Gent steunt groendaken, ook voor bedrijven en scholen

Gentenaars met ambitie om een groendak aan te leggen, kunnen subsidie aanvragen bij hun stad. Het nieuwe vereenvoudigd stedelijk subsidiereglement voor de aanleg van groendaken treedt vanaf 1 juni 2014 in werking.

Groendak houdt je koel

In het centrum van Gent is het gemiddeld 3°C warmer dan daarbuiten. Op hete dagen kan dit verschil oplopen tot 8°C. Meer groen, meer water, meer schaduw en minder verharding kunnen zogenaamde nieuwe hitte-eilanden voorkomen. Groendaken zorgen op die warme en hete dagen voor verkoeling en maken zo je huis en de stad klimaatrobuuster.

Schepen Tine Heyse: “Hoe meer groen, hoe beter voor het klimaat. Groendaken zorgen voor een thermische isolatie waardoor uw huis tijdens de zomer koeler blijft. Zo besparen we energie en verminderen we de CO2-uitstoot. Als stadsbestuur willen we iedereen die een groendak van goede kwaliteit aanlegt hiervoor belonen. Want samen bouwen we zo aan een klimaatrobuuste stad en aan een groen Gents netwerk.”

Minder wateroverlast, meer groen

Groendaken voorkomen ook wateroverlast bij felle regenbuien omdat er minder water naar de riolering loopt en brengen verkoeling in de stad op warme zomerdagen. Stad Gent wil, samen met Natuurpunt Gent, ook meer ‘Natuur in de stad’. De ideale groenstructuur bestaat uit een netwerk van grote en kleine oppervlaktes die goed gespreid en met elkaar verbonden zijn. Daarin vormen de groendaken een belangrijke schakel.

Goed voor je humeur

Een groene omgeving is ook goed voor het humeur en gezondheid. Wie in een groene omgeving woont is gelukkiger. Groendaken nemen ook fijne stofdeeltjes op en vormen zo een buffer tegen luchtvervuiling. Daarnaast zorgt een groendak ook voor warmte- en geluidsisolatie. Dat betekent behalve een lagere energiefactuur ook  een verhoogd wooncomfort. Bovendien draagt een groendak bij tot een langere levensduur van je dak.

Wil je een subsidie aanvragen?

Zowel particulieren, sociale huisvestingsmaatschappijen, scholen, verenigingen als bedrijven kunnen vanaf 1 juni 2014 de subsidie aanvragen. 

Je komt in aanmerking als:

je een groendak plaatst op een vergund gebouw gelegen op Gents grondgebied 
je groendak minstens  6 m² groot is
je groendak minimaal een draineerlaag, een substraatlaag en een vegetatielaag heeft

De subsidiebedragen zijn 31 euro per m² voor niet-btw-plichtigen en 25 euro per m² voor btw-plichtigen, met maximaal 25.000 euro per gebouw.

Alle info en de aanvraagformulieren vind je op http://www.gent.be/groendaken

 

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Leefmilieu: Hoe bereiken we de doelstellingen van 2030 en 2050?

Het Europees Milieuagentschap presenteert de belangrijkste trends op milieugebied en de elementen die essentieel zijn voor de uitvoering van een duurzame transitie.

November 7, 2019. OECD Fact finding mission to Flanders on the SDGs - peer review by Viken and Bonn

Concluding visit to Flanders of this fact finding mission. Viken (N) and Bonn (D) exchange experiencies and good practices with the Flemish administration, public services. and Flemish cities.

SE'nSE 2021 projectoproep voor oprichters van duurzame start-ups

De Stichting voor Toekomstige Generaties lanceert haar zesde SE’nSE projectoproep voor oprichters van start-ups met een positieve impact op het milieu.

FRDO-CFDD Webinar - Herstel en strategische investeringen: hoe kan de transitie naar een duurzamere economie worden gefinancierd?

Met dit webinar zet de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) de werkzaamheden voort die zij was begonnen in het kader van het Nationaal Strategisch Investeringspact.

Turning the Tide: How to Finance a Sustainable Ocean Recovery

Een praktische gids voor financiële instellingen om een ​​duurzaam oceaanherstel aan te sturen.