50 tinten blauw

  • 18 juli 2018

Als lid van het vrouwelijk geslacht durf ik mij natuurlijk al eens af te vragen wat ik zal aandoen. De mannelijke leden van de delegatie hebben daar minder affiniteit mee. Een blauw pak lijkt de gouden standaard te zijn. Ook bij andere delegatie zijn geklede broeken en een kostuumjasje de regel. Een evenwicht tussen kostuum en geen-kostuum is er momenteel nog niet (behalve in de panels van de plenaire zittingen). In de Belgische delegatie is er niet altijd evenwicht, maar er was wel voorzien dat onze vrouwelijke minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, België zou vertegenwoordigen. En er zijn zeker nog goede voorbeelden.

Tijdens het evenement van lokale overheden wordt er een panelgesprek georganiseerd met uitsluitend vrouwelijke burgemeesters. Zweden pakt uit met –wat ze zelf noemen- een feministisch buitenlands beleid. In de grootstad Kitakyushu (Japan) heeft de vrouwenraad het initiatief genomen om de lokale economie te vergroenen. Veel landen – ook ontwikkelingslanden – stellen een beleid voor waar vrouwenrechten een belangrijke rol spelen.

Toch blijft er nog heel wat werk aan de winkel. Niet alleen zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in officiële functies, sommige landen willen de taal over vrouwenrechten in de ministeriële verklaring afzwakken. Vandaag wordt er gestemd…