Inspirerende Startdag over SDG's

Op woensdag 8 juni 2016 gingen in Gent verschillende partners in Vlaanderen voor het eerst aan de slag met de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties. De Vlaamse engagementen werden al geïntegreerd in de Visienota 2050. Ook andere organisaties en bedrijven zijn direct op de trein gesprongen. Heel wat mooie beloftes, prachtige initiatieven en ambitieuze plannen om waar te maken.  

De workshops

Workshop 1: Aan de slag met de SDG’s binnen mijn organisatie

Tijdens deze interactieve sessie kreeg het publiek duidelijkheid over hoe je concreet aan de slag kan gaan met de sdg’s binnen een organisatie. Peter Wollaert van CIFAL Flanders legde dit op een ervaringsgerichte manier en aan de hand van voorbeelden uit.     

Workshop 2: SDG’s en transitie van onderuit 

Over de acties en de partners van het Transitie Netwerk MiddenveldErik Paredis (Centrum voor Duurzame Ontwikkeling) legde de link tussen de transitieprocessen van onderuit en de SDG’s.  Vervolgens presenteerden John Vandaele (EnerGent), Sandra RosveldsBeweging.net) en Dirk Van de Poel (Klimaatkameraad bij ABBV) hun inspirerende projecten. Dit wordt gevolgd door een discussie over hoe deze initiatieven nog meer kunnen inhaken op de SDG’s.

Workshop 3: Partnerwerking rond de SDG’s (SDG 17)

Sabine Denis legde uit hoe The Shift werkt rond partnerwerking voor duurzaamheid en SDG’s. Ook bedrijven als Delhaize en NOFF kwamen vertellen over het belang van partnerwerking rond SDG’s. Dit werd gevolgd door een discussie over opschaling.

Workshop 4: SDG’s en bestaande duurzaaheidsinstrumenten

Er zijn meerdere duurzaamheidsinstrumenten in omloop voor overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties: duurzaamheidsrapportering, MVO scan, Iso26000, milieuzorgsystemen (iso 14001)… Dirk Le Roy van Sustenuto legde de link uit tussen de tools en de verbanden met de sdg’s.

Workshop 5: de SDG’s binnen het hoger onderwijs en de kenniswereld

Het Ecocampus-netwerk organiseert in samenwerking met het hoger onderwijs een open dialoog over hoe het hoger onderwijs en de kenniswereld aan de slag kunnen gaan met de sdg’s.  

Dit event was een initiatief van Team Duurzame Ontwikkeling van de Vlaamse Overheid. Het werd georganiseerd in samenwerking met:

logo-8juni-3 MVO-vlaanderen
De sprekers

 

 


 

Dirk Temmerman, diensthoofd Internationale relaties en netwerken van Stad Gent

 

Koen De Maesschalck, duurzaamheidsverantwoordelijke bij Colruyt

 

Sabine Denis, Change Executive Officer bij The Shift

 

 

Betty De Wachter, diensthoofd en stafmedewerker van dienst internationaal bij de Vereniging Voor Steden en Gemeenten (VVSG)

Katrien Moens, manager belangenbehartiging & coördinator milieu, energie en ruimtelijke ordening bij VOKA