15 procent minder voedselverlies in 2020

De Vlaamse regering en de verschillende schakels van de voedingsketen engageren zich om gezamenlijk de voedselverliezen tegen 2020 te verminderen met 15% en tegen 2025 zelfs met 30%. Op 3 april 2015 hebben ze de ketenroadmap voedselverlies 2020 ondertekend. Betrokken bij het publiek-privaat actieplan zijn Boerenbond, FEVIA Vlaanderen, Comeos Vlaanderen, Unie Belgische Catering, Horeca Vlaanderen, UNIZO, Buurtsuper.be en het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO). 

De komende vijf jaar staan er in totaal 57 concrete acties op stapel om voedselverliezen in de hele keten terug te dringen en reststromen maximaal te valoriseren. Ze zijn gegroepeerd in negen actieprogramma’s: 

1. De Vlaamse regering en de keten ondersteunen bedrijven om voedselverliezen te verminderen door o.a. meet- en doe-instrumenten te ontwikkelen op maat van bedrijven en sectoren. 

2. Samenwerking in de keten moet helpen om voedselverliezen tussen de schakels terug te dringen, innovatie in verpakkingen te stimuleren en een gemeenschappelijke aanpak voor voedselverliescrisissen op te zetten. 

3. De partners sensibiliseren, inspireren en engageren de bedrijven om actie te ondernemen. 

4. Dankzij specifieke opleidingen en vormingspakketten zijn werknemers en management nog beter in staat om voedselverlies te voorkomen. 

5. De Vlaamse regering en de keten sensibiliseren de consument door tips te geven om het voedselverlies thuis te beperken, door jongeren te inspireren met goede voorbeelden en burgers te prikkelen om hun verspillingsgedrag in vraag te stellen. 

6. De partners ondersteunen hefboomprojecten die de niet-vermarktbare voedseloverschotten in de voedselketen kanaliseren naar sociale herverdeling aan mensen in armoede. De reguliere en sociale economie werken daarvoor samen. 

7. De ondertekenaars promoten en faciliteren het schenken van voedseloverschotten door bestaande drempels weg te werken. 

8. Onderzoek ondersteunt de acties die bedrijven, sectoren en beleidsmakers ondernemen. 

9. De overheid volgt voedselverliezen in de gehele keten op om de vooruitgang te meten en inspanningen te evalueren. 

Het tegengaan van voedselverliezen is een belangrijke doelstelling in het Vlaamse Regeerakkoord 2014-2019. Het duurzame gebruik van hulpbronnen is immers een essentiële voorwaarde voor een economisch performante en duurzame Flanders Agrofood Valley. De ketenroadmap komt er een jaar na de officiële ondertekening van de gezamenlijke engagementsverklaring ‘Samen tegen Voedselverlies’

Uitstap naar dé circulaire stad van Nederland

Nederland is de circulaire hotspot van Europa. Met haar ontzettend ambitieuze doelstellingen is Rotterdam een rasechte koploper.

The European SDG Summit

De European SDG Summit 2021 van CSR Europe mikt op nieuwe partnerschappen die klimaatactie en een rechtvaardige transitie versnellen.

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

Webinar - Aan de slag met de SDG-Wegwijzer

Op donderdag 27 januari organiseert CIFAL Flanders in samenwerking met het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken (DKBUZA) van de Vlaamse overheid het gratis SDG-Wegwijzer-webinar.

Vlaamse regering keurt Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling IV goed

Na adviezen van de betrokken strategische adviesraden, van de Verenigde Verenigingen, van de VVSG, van de VVP en van een aantal maatschappelijke partners, keurde de Vlaamse regering de nota 'Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling IV' (VSDO4) definitief goed op 26 november 2021.

Stad Gent rapporteert over duurzaamheidsinspanningen

Na zijn allereerste duurzaamheidsverslag in 2020, publiceerde Gent onlangs een tweede editie die het bij de VN indiende als 'Voluntary Local Review'.