Buggybooker wint Ecodesign Award

Boonen Design Studio ging met 'Buggybooker' aan de haal met de hoofdprijs op de Ecodesign Awards. In de categorie 'Product op de markt' werden ook nog drie nominaties uitgereikt aan beheerssysteem Shopcontroller, 3D geprinte bril HoetCouture en recyclagetafel MÖBEL.

Maar niet alleen producten die op de markt zijn vallen in de prijzen, ook doordachte ontwerpen worden beloond in de categorie 'product in ontwikkeling'. Dit jaar ging de prijs naar Rubbish 2.0, een ontwerp van Nobel Flooring. 

BUGGYBOOKER

Duurzame mobiliteit en jonge gezinnen, gaat dat wel samen? Buggybooker biedt aan jonge gezinnen, maar even goed aan oma's en opa's, de optie om te kiezen voor een duurzame verplaatsing met het openbaar vervoer of de fiets. Je eigen buggy meezeulen op uitstap is verleden tijd met de verhuurservice die Buggybooker aanbiedt, nu reeds in 10 steden.

De kinderwagen van Buggybooker is door Boonen Design Studio ontworpen en ontwikkeld voor de verhuursector. Naast bestaande normen werden bijgevolg andere vereisten vooropgesteld zoals hogere draagkracht, veiligheid, hygiëne en stootvastheid. De kinderwagen werd ontworpen zonder matrijzen en voldoet aan de principes van Lean Manufacturing.

Ontwerpbureau Boonen Design Studio ontvangt een geldprijs van 4.000 euro en een promotiefilm. 

RUBBISH 2.0 

Hout is een natuurlijk product en een hernieuwbare grondstof. Toch hebben we in deze consumptiemaatschappij er alle belang bij om zo weinig mogelijk grondstoffen te gebruiken.
In Vlaanderen zijn er tal van bedrijven die houten parketvloeren produceren. Vaak wordt hiervoor virgin materiaal gebruikt. Houtresten van deze productie worden afgevoerd om verbrand te worden, weliswaar met energierecuperatie. Maar het kan ook anders! Rubbish 2.0 is een duurzame parketvloer gemaakt van restmaterialen. Nobel Flooring ging op zoek naar een oplossing voor de restplanken die bij de productie ontstaan.  

Deze worden op maat gezaagd, de bestaande afwerking wordt weggeschuurd en in een pers met houtlijm op waterbasis verlijmd tot balken. Deze balken worden een kwartslag gedraaid en opnieuw verzaagd tot dunne toplagen. Deze toplagen die een heel typisch lijnenspel geven, worden dan op multiplex gelijmd en tot een duurzame vloer herwerkt. De vloer is even sterk als andere samengestelde plankenvloeren en voor een particuliere woning geldt zelfs een levenslange garantie!  

Nobel Flooring ontvangt een geldprijs van 2.000 euro en een promotiefilm voor hun ontwerp.

SHOPCONTROLLER 

Uw medewerker vergeet het licht uit te schakelen ? De verwarming blijft warmte geven op een warme zonnige dag ? De airco staat te koelen vlak voor sluitingstijd, als er bijna geen klanten meer aanwezig zijn ?

Met de Shopcontroller behoort dit allemaal definitief tot het verleden. Domotic Lounge en ontwerpbureau Studio Dott vonden mekaar in het 5x5 project van Designregio Kortrijk. Samen ontwikkelden zij dit slimme en gebruiksvriendelijke beheersysteem dat retailers in staat stelt om door middel van één enkele geïntegreerde toepassing technieken zoals verwarming, verlichting, airco, veiligheid, toegang... centraal te monitoren en te sturen voor alle vestigingen. 

De Shopcontroller maakt gebruik van externe data, zoals het weerbericht, historische data van de vestiging en vergelijkt verschillende vestigingen onderling. Zo kan continu bijgestuurd worden en worden eventuele defecten of abnormale verbruiken onmiddellijk gemeld. De retailer bespaart zo op energieverbruik en onderhoudskosten. 

Een aantal grote winkelketens in Vlaanderen gebruiken de Shopcontroller en konden zo tot zelfs 30 % besparen op hun energiekosten. Er is ook reeds interesse van scholengroepen, sociale woningbouw en de zorgsector.

MÖBEL tafel 

Initiatiefnemer ResourceLab combineert in het MÖBEL-project bekende ontwerpers en sociale economie in Turnhout. De tafel, van de hand van het Belgische architectencollectief JIJ'S (architecten de vylder vinck taillieu en Serge Vandenhove), bestaat uit eenvoudige multiplex-plaat die wordt voorzien van een nieuw 'tafelkleed' en 'tafelsokken'.

Hiervoor wordt het veellagige gerecycleerde materiaal 'layercake' gebruikt, een vertrouwde grondstof voor ResourceLab. De JIJ'S willen aan de tafel een generositeit toevoegen die ontstaat vanuit dit specifieke, gerecycleerde materiaal. Het ensemble van poten en tafelkleed kan als geheel gekocht worden maar de poten en tafelkleed zijn evenzeer afzonderlijk te koop. 

HOET COUTURE 

Vlaamse pioniersbedrijven hebben heel wat knowhow opgebouwd of zijn uitgegroeid tot wereldspelers op de markt als het gaat om Additive manufacturing. Hoet Couture maakt gebruik van de Selectief Laser Sinteren (SLS) techniek waarbij een product laagsgewijs wordt opgebouwd door het aan elkaar smelten van poederdeeltjes met een laserstraal. Hoet Couture gebruikt hiervoor titanium of kunststof. Hierdoor wordt maatwerk mogelijk en zijn vormen mogelijk die niet met traditionele technieken gemaakt kunnen worden. Bovendien is er nagenoeg geen afval en zijn voorraden niet langer nodig. Bij de traditionele brillenproductie blijft gemiddeld 30 à 40 % onverkocht, wat een aanzienlijk verlies aan grondstoffen en energie betekent.

De uitreiking van de OVAM Ecodesign Award PRO 2015 vond plaats in de Bozar te Brussel. De tentoonstelling met alle winnende projecten van de HVDV Awards & Labels en de OVAM Ecodesign Award PRO is nog te bezichtigen tot 20 maart 2016.

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Beeld monitoring 2021 vizier 2030

Vizier 2030 Monitoring 2021

Vizier 2030 is de Vlaamse vertaling van de mondiale Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.