Vijf jaar Donderdag Veggiedag

Donderdag Veggiedag bestaat vijf jaar. Naar aanleiding hiervan voerde onderzoeksbureau iVOX eind vorig jaar een grootschalig onderzoek uit naar vegetarisme in Gent en in Vlaanderen. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat maar liefst vier op de vijf Gentenaars het concept Donderdag Veggiedag kennen en dat één op de drie ook deelneemt. Meer dan de helft van de Gentenaars geeft aan dat ze bereid zijn om minder vlees te eten. De voornaamste reden waarom Gentenaars vegetarisch eten is om nieuwe smaken te ontdekken.

Campagne Donderdag Veggiedag

In mei 2009 stapte de Stad Gent mee in de campagne van EVA vzw en werd zo de eerste stad ter wereld met een officiële wekelijkse Veggiedag op donderdag. Ondertussen hebben al verschillende  steden uit het binnen- en buitenland dit voorbeeld gevolgd, waaronder Hasselt, Mechelen,  Brussel, Los Angeles, Rio de Janeiro en Kaapstad.

Resultaten Stad Gent

De Stad Gent heeft de voorbije vijf jaar hard ingezet op Donderdag Veggiedag, en dit met succes. Vier op de vijf Gentenaars kent de campagne, wat een verhoging is met 15% ten opzichte van 2011. En, belangrijk, Donderdag Veggiedag zet mensen ook aan tot actie: één op de drie Gentenaars doet minstens één keer per maand mee, 10% van de Gentenaars doet wekelijks mee en één op de acht zelfs verschillende keren per maand.  Deze cijfers liggen beduidend hoger dan het Vlaamse gemiddelde.

Gent als dé Veggiestad van Vlaanderen

Ook andere cijfers illustreren dat Gent zich steeds meer profileert als dé Veggiestad van Vlaanderen. Eén op de zes Gentenaars is halftijds vegetariër en eet minstens drie keer per week vegetarisch: een stijging met 31% tegenover 2011. Bovendien geeft meer dan de helft van de Gentenaars aan dat ze bereid zijn om in de toekomst minder vlees te eten: een stijging met 16%.

Barrières

Het iVox onderzoek wijst ook op een aantal barrières om vegetarisch te eten, zoals de hoge kostprijs, onvoldoende kookvaardigheden en onvoldoende kennis van vervangproducten.

Motivatie

De voornaamste reden om vegetarisch te eten is bij de helft van de Gentenaars het ontdekken van nieuwe smaken, gevolgd door gezondheid en milieu. Gentenaars zijn zich  bewust van de veelzijdigheid van de vegetarische keuken en zijn nieuwsgierig om die te ontdekken. Drie op de vier Gentenaars beseft dat vleesconsumptie een grote impact heeft op het milieu.

Methodologie

Dit onderzoek werd in opdracht van EVA vzw en de Stad Gent uitgevoerd door iVOX in december 2013. De vragenlijst werd gebaseerd op het onderzoek uit 2011. De resultaten zijn (statistisch) representatief voor leeftijd, opleidingsniveau, geslacht en woonplaats.

Meer informatie over vegetarisme en de campagne Donderdag Veggiedag

05 oktober: De Stadsrand in verandering

De VRP en Infopunt Publieke Ruimte organiseren samen een studienamiddag over publieke ruimte in de stadsrand.

01 - 03 oktober: Studiebezoek aan Kopenhagen

Focus op klimaatbeleid en mobiliteit

Vlaamse Overheid bouwt duurzaam met GRO

'Vanuit de circulaire gedachte brengen we de volledige levensduur van een gebouw in rekenschap.'

Vlaanderen engageert zich voor circulaire economie

1,7 miljoen euro voor de Green Deal

De Landgenoten wint Radicale Vernieuwers

1000 boeren en burgers die samen landbouwgrond beheren