23 mei: Forum Voedselverlies

Het Vlaams Ketenplatform Voedselverlies organiseert een studievoormiddag over het thema voedselverlies met focus op Vlaamse huishoudens. Uit cijfers blijkt immers dat burgers jaarlijks gemiddeld 37 kg voedsel per persoon weggooien, samen goed voor zo’n 240.000 ton. Elk jaar opnieuw. Vooral koffie, thee, brood en banket worden regelmatig in de vuilbak gegooid. Door voedselverlies aan te pakken, zetten we een rem op de uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt door productie en transport van voedsel.

De studievoormiddag richt zich tot vormingswerkers en beleidsmedewerkers, maar tot ook ondernemers, retailers, onderzoekers en innovatoren.

De dag start met inzichten: Hilke Bos-Brouwers van Wageningen doet uit de doeken hoe voedselverspilling ontstaat. Ze put daarbij uit internationale studies en analyseert de Vlaamse situatie.

Tom Quested van het Britse WRAP adviseert wereldwijd organisaties en besturen. Hij biedt vooral tips: de do’s-and-don’ts in de strijd tegen voedselverspilling.

Peter Cabus van het dept. Omgeving tenslotte (onder voorbehoud), stelt de factsheet ‘Voedselverlies in Vlaamse huishoudens’ voor. Een document met de belangrijkste inzichten die alle actoren in staat moeten stellen om doelgericht actie te ondernemen.

Na de feiten worden verschillende concrete initiatieven belicht en inzichten worden in praktijk vertaald. De aansluitende lunch biedt gelegenheid om te netwerken.

Wanneer? donderdag 23 mei 2019, van 9u tot 14u (inclusief netwerklunch)  
Waar? Gebouw Hendrik Conscience, Koning Albert II-laan 15, Brussel  
Meer info? Meer info en inschrijven via www.voedselverlies.be  

 

 

 

 

25 november 2019 - Conferentie ‘Het intra-Europese spoorwegnetwerk: groot potentieel, voldoende ontwikkeld?’

Het Europese spoorwegnet lijk een ​​essentieel onderdeel van een strategie voor het bereiken van ambitieuze klimaatdoelstellingen, met name in een regio die zo dichtbevolkt is en een zo dicht industrieel netwerk heeft als de Benelux. Dit in de context van congestie op het wegennet en de maatschappelijke kost ervan, als alternatief voor het vliegtuig en voor dieselwagens, als middel voor het koolstofarm maken van de transporsector.

26 november: w[eet]enschap - Hoe membranen ons op weg kunnen helpen naar een duurzamere industrie

Membranen, zijnde technologie die geïnspireerd is “uit de natuur”, kunnen ons helpen bij de transitie naar een duurzamere industrie, en in bijzonder een duurzame chemie.

07 november 2019. OESO-projectdag. Regio's en steden leren van elkaar over SDG-implementatie. Wat kan de Vlaamse regering doen?

Hoe kan Vlaanderen de Sustainable Development Goals in haar beleid en werking integreren? Europese regio's en steden leren van elkaar in het Peer Learning Platform van de VN, over hoe ze de SDG's kunnen implementeren.

OESO maakt komaf met economische groei an sich

Geen kwantitatieve groei, maar een kwalitatieve

18 bedreigingen voor onze oceanen en hoe ze het hoofd te bieden – deel 1

Over visconsumptie, landbouw, afval, biodiversiteit, watertemperatuur en grote kuststeden

Scivil brengt burgers en wetenschap dichter bij elkaar

Vlaams expertisecentrum voor Citizen science