23 oktober: SDG Forum

Het allereerste Belgische SDG-Forum vindt plaats op dinsdag 23 oktober 2018 in Flagey in Brussel. Het wordt een dag waarin internationale sprekers, debat, interactieve sessies en informatiestands de deelnemers van het globale naar het lokale tot zelfs het heel persoonlijke niveau leiden. De rode draad bij dit alles luidt ‘SDG’s: van iedereen, voor iedereen en door iedereen’.

Het plenaire ochtendprogramma biedt keynotes en debat. Er is simultaanvertaling voorzien naar het Nederlands en het Frans. Het namiddagprogramma telt liefst zestien parallelsessies, verdeeld over twee ‘slots’. Op de programmapagina zijn meer details te vinden.

Het programma biedt tot slot ruim gelegenheid tot netwerken, praten en, wie weet, samen SDG-plannen smeden.

Om dat aspect van het SDG-Forum te stimuleren, kunt u doorheen de dag de SDG-bingo spelen. Hoe dat in zijn werk gaat (en wat eraan vasthangt voor de winnaar(s)), verneemt u bij de start van het Forum. Maar alvast dit: bring your own lanyard!

Van, voor en door iedereen: dat is de baseline van het SDG Forum. De overheid, de maatschappelijke organisaties en de bedrijfswereld werken samen aan een dag vol interactieve workshops, debatten en panelgesprekken rond de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of SDGs. Ontdek wat elke speler in de samenleving denkt over de grote duurzaamheidsvraagstukken en wat ze doen om onze wereld leefbaar te houden.

Van iedereen

Op 25 september 2015 ondertekenden 193 VN-lidstaten, in naam van hun bevolking, een nieuwe agenda met horizon 2030. Deze bevat zeventien doelstellingen om onze wereld weer op het pad van duurzame ontwikkeling te krijgen. 

Voor iedereen

Deze doelstellingen richten zich op de belangrijkste en actuele uitdagingen en dat zowel op economisch, op sociaal als op ecologisch vlak. Hierbij wordt ook het principe van ‘niemand blijft achter’ sterk benadrukt. Als de doelstellingen niet slagen, gaat dat ten koste van de planeet, van onszelf en vooral van de generaties na ons.

Door iedereen

De SDGs zijn vooral een wij-verhaal. Elke persoon, bedrijf, organisatie, dorp, stad of andere overheid heeft iets bij te dragen en dit liefst samen. Deze doelstellingen breken met het hokjesdenken en leiden tot onverwachte samenwerkingen aan gemeenschappelijke bekommernissen.

Meer informatie en inschrijven

16 - 18 november: Burning Change

Een weekend van Act4Change voor jeugdorganisaties die rond duurzaamheid willen werken.

08 november: Inspiratiedag Groene Warmte

Voor ambtenaren die aan de slag willen met groene warmte

25 oktober: Recover pakt uit

Congres over verpakkingsafval

Grootste beuken ter wereld in het Zoniënwoud

INBO-onderzoek naar woudreuzen

15.000 zonnepanelen voor Volvo Car Gent

Volvo bouwt samen met Eneco aan duurzame toekomst