Voedselteams gaat professionaliseren

'Voedselteams vzw', het netwerk van lokale voedselteams, boeren, producenten en vrijwilligers, is toe aan professionalisering. Dat is de belangrijkste conclusie van het tweejaarlijks congres in Gent, waaraan zondag een tachtigtal leden en producenten uit heel Vlaanderen deelnamen.

Op het congres ging het onder meer over een screeningsmethode om duurzaamheid te garanderen, de interne democratie van de organisatie, logistiek en een nieuwe webwinkel. “Voedselteams staat op het punt om te werken aan professionalisering, maar tegelijk met nog meer oog voor de participatie van alle leden, betrokkenen en producenten", zegt coördinator Hilde Delbecque.

Een voedselteam is een groep van mensen uit een zelfde buurt die samenwerken voor de rechtstreekse aankoop van biologische groenten en fruit, maar onder meer ook hoevezuivel en -vlees, brood en bloem of streek- en seizoensproducten. In Vlaanderen en Brussel zijn 165 voedselteams actief, die gemiddeld uit twintig leden bestaan.

07 juni: Kun je leven zonder afval?

Zero waste lunchsessie

30 mei: Kun je leven zonder afval?

Zero waste lunchsessie

12 juni: Congres lokale besturen en sociale innovatie

Hoe werk je als stad of gemeente samen met sociale ondernemers en geëngageerde burgers?

Algen als volwaardig alternatief

Voor voeding, veevoeder en verzorgingsproducten

Gezocht: leegstaande gebouwen

Circulaire gemeente voor de toekomst