Laat je oude jeans recycleren tot nieuwe jeans

Antwerpenaar Tom Duhoux heeft het plan opgevat om de meest duurzame jeans ter wereld te produceren. Hij wil daarvoor gebruikte, versleten jeans verzamelen, recycleren en samen met een andere stof combineren tot nieuwe broeken, vesten en stoere salopettes. Het zou de eerste jeans worden die ooit gemaakt is van 50% gerecycleerde denim.

Van zeer vervuilende naar duurzame industrie

Dat de mode-industrie niet alleen een parel aan de Antwerpse kroon is maar ook een van de meest vervuilende, zint Tom terecht niet. De kledingproductie is dan wel verdubbeld tijdens de voorbije vijftien jaar, maar de vervuiling steeg navenant. Kleding wordt sneller dan ooit weggegooid, weet hij, zelfs vaak ongedragen. De helft van de Vlaamse kledij zou zonder meer bij het restafval terecht komen.

Dat moet beter kunnen, dacht de Antwerpse ondernemer en met de steun van het Projectenfonds Duurzame Stad van Stadslab2050 in Antwerpen nam hij de handschoen op om ’s werelds meest duurzame jeans te ontwikkelen. 

Versleten jeans wordt nieuwe salopette

Voor de nieuwe, duurzame jeans moet helemaal geen katoen worden geplukt. HRVST wordt immers een circulair kledingmerk dat op basis van gerecycleerde denim nieuwe jeansproducten gaat maken. Samen met enkele duurzame partners, is oprichter Tom Duhoux erin geslaagd om een garen te ontwikkelen van oude jeans en Tencel©, een restproduct van de houtverwerking. Uit garen, dat in Vlaanderen zal worden gemaakt, wordt de nieuwe jeansstof geweven die vervolgens zal worden omgezet in kledingstukken.

De HRVST-collectie zal in eerste instantie bestaan uit jeansbroeken voor beide sekses, een stoere salopette voor vrouwen en een jeansvest voor mannen. Voor de ontwerpen staat Ellen Robinson in, een ontwerpster die eerder ook al kledingstukken ontwierp voor Lee en Bellerose.

Heb jij nog oude jeans liggen? Breng ze binnen en laat ze recycleren! 

  • 80 inzamelpunten van het Antwerpse De Collectie.
  • Een hele reeks oogstpunten in Vlaanderen
  • Retour meegven met Cirkle.be. Die leveren verse en biologische seizoensproducten aan huis én halen in één beweging ook je oude jeans op. Dit geldt voor alle bestellingen in Brussel, Gent, Leuven en Antwerpen.

22/09/2017

 

23 maart 2020: Warmtewende voor de industrie

Duurzame warmte/koude is een cruciaal onderdeel van de energietransitie. De warmtevraag van de Vlaamse industrie alleen bedraagt meer dan 50 TWh/jaar of ruim 80% van de totale industriële energievraag

24 januari 2020: Boomplantactie in Groenendaal

Plant mee een 160 bomen op het Ecoduct in Groenendaal

12 maart 2020 Teach Up ! 2030

Teach Up! 2030 is dé inspiratiedag voor duurzame wereldburgers op school.

22 september 2020 Webinar - Voor een minder energievretende en meer sociale economie

De Stichting voor Toekomstige Generaties ondersteunt sinds 2019 student-ondernemers in de prototypingfase van een product, dienst of technologie met een positieve maatschappelijke impact.

21 september 2020 Webinar - Voor een meer circulaire en ‘zero waste’ economie

De Stichting voor Toekomstige Generaties ondersteunt sinds 2019 student-ondernemers in de prototypingfase van een product, dienst of technologie met een positieve maatschappelijke impact.

Het nieuwe EDO-portaal

Wil je weten wat educatie voor duurzame ontwikkeling (EDO) inhoudt? Het nieuwe EDO-portaal maakt je wegwijs in het Vlaamse en internationale EDO-landschap.