Voeding

Nieuws

Zingende vuilnisbakken om kinderen te motiveren

Basisschool in Zingem lanceert innovatieve oplossing voor een nette speelplaats

Kempen Insect Valley is gelanceerd

Het potentieel van insecten als hoogwaardige grondstof of afvalverwerker valoriseren

Eerste Vlaamse soja klaar voor de oogst

Het resultaat van grootschalig en strategisch onderzoek

Projectoproep Nationale Loterij

Voor vzw, ivzw of cvba die zich engageren voor duurzame ontwikkeling

Projectoproep Gemeente voor de Toekomst

Verdien tot 2.500 euro voor jouw lokaal ide

De Landgenoten wint Radicale Vernieuwers

1000 boeren en burgers die samen landbouwgrond beheren

Voedselverlies moet verder omlaag

Ketenplatform Voedselverlies maakt resultaten van tweede voortgangsrapport bekend

Projectoproep BePlanet

Krijg 5000 tot 10000 euro ondersteuning voor je project

300.000 euro steun voor nieuwe volkstuinen

De focus ligt op projecten die samenwerken met jongeren of de welzijnssector

Online tool voor duurzame catering

Nieuwe wegwijzer cateringmateriaal van OVAM

SDG-opleidingen in de Vlaamse provincies

Iedereen aan de slag met de Sustainable Development Goals

Projectoproep van het SE'nSE fonds

Maak kans op 50.000 euro

Vlaamse voedingsindustrie produceert meer met minder milieu-impact

Milieuanalyse laat positieve evolutie zien

Kunstmest verhoogt CO2-uitstoot van brood

Britse onderzoekers analyseren het volledige productieproces

Microplastics ook in zeezout

Onderzoek naar de risico's en de voedselveiligheid

Geen pesticiden nodig om de wereld te voeden

Nieuw VN-rapport over voedselzekerheid

Gezocht: groene ideeën voor Kortrijk!

Financiële zuurstof voor klimaatvriendelijke burgerinitiatieven

De Vlaamse Week van de Bij

Actiegerichte campagne om bijenpopulaties te beschermen

Vlaamse regering duidt trekkers voor Visie 2050 aan

Zeven prioriteiten voor transitie

Europese wedstrijd zoekt innovatieve oplossingen voor groenere steden

Een initiatief van de Young Global Leaders of the World Economic Forum.

Agenda

09 november: Nationaal Sustainability Congres

Purpose, action, impact! Accelereren naar een duurzame toekomst.

Studies

Landbouw in stedelijke omgeving.

CSA’s en andere initiatieven

Permacultuur: een verkenning  

De biologische landbouw in Vlaanderen.

Stand van zaken in 2014

Recht van bij de boer(in).

Een blik achter de schermen bij 130 bedrijven met korteketenverkoop in Vlaanderen

Crowdfunding

Zit er muziek in voor de Vlaamse land- en tuinbouwer?  

5 principes voor duurzame voeding

Verse, biologische producten uit eigen regio zijn goed voor het leefmilieu, ondersteunen de lokale economie en vormen de basis van een heerlijke, gezonde maaltijd. De combinatie van deze vijf criteria is niet voor elk product mogelijk. Het is wel de bedoeling in elke maaltijd met elk criterium rekening te houden.

1.    Bio: Bij de productie van biologische voeding vermijdt men zoveel mogelijk het gebruik van pesticiden, biociden, kunstmeststoffen en medicatie. U herkent Biologische producten veelal aan het Europees of nationaal keurmerk dat ze dragen

2.    Regionaal: Plaatselijk geteeld en verwerkt voedsel vermindert de transportkosten en ondersteunt de lokale economie. Zo kunt u ook specialiteiten uit eigen streek, en Vlaamse en Belgische streekproducten aan bezoekers voorstellen.

3.    Seizoensgebonden: De keuze voor groenten en fruit uit het seizoen bespaart u heel wat energie en kosten. Buiten het seizoen worden groenten en fruit aangeleverd uit het buitenland (transportkost) of uit serres (energiekost). Ook de versheid is een voordeel want er is geen energie nodig voor bewaring (drogen of invriezen).

4.    Duurzame handel: Duurzame handel, zoals fair trade, brengt producten op de markt waarbij de arbeiders in correcte sociale omstandigheden werken en de producent een rechtvaardige prijs krijgt. Deze prijs staat in verhouding tot de werkelijke productiekost van de boer en de mogelijkheid om een gezin te onderhouden met de inkomsten.

5.    Minder vlees en vis: Studies tonen aan dat de impact van veeteelt en overbevissing aanzienlijk is. De grote vraag naar vlees leidt tot een intensieve teelt die erg zwaar weegt op het milieu, van methaangassen tot vervuiling van drinkwater en bodem. Daarnaast zijn sommige vissoorten bedreigd door overbevissing. Let bij de aankoop van vlees of vis op duurzaamheidslabels, zoals dat van het Marine Stewardship Council (MSC) voor duurzame visserij.