellen in plaats van verkoop, production on demand, 3D eco-manufacturing… maar je kan nog niet direct vatten wat dat voor jou zou betekenen, laat staan hoe je zo’n trend kan kapitaliseren? Dan is de Masterclass Circulair Ondernemen van Plan C iets voor jou!

De Masterclass Circulair Ondernemen zoomt in op bovenstaande trends: welke business strategieën zitten hier achter? De circulaire economie – met als basisfilosofie verstandiger omgaan met grondstoffen – biedt je bedrijf immers verschillende zakelijke opportuniteiten.

Een greep uit de opportuniteiten van de circulaire economie:

  • Resource efficiency: efficiënter inzetten van grondstoffen, grondstofsubstitutie, verkennen van cradle to cradle,..
  • Resource recovery & Reverse logistics: hergebruiken van waardevolle grondstoffen uit je eigen keten of uit de keten van partners.
  • Design: een verstandiger ontwerp kan besparingen opleveren en ervoor zorgen dat disassemblage economisch voordelig wordt.
  • Product reach, sharing (platforms): verhogen van de nutsfactor door meer gebruik(ers) per product mogelijk te maken.
  • Product as a Service: van productverkoop naar dienstverlening gaan.
  • Production on demand: overstock vermijden door je productie beter af te stemmen op de vraag.
  • Cocreation: inzetten op doorgedreven samenwerking met stakeholders om samen meer waarde te creëren.

VIER DAGEN ONDERDOMPELING

Tijdens vier sessies van een dag, ontdek je als ondernemer welke strategieën binnen de circulaire economie extra waarde voor jou kunnen opleveren. We kijken naar uitdagende trends die leven bij de consument, alsook naar de richting die de overheid uitgaat. We verkennen welke samenwerkingen of zakenrelaties je strategie kunnen versterken. Financiële experts lichten toe hoe je verschillende strategieën financieel kan onderbouwen.

PERSOONLIJKE BEGELEIDING

Om de kwaliteit te garanderen, werken we bewust met een kleine groep van maximaal tien deelnemers. We laten elke dag sprekers aan het woord, die expert zijn in hun vak. De begeleiding bij de ontwikkeling van jouw business model wordt door Studio Spark opgenomen; een Antwerps adviesbureau dat bedrijven helpt om hun businessmodel en marketing duurzamer te maken. Hun aanpak is erop gericht om de inzichten om te zetten naar opportuniteiten voor jouw onderneming. Deze vertaalslag gebeurt zo persoonlijk mogelijk, gaande vanaf het intakegesprek, over persoonlijke begeleiding tijdens de driedaagse. Verder heb je gedurende de looptijd van het traject de kans om een beroep te doen op twee van onze coaches.

CONCRETE RESULTATEN

Aan het einde van de Masterclass heb je een zicht op mogelijke toekomstscenario’s voor jouw onderneming: waar kan jij als onderneming op inzetten om extra grondstofefficiëntie te boeken? Je gaat naar huis met een persoonlijk business model dat deze visie ondersteunt; een business model waarin circulaire elementen in verwerkt en onderbouwd zijn. De weg naar deze toekomstvisie wordt beschreven in een stappenplan, dat zowel acties op korte termijn als lange termijn zal benoemen.

Meer informatie en inschrijven

23 maart 2020: Warmtewende voor de industrie

Duurzame warmte/koude is een cruciaal onderdeel van de energietransitie. De warmtevraag van de Vlaamse industrie alleen bedraagt meer dan 50 TWh/jaar of ruim 80% van de totale industriële energievraag

24 januari 2020: Boomplantactie in Groenendaal

Plant mee een 160 bomen op het Ecoduct in Groenendaal

12 maart 2020 Teach Up ! 2030

Teach Up! 2030 is dé inspiratiedag voor duurzame wereldburgers op school.

22 september 2020 Webinar - Voor een minder energievretende en meer sociale economie

De Stichting voor Toekomstige Generaties ondersteunt sinds 2019 student-ondernemers in de prototypingfase van een product, dienst of technologie met een positieve maatschappelijke impact.

21 september 2020 Webinar - Voor een meer circulaire en ‘zero waste’ economie

De Stichting voor Toekomstige Generaties ondersteunt sinds 2019 student-ondernemers in de prototypingfase van een product, dienst of technologie met een positieve maatschappelijke impact.

Het nieuwe EDO-portaal

Wil je weten wat educatie voor duurzame ontwikkeling (EDO) inhoudt? Het nieuwe EDO-portaal maakt je wegwijs in het Vlaamse en internationale EDO-landschap.