Duurzame wijk Den Draad

Op bezoek bij één van de eerste bewoners van Den Draad, een duurzame wijk in Gentbrugge.

Koen Browaeys woont met zijn vrouw en pasgeboren dochtertje in één van de eerste gerealiseerde huizen van het project Den Draad, een duurzame wijk in Gentbrugge. In oktober wonen ze twee jaar in hun prachtig afgewerkt passiefhuis. Ze hopen dat de wijk straks een echte groene community wordt.

Niet voor ons

“We waren al een tijdje op zoek naar een huis in deze buurt. Het was geen gemakkelijke zoektocht. Ik ben zelfstandig psycholoog in bijberoep, voor mijn praktijk aan huis heb ik een aparte ingang nodig. Op de huizenmarkt kwamen niet veel geschikte panden vrij. Toen we hoorden over deze duurzame wijk, leek het ons aanvankelijk geen haalbare kaart. Een nieuw passiefhuis, dat zouden wij toch nooit kunnen betalen. Misschien binnen 15 jaar, maar toch niet als eerste aankoop. Het bleek uiteindelijk toch allemaal mogelijk.” Met wat financiële hulp van de ouders en een stevige lening bij de bank, konden Koen Browaeys en zijn vrouw tekenen voor één van de eerste passiefhuizen van de duurzame wijk. Na het betalen van de notariskosten, BTW en enkele extra’s kwamen ze uit op een kostprijs van 360.000 euro.

Alles inbegrepen

De praktijk van Koen zit aan de voorkant van het huis, zelf komen ze meestal langs achter binnen. “Het is ideaal zo, want het fietspad komt ook aan de achterkant uit. En zo hebben we meteen de twee entrees die we nodig hebben.” Projectontwikkelaar Revive leverde het huis volledig afgewerkt af. “Voor elke verandering aan de basisindeling,  de keuken of badkamer, moet je wel bijbetalen. Gelukkig konden wij onze wijzigingen tot een minimum beperken. Met een sleutel-op-de-deur-formule zijn er in principe geen budgettaire verrassingen, maar je moet wel zorgen dat alles tot in de puntjes op papier staat. Toen er een muur tussen de privétuinen werd gebouwd, moesten we daar bijvoorbeeld wel nog 2000 euro extra voor betalen.”

Groepstuin

Koen heeft een eigen moestuin en twee kippen. Hij vindt de ommuurde privétuinen een gemiste kans. “Een gemeenschappelijke tuin was veel leuker geweest, maar daar kon ik de bouwheer niet van overtuigen.” Ook op het vlak van groepsaankopen, gezamenlijke stockageruimte en autodelen ziet hij nog enorm veel mogelijkheden. “In een duurzame wijk is het niet moeilijk om gelijkgezinden te vinden. Maar we moeten nu nog even geduld hebben. De wijk is volop in aanbouw, de meeste bewoners moeten nog arriveren. Er komt ook nog een parkje bij. Het is sowieso al de bedoeling om daar een paar bakken te installeren, voor wijkbewoners die samen groenten en kruiden willen kweken.”

‘Het is niet moeilijk om hier gelijkgezinden te vinden. We zien nog veel mogelijkheden rond delen en groepsacties.’

40 euro per maand

Het huis van Koen Browaeys en zijn gezin is een passiefhuis, zo goed geïsoleerd dat de verwarmingskosten verwaarloosbaar worden. Elke maand gaat er 40 euro van de rekening voor elektriciteit, andere energiekosten zijn er niet. “Het isolatiemateriaal houdt niet alleen de kou buiten, het werkt ook geluiddempend. We wonen aan de straatkant, maar het straatlawaai blijft buiten. Ook de buren kunnen we helemaal niet horen, zelfs al zijn ze de hele dag aan het klussen of een hele nacht aan het feesten. Het is een heel comfortabel huis, waar je bijna het hele jaar door in T-shirt kunt rondlopen.”

Projectontwikkelaar Re-Vive heeft als doel maatschappelijke, ecologische en financiële meerwaarde te generen door verwaarloosde terreinen te herwaarderen tot interessante en duurzame vastgoedlocaties. Den Draad is een duurzaam woonproject van 4,5ha in het 

groen. Het project is gelegen op amper 2km van de nieuwe Stadshal van Gent. De verkoop van fase 2 en 3 wordt momenteel afgerond. De aanleg van het nieuw buurtpark start binnen enkele maanden. Het project combineert doordacht omgaan met energie, materiaalgebruik en hoge comforteisen met een hedendaagse architectuur die een sterke uitstraling geeft aan de buurt.

Meer informatie over Den Draad, duurzame wijk van Revive

Meer informatie over Transitienetwerk Duwobo, rond duurzaam wonen en bouwen

 

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Beeld monitoring 2021 vizier 2030

Vizier 2030 Monitoring 2021

Vizier 2030 is de Vlaamse vertaling van de mondiale Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.