Hoeveel voedsel gooien we weg?

In 2014 maakte de OVAM een analyse van het voedsel in de Vlaamse huisvuilzak. Jaarlijks komt er per persoon 109,9 kg in de huisvuilzak terecht, waarvan 16,9 kg voedsel of wat daarmee verband houdt.

Globaal genomen gaat het voor 9,5 kg om onvermijdelijk voedselverlies (onder meer koffiegruis en schillen van aardappelen). De overige 7,4 kg bevat vooral fruit, brood, groenten, zuivel en bereide gerechten. Dat verlies had vermeden kunnen worden.

Opvallend is dat er nog steeds ongeopende verpakkingen in de huisvuilzak terug te vinden zijn. Het gaat wel om een relatief kleine hoeveelheid (1,3%) maar het feit dat de helft ervan nog eetbaar is, maakt duidelijk dat er nog veel voedselverlies voorkomen kan worden. 

In vergelijking met het buitenland bevat het Vlaamse huisvuil relatief weinig voedsel. Dat bleek ook al uit een vorige meting en wordt nu bevestigd. Dat het gft-afval in veel gemeenten apart wordt opgehaald, is wellicht een verklaring voor deze lage cijfers. Waarschijnlijk belandt heel wat voedsel in de gft-bak, op de composthoop, in de kippenren of in de riolering. Deze analyse geeft dus geen totaalbeeld van het voedselverlies in Vlaanderen.

www.ovam.be/voedselverlies

12 oktober: De effecten van luchtverontreiniging op de gezondheid

FRDO-conferentie over de impact van onze slechte luchtkwaliteit

25 juni: Zijn de SDGs een instrument van verandering?

Lancering studie van FRDO met Europese praktijkvoorbeelden

11 juni: Dromen over daken

Bezoek het eerste intelligente groendak van Vlaanderen

SDG's en erfgoed

Waar verleden en toekomst samenkomen

Wolhandkrabben lopen in de val van de VMM

Vlaamse milieumaatschappij is succesvol in de strijd tegen invasieve exoot

Week van de Bij gelanceerd

Campagneweek van 27 mei tot 3 juni