CIFAL Flanders lanceert SDG-Wegwijzer

Agenda 2030 Duurzame Ontwikkeling

De Verenigde Naties stelden in 2015 een plan op om mondiale problemen zoals de klimaatcrisis, honger en onrecht de wereld uit te helpen. Dit resulteerde in de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling, Die bestaat uit 17 doelstellingen die dienen als moreel kompas naar/voor een betere en duurzamere toekomst.

De 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, ofwel de Sustainable Development Goals (SDG’s), steunen op 5 pijlers:

  • Mens: leven in waardigheid
  • Planeet: de planeet beschermen
  • Welvaart: een leven leiden dat ontplooiingskansen biedt
  • Vrede: leven vrij van angst en geweld
  • Partnerschap: een vernieuwde mondiale solidariteit installeren waar iedereen aan meedoet zodat niemand achterblijft.

SDG-Wegwijzer

De SDG-Wegwijzer gidst iedereen die meer wil weten over de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling doorheen het landschap van de SDG’s in Vlaanderen en helpt burgers en organisaties door de bomen het bos te zien.

Aan de hand van 85 veelgestelde vragen krijg je een lijst met aanklikbare antwoorden die je de weg wijzen naar interessante websites, documenten, rapporten,...

De SDG-Wegwijzer verwijst – waar beschikbaar – naar Nederlandstalige bronnen. Waar deze ontbreken, linkt de SDG-Wegwijzer door naar anderstalige bronnen. De focus ligt steeds op organisaties die actief bezig zijn met de SDG’s en/of hier een bijdrage aan leveren.

Zelf aan de slag

Consulteer hieronder de SDG-Wegwijzer en leer in 85 vragen alles over de SDG’s in Vlaanderen.

Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen voor de SDG Wegwijzer? Contacteer dan Nancy Matthys van de Vlaamse overheid of CIFAL Flanders.

pdf bestandSDG Wegwijzer 2021 (13.71 MB)

 

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Webinar - Aan de slag met de SDG-Wegwijzer

Op donderdag 27 januari organiseert CIFAL Flanders in samenwerking met het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken (DKBUZA) van de Vlaamse overheid het gratis SDG-Wegwijzer-webinar.

Vlaamse regering keurt Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling IV goed

Na adviezen van de betrokken strategische adviesraden, van de Verenigde Verenigingen, van de VVSG, van de VVP en van een aantal maatschappelijke partners, keurde de Vlaamse regering de nota 'Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling IV' (VSDO4) definitief goed op 26 november 2021.

Stad Gent rapporteert over duurzaamheidsinspanningen

Na zijn allereerste duurzaamheidsverslag in 2020, publiceerde Gent onlangs een tweede editie die het bij de VN indiende als 'Voluntary Local Review'.