Appartementsgebouw zonder parking

In het Zweedse Malmö is de ‘Cykelhuset Ohboy’ bijna klaar voor om haar eerste bewoners te ontvange. De appartementsblok heet niet zomaar ‘het huis van de fiets'. Het gebouw met 55 appartementen telt geen enkele autoparkeerplaats: Alleen bewoners zonder auto zijn welkom.

Cykelhus

Het gebouw is gemaakt om het leven van de fietsers zo aangenaam mogelijk te maken. De gangen en deuren zijn breed genoeg voor een bakfiets, de liften gaan langs beide kanten open om makkelijk te kunnen manoeuvreren en in de inkomhal is een fietsenstalling voorzien.

Eén op 3 stadsbewoners zonder auto

De Zweden bijten alweer de spits af. Dit is het eerste autoloze project in zijn soort in Europa. Nochtans is de vraag naar woningen zonder parkeerplaats groot: in Europese steden heeft één op de drie gezinnen geen auto. Toch bestaat er bij stadsbesturen veel koudwatervrees om woonprojecten zonder of met minder parkeerplaatsen toe te staan. Enkele jaren geleden verschenen de eerste appartementsgebouwen zonder parkeerplaatsen in Amerikaanse steden zoals New York, Boston, Seattle en Miami. Dat was vooral een vraag vanuit de private markt: door de stijgende populariteit van deelwagens en fietsen, willen steeds meer mensen een appartement zonder (dure) parkeergarage.

Trend waait over uit VS

Enkele jaren geleden verschenen de eerste appartementsgebouwen zonder parkeerplaatsen in Amerikaanse steden zoals New York, Boston, Seattle en Miami. Dat was vooral een vraag vanuit de private markt: door de stijgende populariteit van deelwagens en fietsen, willen steeds meer mensen een appartement zonder (dure) parkeergarage. De plannen werden eerst op scepsis onthaald, maar ondertussen is het een echte trend en staan tientallen woonprojecten zonder parkings in de steigers.

Voor veel van die autoloze projecten zijn er zelfs wachtlijsten. Als het regent in Amerika, druppelt het in Europa. Ook hier zien de eerste plannen voor autoloze woonprojecten het licht, bijvoorbeeld met het plan voor een appartementsgebouw in Kopenhagen waarin de fietspaden gewoon doorlopen in de gangen. Het blijft voorlopig wel nog bij mooie plannen en dromen.

Parkeernormen

Ook in België staat er nog geen parkeerloos woonproject in de steigers. Heel wat gemeentebesturen werken met minimale parkeernormen bij nieuwbouwprojecten. Vanuit de vrees dat de parkeerdruk van nieuwe woningen afgewenteld wordt op de straten in de omgeving, leggen gemeentebesturen een minimum aan bijkomende parkeerplaatsen op bij bouwprojecten. Gemiddeld vragen gemeentebesturen dat de projectontwikkelaar anderhalf tot twee parkeerplaatsen per wooneenheid realiseert, afhankelijk van de grootte van de woning.

1 parkeerplaats voor 14 woningen

Maar ook bij ons begint het tij te keren. Voor het cohousingproject De Schilders in Gent, stond het stadsbestuur een afwijking van de parkeernorm toe, waarbij slechts één parkeerplaats voorzien wordt voor veertien woningen. Die parkeerplaats wordt gebruikt voor een deelauto.  Individueel wagenbezit is niet mogelijk binnen het cohousingproject. Met de stad is afgesproken dat de bewoners geen bewonerskaart - om gratis te parkeren op straat - kunnen krijgen.

Garage Swap

Samen met een reeks andere partners startten Bond Beter Leefmilieu en Impact Matters het project Garage Swap op. Met Garage Swap willen ze het aantal parkeerplaatsen bij grote bouwprojecten verminderen. De uitgespaarde kost van ondergrondse parkeergarages wordt omgezet in een startbudget dat deelmobiliteit en hernieuwbare energie voor de hele buurt opstart of versnelt. Zo vermindert de auto-afhankelijkheid en verbetert de leefbaarheid. Dat doen ze in overleg met het gemeentebestuur, de omwonenden en de projectontwikkelaar. Binnenkort hopen ze de eerste proefprojecten op te starten.

Bron: Bond Beter Leefmilieu

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Beeld monitoring 2021 vizier 2030

Vizier 2030 Monitoring 2021

Vizier 2030 is de Vlaamse vertaling van de mondiale Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.