Bouwwijs.be is gelanceerd

Bij het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen in Oost-Vlaanderen maken ze van 2014 een topjaar. Een nieuwe website, een recordaantal deelnemende gemeenten en volgeboekte workshops. Coördinator Goedele De Vos legt uit hoe ze zoveel mogelijk Oost-Vlamingen bedient met duurzaam (ver)bouwadvies.

Gratis advies

Alle Oost-Vlamingen kunnen duurzaam bouwadvies aanvragen bij het Steunpunt. Voor de inwoners van 53 Oost-Vlaamse gemeenten is dat volledig gratis, de provincie en gemeente delen de kosten. In de overige 12 gemeenten hebben (ver)bouwers voorlopig minder geluk, zij betalen de helft zelf. “We hebben de meeste Oost-Vlaamse gemeenten kunnen overtuigen om in ons duurzaam bouwadvies te investeren. Dat werkt drempelverlagend. Naar gratis advies komen de mensen gemakkelijker luisteren,” zegt De Vos.

Concrete tips, eerlijke antwoorden

Het bouwadvies is een persoonlijke sessie van anderhalf uur, met concrete tips op basis van de specifieke bouwplannen en eerlijke antwoorden op allerlei technische vragen. “Het is een handig instrument om projecten energiezuiniger en milieuvriendelijker te maken. De beslissingen die in deze fase genomen worden hebben een impact op de lange termijn,” aldus de coördinator. Het Steunpunt werkt voor het bouwadvies samen met experten van de MilieuAdviesWinkel.

Promotiecampagne

“Vroeger maakte elke gemeente haar eigen promotiemateriaal over het duurzaam bouwadvies. Intussen hebben we die communicatie gecentraliseerd: er is één campagnebeeld en één algemene brochure die iedereen mag gebruiken,” legt Goedele De Vos uit. “Die wordt niet enkel verspreid via de gemeenteloketten, maar ook via notarissen, doe-het-zelf-zaken en OCMW’s. We staan ook elk jaar met een standje op het drukbezochte Bouw- en Immosalon (BIS) in Gent.

Gemeentelijke projecten

Ook gemeenten kloppen bij het Steunpunt aan voor duurzaam bouwadvies. Het kan zowel gaan om een renovatie van een stedelijk gebouw, een duurzame wijk of een compleet nieuw bouwproject. “We hebben de capaciteit om elk jaar 5 gemeentelijke projecten te begeleiden. Al heel wat gemeenten hebben we op weg geholpen, maar voorlopig zijn er nog maar weinig van onze adviezen gerealiseerd. Het Steunpunt bestaat nog maar 4 jaar, de meeste bouwprojecten van lokale overheden hebben meer tijd nodig om gerealiseerd te worden,” aldus De Vos. “Ze hoopt om dit jaar enkele ambitieuze projecten binnen te krijgen, die sneller in de steigers staan.”

Workshops

Het Steunpunt organiseert niet alleen bouwadvies, maar ook actieve workshops rond dakisolatie, duurzaam bouwen en energiezuinig wonen. “We doen dan in samenwerking met de Oost-Vlaamse gemeenten, die de workshops via hun kanalen rechtstreeks met de mensen kunnen communiceren,” zegt Goedele De Vos. Het lokaal infoblaadje is volgens mij het meest gelezen blaadje van Vlaanderen. Onze workshops zitten altijd meteen stampvol.”

Provinciale Steunpunten

Het duurzaam bouwadvies is niet enkel voor Oost-Vlamingen. Elke provincie in Vlaanderen beschikt over een Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen. Ontdek ze hier allemaal. 

 

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Beeld monitoring 2021 vizier 2030

Vizier 2030 Monitoring 2021

Vizier 2030 is de Vlaamse vertaling van de mondiale Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.