Executive course sociale innovatie en sociaal ondernemerschap

Onze maatschappij is volop in beweging. Ondanks of misschien dankzij de ecologische, economische en sociale crisissen zoeken we massaal innovatieve oplossingen. Vooruitstrevende bedrijven, ondernemende verenigingen en creatieve burgers werken aan vernieuwende concepten, diensten en producten die maatschappelijke uitdagingen rond armoede, diversiteit of klimaatverandering aanpakken.

Weet jij wat sociale innovatie en ondernemerschap inhoudt? Hoe je zelf sociaal innovatieve ideeën kan formuleren en concretiseren? De Sociale InnovatieFabriek organiseert daarvoor een Executive course sociale innovatie en sociaal ondernemerschap. Tijdens vier avonden ontdek je alles over sociale innovatie en sociaal ondernemerschap. We geven je de tools in handen om meteen of later te innoveren. Jouw eigen innovatieve idee nemen we onder de loep en je leert bij van ons netwerk: van gelijkgestemden, van partners in het innovatieveld en daarbuiten. Aan het einde van de executive course verwerf je de kennis en bagage om een sociale innovatie op te zetten.

Programma

Sessie 1 / Oriëntatie en inleven in belang van sociale innovatie
Eerst en vooral leer je inzien wat het belang is van sociale innovaties. Zit de wereld hier op te wachten? Ja zeker! Er zijn tal van maatschappelijke uitdagingen die moeten worden aangepakt. Aan de hand van enkele cases krijg je inzicht in sociale innovatie. Hoe gaan ze te werk, welke eigenschappen hebben sociale innovaties en wat maakt iets sociaal innovatief? In deze sessie krijg je inzicht in de succesformule van sociale innovatie.
> Dinsdag 18 november van 17u tot 21u

Sessie 2 / Kaderen, brainstormen en pitchen – zelf aan de slag met innovatie
Hoe kadert sociale innovatie in de visie, missie, strategie van jouw organisatie? Welke maatschappelijke impact wil je nastreven? Eens dat duidelijk wordt, gaan we brainstormen en sociaal innovatieve ideeën bedenken. Maar een goed idee hebben is een ding, het kunnen ‘verkopen’ is nog een heel andere discipline. Een goede pitch is daarvoor onontbeerlijk!
Je leert tijdens deze sessie je sociale innovatie te vertalen naar jouw organisatie en een aantal brainstormtechnieken. Je ontdekt ook de ideale ingrediënten voor de perfecte pitch om naderhand mee aan de slag te gaan.
> Dinsdag 25 november van 17u tot 21u

Sessie 3 / Concretiseren van je idee – actieplan en/of business model
Je pitcht jouw idee voor de groep. Je idee wordt verder uitgedaagd door de deelnemers en de Sociale InnovatieFabriek, je krijgt suggesties of aanvullende ideeën toegeworpen, wie weet vind je zelfs een medestander. Op basis van deze input kan je idee verder groeien tot een werkbaar concept. Via het impact driven model canvas werk je een actieplan uit.
> Donderdag 4 december van 17u tot 21u

Sessie 4 / Medestanders zoeken – stakeholders in kaart brengen en een innovatieve organisatiecultuur
Jouw sociaal innovatief concept is een meerwaarde voor veel stakeholders, die je idee vleugels kunnen geven. We helpen je om je stakeholders verder in kaart te brengen. Maar ook intern in je organisatie zijn bondgenoten een ‘must’. Het creëren of in stand houden van een cultuur waar innovatie ruimte krijgt is dus nodig. Maar hoe je dat doet…dat kom je hier te weten!
> Donderdag 11 december van 17u tot 21u

Inschrijven voor deze cursus kan via deze link. Je schrijft je daarbij in voor alle vier sessies; inschrijven voor één enkele sessie kan niet. 

Opgelet: maximum 15 deelnemers, first come = first served!
Kostprijs: 480 euro (excl BTW) per persoon voor de vier sessies. 

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Beeld monitoring 2021 vizier 2030

Vizier 2030 Monitoring 2021

Vizier 2030 is de Vlaamse vertaling van de mondiale Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.