Het beste 3D-printproduct voor een duurzame toekomst?

De Additive Design Challenge is gelanceerd. Met de Challenge worden denkers, designers en doeners uitgedaagd om de kracht van 3D-printen te gebruiken voor een positieve impact op mens en planeet.

Dat het potentieel van additive manufacturing enorm is, wist je wellicht al. Maar hoe vaak heb je gezien dat 3D-printing ten volle benut wordt om producten te maken met een positieve impact op mens en planeet? Tot nu toe bleef dat onderbelicht in de 3D-hype. Daar wil deze Challenge verandering in brengen.Met 3D-printing kunnen we immers heel wat nieuwe producten op een nieuwe manier maken. 

Vormvrijheid

Dankzij additieve en digitale technieken ontstaat een enorme vormvrijheid, zodat producten tot hun essentie herleid kunnen worden: je print enkel het juiste materiaal op de juiste plaats. Tal van deelcomponenten die je voorheen afzonderlijk zou moeten ontwerpen en maken, bouw je nu van meet af aan in. Slimme lichtgewicht structuren vervangen monolitische blokontwerpen. De kansen voor duurzaam materialenbeheer spreken voor zich. 3D-printen laat een decentrale productie toe, vlakbij de gebruiker. Korte, circulaire ketens van maken over herstellen tot hergebruik worden haalbaar.

Een coaching traject

Het doel van de Challenge is om goede, soms prille, ideeën te helpen ontwikkelen. Doorheen de Challenge krijgen deelnemers fase per fase begeleiding van een jury en coaches, tot echt functionerende prototypes. We bieden ontwerpers en bedrijven op die manier een stuwende ‘funnel’ voor productontwikkeling en toegang tot een inspirerend expertennetwerk. Het hele traject is gratis.

Doelgroep

De Challenge richt zich tot denkers, designers en doeners die ontwerpen voor ‘disruptie’. Ontwerpers die begrijpen dat technologie een middel is om betere producten te ontwikkelen en geen doel op zich. Studenten, starters, bedrijven, ervaren professionals… iedereen kan meedoen. Inschrijven kan individueel of in team/bedrijf.

De deadline voor inschrijven is 1 maart 2015.

Alle info vind je op www.additivechallenge.com.

23 maart 2020: Warmtewende voor de industrie

Duurzame warmte/koude is een cruciaal onderdeel van de energietransitie. De warmtevraag van de Vlaamse industrie alleen bedraagt meer dan 50 TWh/jaar of ruim 80% van de totale industriële energievraag

24 januari 2020: Boomplantactie in Groenendaal

Plant mee een 160 bomen op het Ecoduct in Groenendaal

12 maart 2020 Teach Up ! 2030

Teach Up! 2030 is dé inspiratiedag voor duurzame wereldburgers op school.

22 september 2020 Webinar - Voor een minder energievretende en meer sociale economie

De Stichting voor Toekomstige Generaties ondersteunt sinds 2019 student-ondernemers in de prototypingfase van een product, dienst of technologie met een positieve maatschappelijke impact.

21 september 2020 Webinar - Voor een meer circulaire en ‘zero waste’ economie

De Stichting voor Toekomstige Generaties ondersteunt sinds 2019 student-ondernemers in de prototypingfase van een product, dienst of technologie met een positieve maatschappelijke impact.

Het nieuwe EDO-portaal

Wil je weten wat educatie voor duurzame ontwikkeling (EDO) inhoudt? Het nieuwe EDO-portaal maakt je wegwijs in het Vlaamse en internationale EDO-landschap.