Sustainable Development Goals (SDG's) van de VN
De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties zijn de doelstellingen die de wereld zich stelt richting 2030 om aan duurzame ontwikkeling te werken. De 17 hoofddoelstellingen en 169 subdoelstellingen vormen het belangrijkste internationaal duurzaamheidskader voor de komende 11 jaar.
Hoe gaat Vlaanderen de SDG's realiseren? Lees hier de belangrijke mededeling van de Vlaamse Regering rond implementatie.
- Een overzicht met meer dan 250 interessante links die CIFAL heeft verzameld
- Een toolbox en online forum met cases, voorbeelden en opinies: Localizing the SDGs
- De vier presentaties die we gebruiken op onze SDG-opleidingen:
pptx bestandtoelichting_CIFAL_partnerwerking.pptx (2.62 MB)
pdf bestandpresentatie VVSG.pdf (1.73 MB)
pdf bestandCIFAL-Flanders.pdf (16.55 MB)
pdf bestandSDG-Handleiding-voor-overheidsorganisaties_Presentatie_VDAB.PDF (2.55 MB)
De Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) ondersteunt lokale overheden in hun acties rond de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Ze bieden meerdere interessante publicaties aan:
- Lokale schouders voor mondiale uitdagingen. Een lokale vertaling van de duurzame ontwikkelingsdoelen.
- Gemeentelijke praktijkvoorbeelden per SDG.
- Alle publicaties zijn te vinden op deze pagina.
SDG-sensibilisering via infosessies en workshops
Om de link tussen het lokale bestuur en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) duidelijk te maken, kunne gemeentes infosessies of workshops organiseren. Ze kunnen daarbij gebruik maken van de basispowerpoint en de cirkeloefening van VVSG, beiden te downloaden op http://www.vvsg.be/sites/sdgs/Paginas/sdgmateriaal.aspx.
De dienst Internationaal van VVSG biedt ondersteuning bij interne toelichtingen en workshops, bijvoorbeeld aan het MAT, de gemeenteraad, het schepencollege, de verschillende gemeentelijke diensten, enzovoort. Contacteer internationaal@vvsg.be voor meer info of concrete afspraken.
Op zoek naar meer inspiratie om de SDG's bekend te maken bij de collega's en bij het brede publiek? Download de catalogus '50 sensibiliserende praktijkvoorbeelden'.
Integratie van de SDG’s in de gemeentelijke beleidsplanning
De VVSG geeft ook hiervoor ondersteuning: zie deze pagina.
United Cities & Local Government (UCLG) maakte een interessant overzicht voor lokale overheden. Wat moeten ze weten? En hoe beginnen ze eraan? pdf bestandUCLG SDGs What local governments need to know 2016.pdf (4.94 MB)
Sustainable Development Solutions Network (SDSN) maakte 'Getting Started with the SDG's in Cities', een universeel handboek voor steden die de uitdaging aangaan.
Op 25 september 2015 keurden de staats- en regeringsleiders van de 193 staten van de Verenigde Naties de resolutie goed: 'Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development’. De resolutie bevat een visie voor 2030 en de doelstellingen die de wereld tegen 2030 moet behalen, ook wel deglobal goals genoemd. Ze gelden voor alle 193 landen. Het is de eerste keer dat er een resolutie is goedgekeurd over zoveel verschillende thema's. Internationaal is dit dan ook een zeer belangrijk politiek momentum in de geschiedenis van de Verenigde Naties.
Ontdek de resolutie van de VN over visie en targets in het Nederlands, ook in lijstvorm:
docx bestandSDG-resolutie.docx (295 kB)
xlsx bestandSDGs_targets_nl-en.xlsx (53 kB)
SDG Index & Dasboards
Het Sustainable Development Solutions Network en de Bertelsmann Stiftung bepaalden voor 149 landen de SDG Index & Dashboards. België staat op de 12de plaats van deze onofficiële lijst. Deze SDG-score vormt een nulmeting voor de SDG-implementatie en kan de landen helpen bij de bepaling van prioriteiten, knelpunten en doelafstanden die ze moeten overbruggen om de doelstellingen te halen tegen 2030. De scores zijn per SDG en globaal uitgezet op een Index Map en opgenomen in diverse rapporten. De rapportering laat diverse vergelijkingen toe
Zijn de rijke landen klaar?
Met de SDG's zijn universele doelstellingen geformuleerd die zowel voor alle VN-lidstaten gelden: voor de rijkere landen, de groeilanden én de armere landen. Er rust evenwel een grote verantwoordelijkheid op de schouders van de rijkere landen. Nemen zij het voortouw? Geven ze het goede voorbeeld? Hoe kunnen ze andere landen ondersteunen? Ontdek het in deze studie.
Uitgangspositie van OESO-landen
De OESO heeft een pilootstudie uitgebracht om de uitgangspositie van OESO-landen m.b.t. de SDG’s te bepalen. Dit zal het mogelijk maken dat de landen aangepaste maatregelen nemen om hun achterstand t.a.v. een doel weg te werken.
Cifal Flanders is een internationaal trainingsinstituut dat geaffilieerd is met UNITAR, één van de agentschappen van de VN. Het heeft als doelstelling om burgers, publieke sector en private partners samen te brengen rond duurzame ontwikkeling. Inhoudelijk ligt de focus op stadsplanning, economische ontwikkeling, sociale inclusie en het milieu.