Twee winnaars Award voor beste Belgische duurzaamheidsverslag

Op 29 november vond de achttiende uitreiking van de Awards for Best Belgian Sustainability Report plaats. De prijs bekroont de ondernemingen die zich onderscheiden door op transparante en innovatieve wijze te rapporteren over hun economische, ecologische en maatschappelijke resultaten. Cofinimmo en Port of Antwerp mochten de award in ontvangst nemen.

Grote ondernemingen

In de categorie ‘grote ondernemingen’ werd Cofinimmo beloond. Ze kregen van de jury lof voor het goed gestructureerd rapport met duidelijke presentatie. Het rapport blonk ook uit door zijn materialiteitsmatrix en grondige beschrijving van de stakeholdersdialoog. Daarnaast kregen Cofinimmo waardering voor hun blijvend engagement tot de externe audit van hun verslag.

Andere organisaties

In de categorie ‘andere organisaties’ mocht Port of Antwerp voor de tweede keer de hoofdprijs in ontvangst nemen. Zij onderscheidden zich met een indrukwekkend rapport over de havensector en zijn transparant communicatieproces. De jury waardeerde ook de definitie van de materialiteitsmatrix van het rapport. Deze was gebaseerd op het beroemd beginsel ‘what matters, where it matters’. Daarnaast mochten de talrijke verwijzingen naar onafhankelijke analyses van specifieke indicatoren ook op applaus van de jury rekenen.

Kleine en middelgrote ondernemingen

In de categorie “kleine en middelgrote ondernemingen” duidde de jury geen winnaar aan. Toch zijn de juryleden ervan overtuigd dat in de volgende edities van de award talrijke rapporten van kmo’s zich zullen onderscheiden.

Focus op SDG’s

Dit jaar werd de focus van de Award gelegd op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, zoals eind 2015 geformuleerd door de Verenigde Naties.

Op basis van de zeventien geformuleerde doelstellingen beklemtoonden de deelnemende organisaties vooral volgende SDG's:

  • de inzet voor duurzame consumptie en productie versterken;
  • de impact van hun activiteiten op het klimaat verminderen;
  • zorgen voor fatsoenlijk werk, alsook de economische groei, de toegankelijkheid van de gezondheidszorg en het welzijn voor iedereen bevorderen.

Marie-Christine Marghem, de minister van Duurzame Ontwikkeling, juicht het toe dat deze achttiende editie de klemtoon legde op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen: “Deze zeventien doelstellingen vallen onder de verantwoordelijkheid van elkeen. De duurzaamheidsrapporten zijn een uitstekende gelegenheid om aan te tonen hoe een organisatie een bijdrage kan leveren aan de samenleving door middel van haar activiteiten. De keuze van dit jaar toont de diversiteit van de deelnemende ondernemingen.”

Lees hier het rapport van de Jury

28 februari: NMEDO cursus

Driedaagse cursus over Natuur- en Milieueducatie en Educatie voor Duurzame Ontwikkeling

08 februari: Inspiratiedag groene warmte

Alles over de transitie naar duurzame verwarmingssystemen en -praktijken

Vlaams actieplan tegen zwerfvuil op zee

OVAM strijdt tegen alle afvalstromen die een impact hebben op het mariene milieu

Bekende ondernemers delen hun sorteergeheimen

Ik sorteer, nieuwe campagne van OVAM rond bedrijfsrestafval

Atelier Groot Eiland opent grootste dakmoestuin van Europa

Lekker, sociaal én duurzaam tuinieren in Anderlecht