In Nederland renoveren ze 'Blok voor Blok'

Het Nederlandse project Blok voor Blok is afgerond. In totaal werden bijna 20.000 bestaande woningen energiezuinig gemaakt, op 13 plaatsen verspreid over het land. Een fantastisch resultaat, dat met vallen en opstaan werd bereikt. Annemarie Huibers-Kessen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kwam op de transitie-arena in Gent vertellen over de successen, fouten en geleerde lessen uit 2 boeiende projectjaren.

Blok voor Blok

Er werden 13 projecten geselecteerd waarbij minstens 3 partijen zich engageerden om minimum 1500 woningen energiezuinig te maken, met bestaande technieken in een innovatief of grootschalig project. De projecten kregen tussen de 350.000 en 500.000 euro subsidie voor de procesbegeleiding. Het was de bedoeling om het renovatieproces te versnellen, leerervaringen op te doen en een zelfstandig functionerende markt te creëren.

Sociale huurwoningen

Er werden 20.000 woningen energiezuinig gemaakt, waarvan 87 % sociale huurwoningen en 11 % koopwoningen. “Het is gemakkelijker om via wooncoöperaties de huurmarkt mee te krijgen. Om individuele huiseigenaars te overtuigen heb je veel meer tijd, energie, argumenten en overtuigingskracht nodig,” legt Annemarie Huibers-Kessen uit. “Bij de koopwoningen is ook meer vraag naar individueel maatwerk, geen bloksgewijze aanpak.” 

Energiesprong

De meeste (39%) huizen zijn er 1 energielabel op vooruit gegaan. Een kwart van de woningen hebben 2 labelstappen genomen. 20 % kent een verbetering van 3 energiestappen. De meest populaire maatregelen waren hoogrendementsglas en isolatie van dak, gevels of vloeren. 

Nieuwe partners

Omdat er minstens 3 partijen bij het project moesten betrokken worden, ontstonden er nieuwe samenwerkingsverbanden. “Hier hebben we gemerkt dat het tijd kost om een vertrouwensrelatie op te bouwen, maar ook dat de rol van een gemeente, een netbeheerder of een energiebedrijf cruciaal kan zijn. De bedrijven die zich specialiseren in de regie van het proces, zijn op dit moment niet winstgevend. Bouw- en installatiebedrijven kwamen pas in beweging als er omzet te halen viel,” zegt Annemarie Huibers-Kessen.

Persoonlijke aanpak

Vooral op het vlak van marketing en communicatie hebben ze met Blok voor Blok enorm veel bijgeleerd. Annemarie Huibers-Kessen: “Je moet de bewoners enthousiast maken om energie te gaan besparen, geen preek komen geven over wat ze moeten doen. Je moet ze persoonlijk aanspreken, erachter zien te komen wat zij belangrijk vinden en dat vervolgens proberen te realiseren. Gras groeit niet harder door eraan te trekken. Hou je boodschap eenvoudig, neem je tijd, geef de bewoners het gevoel dat ze alles zelf beslissen maar dat jij wel alles zult regelen. Als je een paar belangrijk mensen uit de buurt kunt overtuigen, dan volgt de rest meestal vanzelf. Het is moeilijker om als eerste de stap te zetten, dan om gewoon je buurman te kopiëren.”

Emotionele argumenten

Op basis van hun ervaringen hebben ze een hybride marketingmodel uitgewerkt die een mix is van push en pull en met veel aandacht voor klantgerichtheid en emotionele communicatie. Er werd ook een stappenplan uitgewerkt met triggers en acties die bewoners kunnen overtuigen. Dat zijn meestal niet de harde cijfers of onheilspellende klimaatberichten, maar eerder sociale argumenten: de kinderen die in een warme kamer kunnen studeren, de buurman die het ook heeft gedaan, de unieke kans om met een groepsaankoop mee te doen. “Je hoeft ze eigenlijk maar één keer te overtuigen. 82 procent van de mensen die nu een energiebesparende maatregel hebben genomen, zijn bereid om nog een bijkomende investering te doen.”

 

Energieplein20

Alle kennis uit de blok voor blokprojecten werd gebundeld op Energieplein20, een nieuw kennisuitwisselingsplatform met praktische informatie en tools voor iedereen die energiebesparingen wil realiseren in de woonbouw. Het is een ontmoetingsplaats voor bedrijven, initiatiefnemers en consumenten, waar ze kunnen netwerken, discussiëren, samenwerken en bouwen aan nieuwe kennis.

Nieuwe energiedeal

Een nieuw en veelbelovend opvolgproject in Nederland is ‘De Stroomversnelling Koopwoningen’, een unieke samenwerking tussen meer dan honderd partners om op zeer grote schaal en met veel snelheid vraag en aanbod samen te brengen voor laagenergie-verbouwingen van particuliere rijwoningen uit de periode 1950-1980, gefinancierd door een lening op de energierekening die zal wegvallen. Meer informatie over deze indrukwekkende Nederlandse Deal via http://www.stroomversnellingkoopwoningen.nl

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Beeld monitoring 2021 vizier 2030

Vizier 2030 Monitoring 2021

Vizier 2030 is de Vlaamse vertaling van de mondiale Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.