15 procent minder voedselverlies in 2020

De Vlaamse regering en de verschillende schakels van de voedingsketen engageren zich om gezamenlijk de voedselverliezen tegen 2020 te verminderen met 15% en tegen 2025 zelfs met 30%. Op 3 april 2015 hebben ze de ketenroadmap voedselverlies 2020 ondertekend. Betrokken bij het publiek-privaat actieplan zijn Boerenbond, FEVIA Vlaanderen, Comeos Vlaanderen, Unie Belgische Catering, Horeca Vlaanderen, UNIZO, Buurtsuper.be en het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO). 

De komende vijf jaar staan er in totaal 57 concrete acties op stapel om voedselverliezen in de hele keten terug te dringen en reststromen maximaal te valoriseren. Ze zijn gegroepeerd in negen actieprogramma’s: 

1. De Vlaamse regering en de keten ondersteunen bedrijven om voedselverliezen te verminderen door o.a. meet- en doe-instrumenten te ontwikkelen op maat van bedrijven en sectoren. 

2. Samenwerking in de keten moet helpen om voedselverliezen tussen de schakels terug te dringen, innovatie in verpakkingen te stimuleren en een gemeenschappelijke aanpak voor voedselverliescrisissen op te zetten. 

3. De partners sensibiliseren, inspireren en engageren de bedrijven om actie te ondernemen. 

4. Dankzij specifieke opleidingen en vormingspakketten zijn werknemers en management nog beter in staat om voedselverlies te voorkomen. 

5. De Vlaamse regering en de keten sensibiliseren de consument door tips te geven om het voedselverlies thuis te beperken, door jongeren te inspireren met goede voorbeelden en burgers te prikkelen om hun verspillingsgedrag in vraag te stellen. 

6. De partners ondersteunen hefboomprojecten die de niet-vermarktbare voedseloverschotten in de voedselketen kanaliseren naar sociale herverdeling aan mensen in armoede. De reguliere en sociale economie werken daarvoor samen. 

7. De ondertekenaars promoten en faciliteren het schenken van voedseloverschotten door bestaande drempels weg te werken. 

8. Onderzoek ondersteunt de acties die bedrijven, sectoren en beleidsmakers ondernemen. 

9. De overheid volgt voedselverliezen in de gehele keten op om de vooruitgang te meten en inspanningen te evalueren. 

Het tegengaan van voedselverliezen is een belangrijke doelstelling in het Vlaamse Regeerakkoord 2014-2019. Het duurzame gebruik van hulpbronnen is immers een essentiële voorwaarde voor een economisch performante en duurzame Flanders Agrofood Valley. De ketenroadmap komt er een jaar na de officiële ondertekening van de gezamenlijke engagementsverklaring ‘Samen tegen Voedselverlies’

Digitale opleidingssessies over de SDG’s en Vizier 2030 in het najaar 2020

De VVSG organiseert samen met de Vlaamse overheid en de Vlaamse provincies een digitale SDG- en Vizier 2030-opleiding voor overheidspersoneel en politici van de verschillende bestuursniveaus in Vlaanderen (sessies starters op 10,12,23,26/11 en 1,2,3/12 - kenners op 15/12/20 en 2/2/21)

1 oktober 2020: VIBE Congres 2020

De coronacrisis drukt ons met de neus op de feiten: we moeten onze gemeentekernen anders inrichten.

23 maart 2020: Warmtewende voor de industrie

Duurzame warmte/koude is een cruciaal onderdeel van de energietransitie. De warmtevraag van de Vlaamse industrie alleen bedraagt meer dan 50 TWh/jaar of ruim 80% van de totale industriële energievraag

State of the planet: speech van Antonio Guterres

Op 2 december 2020 gaf de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, een baanbrekende speech over de toestand van onze planeet.

CORE

CORE staat voor Coöperatief Ondernemen in Rationeel Energiegebruik.

Hasselaren investeren mee in duurzamere stadsgebouwen

Inwoners van Stad Hasselt krijgen de kans om mee te investeren in het versneld verduurzamen van stadsgebouwen.