Vredeseilanden helpt catering UZ Leuven verduurzamen

Het Universitair Ziekenhuis Leuven werkt ook rond gezondheid voor hun eigen medewerkers. Meer sport en beweging kwam op de agenda, maar ook de ziekenhuiscatering mocht duurzamer.

Daartoe werkten ze de voorbije twee jaar samen met Vredeseilanden. Wat er nu op het bord ligt? Minder vlees, meer vegetarische gerechten, meer lokale en seizoensgebonden groenten en fruit, en duurzame vis.

Vredeseilanden is een NGO die niet alleen ondersteuning biedt aan de boeren in het Zuiden, maar ook meewerkt aan verschillende retail- en cateringprojecten.

Programmamedewerker Katharina Beelen: “We startten met projecten in overheidsgebouwen, maar hadden al snel door dat onze gewenste impact naïef was. Daarom kozen we voor langetermijnprojecten in verschillende sectoren, waaronder hogescholen, bedrijven en zorginstellingen. Het is zo dat we bij UZ Leuven terecht kwamen. We stelden ons traject voor. Dat bestaat uit een nulmeting, gevolgd door een analyse en een stappenplan van een jaar. Ze stonden er open voor, maar waren wel heel kritisch. Ze vroegen zich af wat het effect zou zijn. Het dwong ons om onze eigen methodologie onder de loep te nemen.”

Tien engagementen

“We waren al een stuk onderweg om onze catering verder te verduurzamen”, vertelt Luc Vanhaverbeke, diensthoofd facilitaire dienst bij UZ Leuven. “Met de hulp van Vredeseilanden konden we dat gemakkelijker concretiseren. Samen stelden we tien engagementen op:

  1. voorkeur voor gezonde gerechten, want het welzijn van de klant gaat voor
  2. zo veel mogelijk producten afkomstig uit duurzame landbouw
  3. duurzame vis
  4. minder vlees, en rood vlees vervangen we zo veel mogelijk door gevogelte
  5. groenten en fruit zo veel mogelijk van het seizoen en afkomstig van lokale telers
  6. regelmatig vegetarisch
  7. verspilling vermijden, voedselafval en wegwerpproducten beperken
  8. gratis kwaliteitsvol kraantjeswater, eerlijke handelsrelaties en een correcte prijs
  9. duidelijke en correcte communicatie over de duurzame initiatieven
  10. eerlijke handelsrelaties en een correcte prijs.

Lees het volledige artikel op de website van MVO Vlaanderen

28 februari: NMEDO cursus

Driedaagse cursus over Natuur- en Milieueducatie en Educatie voor Duurzame Ontwikkeling

08 februari: Inspiratiedag groene warmte

Alles over de transitie naar duurzame verwarmingssystemen en -praktijken

Vlaams actieplan tegen zwerfvuil op zee

OVAM strijdt tegen alle afvalstromen die een impact hebben op het mariene milieu

Bekende ondernemers delen hun sorteergeheimen

Ik sorteer, nieuwe campagne van OVAM rond bedrijfsrestafval

Atelier Groot Eiland opent grootste dakmoestuin van Europa

Lekker, sociaal én duurzaam tuinieren in Anderlecht