Laat je oude jeans recycleren tot nieuwe jeans

Antwerpenaar Tom Duhoux heeft het plan opgevat om de meest duurzame jeans ter wereld te produceren. Hij wil daarvoor gebruikte, versleten jeans verzamelen, recycleren en samen met een andere stof combineren tot nieuwe broeken, vesten en stoere salopettes. Het zou de eerste jeans worden die ooit gemaakt is van 50% gerecycleerde denim.

Van zeer vervuilende naar duurzame industrie

Dat de mode-industrie niet alleen een parel aan de Antwerpse kroon is maar ook een van de meest vervuilende, zint Tom terecht niet. De kledingproductie is dan wel verdubbeld tijdens de voorbije vijftien jaar, maar de vervuiling steeg navenant. Kleding wordt sneller dan ooit weggegooid, weet hij, zelfs vaak ongedragen. De helft van de Vlaamse kledij zou zonder meer bij het restafval terecht komen.

Dat moet beter kunnen, dacht de Antwerpse ondernemer en met de steun van het Projectenfonds Duurzame Stad van Stadslab2050 in Antwerpen nam hij de handschoen op om ’s werelds meest duurzame jeans te ontwikkelen. 

Versleten jeans wordt nieuwe salopette

Voor de nieuwe, duurzame jeans moet helemaal geen katoen worden geplukt. HRVST wordt immers een circulair kledingmerk dat op basis van gerecycleerde denim nieuwe jeansproducten gaat maken. Samen met enkele duurzame partners, is oprichter Tom Duhoux erin geslaagd om een garen te ontwikkelen van oude jeans en Tencel©, een restproduct van de houtverwerking. Uit garen, dat in Vlaanderen zal worden gemaakt, wordt de nieuwe jeansstof geweven die vervolgens zal worden omgezet in kledingstukken.

De HRVST-collectie zal in eerste instantie bestaan uit jeansbroeken voor beide sekses, een stoere salopette voor vrouwen en een jeansvest voor mannen. Voor de ontwerpen staat Ellen Robinson in, een ontwerpster die eerder ook al kledingstukken ontwierp voor Lee en Bellerose.

Heb jij nog oude jeans liggen? Breng ze binnen en laat ze recycleren! 

  • 80 inzamelpunten van het Antwerpse De Collectie.
  • Een hele reeks oogstpunten in Vlaanderen
  • Retour meegven met Cirkle.be. Die leveren verse en biologische seizoensproducten aan huis én halen in één beweging ook je oude jeans op. Dit geldt voor alle bestellingen in Brussel, Gent, Leuven en Antwerpen.

22/09/2017

 

17 - 19 oktober: Future Forward Summit

Over de rol die het hoger onderwijs kan spelen in het ontwerpen van een duurzame toekomst

20 oktober: Dag van de Trage Weg

Actiedag voor veilige en aangename trage wegen

18 september: Are you future-proof?

Nadenken over de toekomst van de mobiliteit in en rond Brussel