24 september: w[eet]enschap - sessie 7 'Van café tot ziekenhuis'

Het VIB neemt je mee op ontdekkingstocht in de wondere wereld van de micro-organismen. Drie onderzoekers aan het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie laten je kennis maken met drie concrete situaties waar microben een grote impact hebben op ons dagelijks leven.

Bier

Ze starten in het café, waar we genieten van een goed glas. De gist Saccharomyces cerevisiae is een ééncellige schimmel die niets liever doet dan suiker om te zetten in ethanol en afhankelijk van de oorsprong van de suiker krijg je dan wijn, bier, whiskey,…. In het VIB-KU Leuven Center voor Microbiologie gebeurt onderzoek naar gist en hoe deze ons bier nog lekkerder kan maken. Hierbijwerken ze samenw met AB InBev.

Steeds vaker wordt deze gist ook gebruikt om op grote schaal ethanol te produceren als biobrandstof voor transport. Dit is veel beter voor het klimaat dan het verbranden van petroleumbrandstoffen omdat dit geen vrijzetting van koolstofdioxide geeft. Nog beter is het gebruik van afvalstromen met lignocellulose, zoals stro, oud papier en karton, die nu gestort of verbrand worden. Deze afvalbiomassa kan met genetisch gemodificeerde gist ook omgezet worden in ethanol of andere biobrandstoffen, en ook in biochemicaliën die bv. voor de productie van bioplastiek kunnen gebruikt worden. (Spreker: Arne Claes)

Resitente schimmels

Een andere gist die men onderzoekt in het VIB Center, brengt ons van het café naar het ziekenhuis. Candida schimmels veroorzaken vaak infecties bij de mens en zijn over het algemeen moeilijk te bestrijden. Hoe langer hoe meer worden schimmels resistent tegen de geneesmiddelen die we hebben. Ons doel is om op zoek te gaan naar de zwakke plek van deze microben en zo nieuwe geneesmiddelen ter beschikking te stellen van de patiënt. Naast klassieke strategiëen onderzoeken we hiertoe ook vernieuwende methoden, zoals het gebruik van probiotica. (Spreker: Liesbeth Demuyser)

Slapende bacteriën

Naast schimmels worden infecties ook veroorzaakt door bacteriën. Doorgaans worden er hiervoor antibiotica voorgeschreven, maar met de opkomst van resistente bacteriën wordt de behandeling steeds moeilijker. Slapende bacteriën spelen hierbij een belangrijke rol, ze zijn namelijk zo diep in slaap dat ze immuun zijn tegen antibiotica. Als de behandelingskuur wordt stopgezet, ontwaken de bacteriën en starten ze een nieuwe infectie. In het labo werken we aan verschillende methoden om de slapende bacteriën wakker te maken zodat ze terug gevoelig worden aan antibiotica.(Spreker: Pauline Herpels).


Praktisch

Wanneer? dinsdag 24 september 2019, 12u30 - 13u30  
Waar? Herman Teirlinckgebouw, Havenlaan 80, 1000 Brussel  
Meer info?

https://ewi-vlaanderen.be/evenementen/microben-voeding-transport-en-gezondheid-van-cafe-tot-ziekenhuis

 

 

Met “w[eet]enschap, middagsessies om op te eten” brengt het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie  maandelijks het onderzoek van één van onze vier strategische onderzoekscentra (Flanders Make, imec, VIB en VITO) naar een breed publiek.

17 tot 19 september, BOZAR Brussel: Human Explorer - mobiliteit in verleden en toekomst

2 gespreksdagen en een tentoonstellingsdag over geautomatiseerde mobiliteit en duurzaamheid, in een samenwerking tussen de Noorse regio Buskerud en BOZAR als 'house of change'.

24 september: w[eet]enschap - sessie 7 'Van café tot ziekenhuis'

Het VIB neemt je mee op ontdekkingstocht in de wondere wereld van de micro-organismen.

05-06 september. VIBE-congres 'De gezonde en veerkrachtige stad'

Maak kennis met de maatregelen die we moeten nemen om toekomstgerichte steden en gemeenten te ontwerpen.

18 bedreigingen voor onze oceanen en hoe ze het hoofd te bieden – deel 1

Over visconsumptie, landbouw, afval, biodiversiteit, watertemperatuur en grote kuststeden

Scivil brengt burgers en wetenschap dichter bij elkaar

Vlaams expertisecentrum voor Citizen science

10 maatregelen voor duurzamere producten

Hoe de overheid de circulaire economie kan aanzwengelen