Brood Nodig

Kunnen we brood goedkoop en milieuvriendelijk gebruiken als bron voor nieuwe producten? In Rotterdam zijn een aantal pioniers gestart met Brood Nodig, het creëren van een stadsfabriek waar broodafval de grondstof is voor biogas, papier en paneermeel. Broodafval is de bron!

Het broodafval wordt verwerkt tot biogas voor de fabriek. Zo kunnen machines die broodproducten maken draaien op hun eigen energie. We gaan van start met het verduurzamen van papier en de verpakkingen voor bakkerijen. De paneermeelproductie wordt gekoppeld aan een campagne om samen met de consumenten het gedrag omtrent broodconsumptie te veranderen en op te stomen naar broodconsuminderen. Met de fabriek zal Rotterdam weer een innovatief circulair economisch systeem rijker worden en een berg broodafval minder.

In de toekomst willen de pioniers ook verder met andere afvalsoorten en zullen ze ook deze omzetten in nieuwe producten die bijdragen aan een duurzame samenleving.

Motivatie voor BroodNodig

Brood is nummer twee in  de wereld op de voedselafvalijst. In Nederland gooien mensen 50.000 ton brood per jaar weg oftewel 20 procent van het brood verdwijnt in de afvalbak. Dat is zonde en kost geld. Volgens FAO van de UN is het probleem in de voedselindustrie dat consumenten, producenten en retailers niet samenwerken. Daarom willen we een sociale onderneming ontwikkelen met partners en consuminderen van brood.

We gooien onnodig voedsel weg en dit kost ons geld en veroorzaakt een grote berg afval, zowel voor de consument als de industrie.

Andere voorbeelden in Nederland

Schiphol, april 2014. Van der Valk Hotel Schiphol A4 laat niet alleen glas en papier, maar ook etensresten en oud brood apart ophalen. Het brood, dat niet meer bruikbaar is voor andere doeleinden, wordt verwerkt in een vergistingsinstallatie. Omdat brood zeer calorierijk is, levert vergisting ervan veel warmte, compost én groengas op. (3)

Amsterdam, maart 2014, Pink pony express. De broodvergister in de Amsterdamse Kolenkitbuurt is half maart officieel in gebruik genomen. De broodvergister kan 10 kilo brood per dag verwerken, hetgeen neerkomt op 3.000 liter biogas per dag.

Meer info via http://broodnodig.co

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Leefmilieu: Hoe bereiken we de doelstellingen van 2030 en 2050?

Het Europees Milieuagentschap presenteert de belangrijkste trends op milieugebied en de elementen die essentieel zijn voor de uitvoering van een duurzame transitie.

November 7, 2019. OECD Fact finding mission to Flanders on the SDGs - peer review by Viken and Bonn

Concluding visit to Flanders of this fact finding mission. Viken (N) and Bonn (D) exchange experiencies and good practices with the Flemish administration, public services. and Flemish cities.

Ik ben meer dan mijn kassaticket Award

Voor het tweede jaar daagden Rikolto, Test Aankoop, Gezinsbond, Fairtrade Belgium en Gezond Leven onze supermarkten uit voor de 'Ik ben meer dan mijn kassaticket Award'. In deze editie focust de award zich op initiatieven die gezonde en duurzame voeding voor kinderen en jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk maken. Slechts 2 initiatieven kregen een nominatie van de expertenjury. En jij kan meestemmen op de winnaar.

‘Zaaikapitaal’ voor ecologische ondernemingen

De Stichting voor Toekomstige Generaties stelt vijf ondernemingen voor die onze planeet een warm hart toedragen. Als laureaten van de SE’nSE-prijs ontvangen ze gezamenlijk 150.000 euro aan financiële middelen.

Regiorapport Vlaanderen - A territorial approach to the SDGs: a role for cities and regions to leave no-one behind

Dit regiorapport is het resultaat van een meer dan twee jaar durende dialoog met meer dan 100 belanghebbenden om de territoriale benadering van de SDG’s in Vlaanderen te versterken.