De Vlaamse Maatstaf

De Vlaamse overheid wil een eenduidig kader bieden om gebouwen en hun omgeving te beoordelen op alle aspecten van duurzaamheid. Daarom is er de Vlaamse maatstaf duurzaam wonen en bouwen : het referentiekader voor duurzaam wonen en bouwen in Vlaanderen, dat bepaalt wat de Vlaamse overheid daaronder verstaat.

De Vlaamse Maatstaf kan toegepast worden op zowel alleenstaande woningen als appartementen, zowel nieuwbouw als renovatie. Het is een instrument gebaseerd op internationaal erkende systemen, maar aangepast aan de Vlaamse regelgeving.

De Maatstaf geeft bouwteams een inzicht in de duurzaamheid van hun bouwproject. Het instrument is opgesplitst in thematische hoofdstukken, zoals ‘water’, ‘energie’ of ‘materiaal en afval’. Elk thema bevat een reeks maatregelen die duurzaamheid bevorderen en die geldig zijn voor één of meerdere fasen van het bouwproject. Per maatregel kunnen punten verdiend worden. Met behulp van het instrument kun je zowel thematische scores als het volledige project beoordelen.

Aan de slag met de maatstaf?

U kan zelf aan de slag met de maatstaf via de links hieronder. In de inleiding van de maatstaf vindt u nuttige tips. We hopen dat de maatstaf u helpt bij uw bouwproject(en). De maatstaf is een 'open source' instrument: het wil mee evolueren naarmate er meer kennis beschikbaar wordt en ons inzicht in de materie vergroot. Bedenkingen, suggesties, reacties en vragen kan u kwijt op duurzaamwonenenbouwen@vlaanderen.be.

Meer info:

maatstaf-rekenmodules (777 kB)

maatstaf-scoreblad (1.55 MB)

maatstaf-inleiding (3.77 MB)

 

1 oktober 2020: VIBE Congres 2020

De coronacrisis drukt ons met de neus op de feiten: we moeten onze gemeentekernen anders inrichten.

23 maart 2020: Warmtewende voor de industrie

Duurzame warmte/koude is een cruciaal onderdeel van de energietransitie. De warmtevraag van de Vlaamse industrie alleen bedraagt meer dan 50 TWh/jaar of ruim 80% van de totale industriële energievraag

24 januari 2020: Boomplantactie in Groenendaal

Plant mee een 160 bomen op het Ecoduct in Groenendaal

Ga voor ‘European Green capital’ en ‘Green leaf’

Registreren voor de European Green capital 2023 en de European Green leaf 2022 kan nog tot 28 oktober.

1 oktober 2020: VIBE Congres 2020

De coronacrisis drukt ons met de neus op de feiten: we moeten onze gemeentekernen anders inrichten.

22 september 2020 Webinar - Voor een minder energievretende en meer sociale economie

De Stichting voor Toekomstige Generaties ondersteunt sinds 2019 student-ondernemers in de prototypingfase van een product, dienst of technologie met een positieve maatschappelijke impact.