Duurzame wijk Balk van Beel

Een autovrije wijk met wandel- en fietspaden. 70 procent groene ruimte dankzij hoogbouw. 1200 laag-energiewoningen, voorzien van groene stroom, groene warmte en slimme meters. De Balk van Beel is het eerste gebouw van de duurzame stadswijk Tweewaters in Leuven. Wouter Vanhouche is een bewoner van het eerste uur.

“Bijna vijf jaar geleden beslisten we om vanuit Florida terug te keren naar België. We hadden een nieuwe woning nodig. De Balk moest nog gebouwd worden maar werd toen al volop gepromoot. We hadden onmiddellijk interesse, maar we hadden ons oog ook laten vallen op een groter huis met tuin op het platteland. Uiteindelijk hebben we om verschillende redenen voor een appartement in De Balk gekozen.”

Wat heeft hen uiteindelijk over de streep getrokken? Comfort? Gebruiksgemak? Ecologisch verantwoord project? Ligging? Architectuur? Technologische snufjes? “Geen van deze aspecten zou ons overtuigd hebben als de rest ondermaats was. Het is het totaalpakket dat ons overtuigd heeft,” zegt Wouter Vanhouche. 

Gebruiksgemak was erg belangrijk. “Over de lay-out is goed nagedacht. De flow binnen het appartement zit goed. Er zijn geen overtollige vierkante meters en alle ruimtes zijn perfect op elkaar afgestemd.”

De ligging speelde ook een doorslaggevende rol. De Balk ligt nog net binnen de stadsring, op een boogscheut van het stadscentrum. “Ideaal om boodschappen te doen met de fiets of zelfs te voet. Daarnaast zitten we ook in een mum van tijd op de ring en de autosnelweg. Dat is ontzettend belangrijk als je elke dag de baan op moet.”

De wijk is nog niet compleet. De Twist en de Ark zijn er nog niet, de silo’s en de andere gebouwen evenmin. “Er is wel al een kleine community met de bewoners van de Balk. De sorteerstraat is er ook al. Daardoor zijn we niet gebonden aan vaste dagen voor huisvuilophaling. Overtollig huisvuil droppen we op momenten dat het ons uitkomt.”

Een andere innovatie in De Balk van Beel zijn de thuisleveringskasten. “De bediening van de slimme brievenbussen verloopt via een app op onze smartphone. Als we iets bestellen via het internet, hoeven we ons nooit zorgen te maken over de leveringsdag.”

De commerciële units op het gelijkvloers zijn nog in volle ontwikkeling. “Toch ervaren we nu al het gemak ervan. Er zitten huisartsen in het gebouw. Even bellen of online checken en op 5 minuten zit je bij de dokter. Ideaal, zeker als je je ellendig en ziek voelt. Ook het warenhuis is vlakbij. Voor boodschappen hoeven we de auto niet van stal te halen.”

De isolatie in het appartement is van uitmuntende kwaliteit, zowel thermisch als akoestisch. “Onze verwarming heeft niet meer opgestaan sinds eind januari. En zelfs toen nog was dat enkel 's nachts. Van zodra de zon schijnt, schiet de temperatuur hier naar 22 of zelfs 23 °C, ook als de buitentemperatuur maar enkel graden boven nul is.”

De bewoners besparen op hun energiefactuur, maar hebben een stevige maandelijkse afbetaling. “Goedkoop is een appartement in de Balk hoegenaamd niet. Zelfs de goedkopere woningen blijven nog steeds duur. De isolatie drukt de energiekosten, dat klopt ongetwijfeld. Maar de aankoopprijs blijft hoog, ook na het verrekenen van energiekosten.”

“Ik geloof wel dat duurzame projecten goedkoper kunnen gebouwd worden. Maar in het geval van de Balk betaal je extra voor de architectuur en het design. Misschien is dat zelfs een belangrijke voorwaarde om het project verkocht te krijgen. Het architecturale dient dan als glijmiddel om het duurzame aspect over de toonbank te krijgen."

"Hoe meer duurzame projecten we kunnen realiseren, hoe beter. Het kan uiteraard niet de bedoeling zijn dat duurzame woningen alleen mogelijk zijn voor de meer gegoeden.”

Projectontwikkelaar Ertzberg wil met duurzame wijk Tweewaters bewijzen dat duurzaamheid en leefcomfort hand in hand kunnen gaan. Met deze stadswijk voor de toekomst willen ze een new way of life uitrollen. Het project wordt bekeken op een holistische manier: ruimtegebruik, afval, water, energie, materiaalgebruik, diensten en consumptie hebben allemaal een impact op de ecologische voetafdruk en op onze manier van wonen en leven. "Het zijn stuk voor stuk belangrijke factoren waar we beter moeten leren mee omspringen op weg naar een duurzamere samenleving," zegt Jo Vandebergh, CEO van Ertzberg.

Meer informatie over Tweewaters

Meer informatie over transitienetwerk Duwobo, duurzaam wonen en bouwen

 

 

 

 

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Beeld monitoring 2021 vizier 2030

Vizier 2030 Monitoring 2021

Vizier 2030 is de Vlaamse vertaling van de mondiale Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.