Madrid wordt autovrij

De Spaanse hoofdstad Madrid wil het hele stadscentrum autovrij maken tegen 2020. Wie nog  met de auto het centrum inrijdt, zal hoge boetes moeten betalen. Dat meldt het persagentschap IPS.

Vanaf januari gaat het plan al in werking. In een eerste fase wordt 190 hectare van het centrum autovrij gemaakt. Enkel inwoners van die wijken mogen er nog in met de wagen, andere bestuurders moeten op de grote avenues blijven. Motorfietsen mogen de stad wel gratis in, maar enkel overdag en in de vooravond. Bestelwagens die goederen vervoeren naar de binnenstad moeten dat doen tussen 10 en 13 uur.

Boetes

Wie de regel negeert en met de wagen een autovrije zone binnendringt, krijgt een boete van 90 euro. Op termijn moet de autovrije zone nog verder uitgebreid worden naar 352 hectare, en tegen 2020 moet het hele gebied binnen de binnenring autovrij worden.

De stad heeft ook de parkeertarieven in het centrum verhoogd en investeert in meer flitscamera's om het verkeer te vertragen en de straten veiliger te maken voor voetgangers en fietsers. Op korte termijn wil de gemeente zo het autoverkeer met meer dan een derde verminderen in de binnenstad.

Steun

Het ambitieuze plan is niet zozeer het product van vooruitstrevende politici, maar kwam er onder druk van de bewoners zelf. Het centrum van Madrid bestaat nog steeds voor een groot stuk uit woonwijken en het plan geniet brede steun onder de bevolking.

De stad schat dat het plan jaarlijks 500.000 euro zal kosten, een smak geld in een land dat zwaar getroffen is door de crisis. Maar de voordelen zijn groot: een betere levenskwaliteit voor de Madrilenen, minder ziektes als gevolg van luchtvervuiling en minder verkeersongelukken, maar vooral ook een boost voor het toerisme.

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

1 oktober 2020: VIBE Congres 2020

De coronacrisis drukt ons met de neus op de feiten: we moeten onze gemeentekernen anders inrichten.

23 maart 2020: Warmtewende voor de industrie

Duurzame warmte/koude is een cruciaal onderdeel van de energietransitie. De warmtevraag van de Vlaamse industrie alleen bedraagt meer dan 50 TWh/jaar of ruim 80% van de totale industriële energievraag

State of the planet: speech van Antonio Guterres

Op 2 december 2020 gaf de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, een baanbrekende speech over de toestand van onze planeet.

CORE

CORE staat voor Coöperatief Ondernemen in Rationeel Energiegebruik.

Hasselaren investeren mee in duurzamere stadsgebouwen

Inwoners van Stad Hasselt krijgen de kans om mee te investeren in het versneld verduurzamen van stadsgebouwen.