Ecover gaat vissen op plastic

Ecover heeft een nieuwe fles voor vloeibaar afwasmiddel, gemaakt van plastic afval uit de zee. Ecover wil met deze innovatie zorgen dat het afval in onze oceanen systematisch wordt opgeruimd.

De Ecover Ocean fles, waarin vloeibaar afwasmiddel wordt verpakt, is volledig gemaakt uit gerecycleerd plastic, waarvan voorlopig 10% afkomstig is uit zee. Het afwasmiddel zelf kreeg een speciale 'zeelavendel en eucalyptus' geur. In deze fase wordt de nieuwe fles op een beperkte oplage geproduceerd. Ecover streeft ernaar om de productie in de toekomst uit te breiden, waardoor de positieve impact van het project verder kan toenemen.

Waste Free Oceans

De fles is het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen Ecover en enkele toonaangevende pioniers op het vlak van de bescherming van de oceanen en van de verpakkingssector. Dankzij het 'Waste Free Oceans' werden Europese vissersboten voor het 'vangst van de dag project' uitgerust met een nieuwe technologie, waardoor ze geld kunnen verdienen door bij elke vangst tussen twee en acht ton plastic afval op te halen. Als onderdeel van een proefproject, werd dit afval verscheept naar de Closed Loop recyclagefabriek, waar het werd behandeld en omgezet in nieuw plastic. Dit plastic wordt vervolgens door Logoplaste gebruikt om de nieuwe Ecover flessen te produceren.

Minder microplastics 

Het ultieme doel van Ecover is om de juiste omstandigheden te creëren, waarmee de enorme hoeveelheden plastic afval systematisch uit zee kunnen worden opgeruimd. Het terugdringen van plastic afval in de oceanen zorgt niet alleen voor gezondere en gelukkigere vissen en zeezoogdieren, maar heeft ook een directe impact op de mens, aangezien het uiteindelijk ook het gehalte microplastics in onze voeding, dranken en andere producten zal verminderen, waardoor we meer vis op ons bord krijgen en minder plastic.

Gerecycleerde plastics

De ontwikkeling van deze fles sluit aan bij het engagement dat Ecover in 2013 aanging om nieuwe types van gerecycleerd plastic te gebruiken voor haar verpakkingen, waardoor het ook een voorbeeld stelt voor andere fabrikanten. Dit jaar zal Ecover alvast één ton oceaan plastic gebruiken en het heeft als doel dit volgend jaar verder uit te breiden tot 3 ton.

Meer volume nodig

"Onze oceaan plastic fles is maar één kleine stap in de oplossing van het probleem, maar je moet ergens beginnen", zegt Philip Malmberg, CEO van Ecover. "Wat we nu moeten doen is een breder netwerk opzetten van vissers, recyclagevoorzieningen en producenten om het ook echt te laten gebeuren. We moeten ook de bestaande ketens benutten en het producenten zo makkelijk mogelijk maken om oceaan plastic te gebruiken. Op dit moment is de wil er wel, maar het kost de fabrikanten nog teveel inspanningen om het ook echt gerealiseerd te krijgen." Eens de infrastructuur om gerecycleerd oceaan plastic te gebruiken beschikbaar zal zijn voor wereldwijde fabrikanten, kan volgens Malmberg de impact voor het milieu, de onderwaterfauna en voor vissers – die voordeel hebben bij deze bijkomende inkomstenstroom – enorm zijn.

Oceanen opruimen

Tom Domen, lange termijn innovatiemanager bij Ecover, gelooft dat deze fles regeringen en andere overheden ertoe kan aanzetten om aandacht te besteden aan het probleem van oceaan plastic en mee te helpen aan een oplossing. "We moeten recyclage anders gaan bekijken en ernstig werk maken van een echte circulaire economie", voegt Domen toe. "We moeten het plastic in de oceanen opruimen en ervoor zorgen dat er geen extra plastic meer in terecht komt. Iedereen, van regeringen, over de vissersindustrie tot de consumenten die gaan winkelen in de supermarkt, hebben een rol te vervullen om dit gedaan te krijgen."

Verpakking met positief effect

Domen concludeert: "We zijn voorbij het punt waarop we enkel willen dat onze verpakking minder slecht is voor het milieu. We willen dat ze een positief effect heeft op de wereld. Ik durf te hopen dat mensen deze fles keer op keer zullen hervullen, en ook gebruiken voor andere toepassingen nadat ze klaar zijn met de afwas – we willen niet dat deze fles opnieuw bij het afval terecht komt."


Voor meer informatie: www.ecover.be

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Beeld monitoring 2021 vizier 2030

Vizier 2030 Monitoring 2021

Vizier 2030 is de Vlaamse vertaling van de mondiale Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.