Voeding

Nieuws

SDG-opleidingen in de Vlaamse provincies

Iedereen aan de slag met de Sustainable Development Goals

Vlaamse voedingsindustrie produceert meer met minder milieu-impact

Milieuanalyse laat positieve evolutie zien

Kunstmest verhoogt CO2-uitstoot van brood

Britse onderzoekers analyseren het volledige productieproces

Microplastics ook in zeezout

Onderzoek naar de risico's en de voedselveiligheid

Geen pesticiden nodig om de wereld te voeden

Nieuw VN-rapport over voedselzekerheid

Gezocht: groene ideeën voor Kortrijk!

Financiële zuurstof voor klimaatvriendelijke burgerinitiatieven

De Vlaamse Week van de Bij

Actiegerichte campagne om bijenpopulaties te beschermen

Vlaamse regering duidt trekkers voor Visie 2050 aan

Zeven prioriteiten voor transitie

Europese wedstrijd zoekt innovatieve oplossingen voor groenere steden

Een initiatief van de Young Global Leaders of the World Economic Forum.

Krijg Europese steun voor je project

Europese oproep van Inherit

Beveren bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen

Beveren mag zich tot ‘Bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen 2016’ kronen.

Win de eerste Food Waste Award

Zowel lokale besturen als organisaties en bedrijven kunnen dossier indienen

Uitreiking eerste Vlaamse Klimaatprijzen

Twee winnende projecten per provincie ontvangen elk 30.000 euro

Gentse schoolmaaltijden duurzamer vanaf 2017

20 procent van de ingrediënten bio

Vlaamse ambtenaren aan de slag met SDG's

Hoe kan Vlaanderen de 17 internationale doelstellingen helpen realiseren?

Permafunghi wint Grote Prijs voor Toekomstige Generaties

Brussels bedrijf is een unieke combinatie van stadslandbouw en circulaire economie

Groene Economie Convenant

Een nieuw instrument om bedrijven en sectoren verder te vergroenen

Wie wint dit jaar de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties?

Laat je stem horen voor één van de 12 finalisten

Frankrijk verbiedt nog meer plastics

Nederland zoekt alternatief voor chipszak

Supermarkten in actie tegen voedselverlies

Delhaize en Colruyt proberen zoveel mogelijk weg te schenken

Agenda

20 april: Symposium over zorgzame voeding

Basisvoedingszorg en preventie van ondervoeding bij ouderen

04 mei: Energie- en Klimaatdag voor lokale besturen

VVSG stelt interessante voorbeelden en projecten voor

Studies

Landbouw in stedelijke omgeving.

CSA’s en andere initiatieven

Permacultuur: een verkenning  

De biologische landbouw in Vlaanderen.

Stand van zaken in 2014

Recht van bij de boer(in).

Een blik achter de schermen bij 130 bedrijven met korteketenverkoop in Vlaanderen

Crowdfunding

Zit er muziek in voor de Vlaamse land- en tuinbouwer?  

5 principes voor duurzame voeding

Verse, biologische producten uit eigen regio zijn goed voor het leefmilieu, ondersteunen de lokale economie en vormen de basis van een heerlijke, gezonde maaltijd. De combinatie van deze vijf criteria is niet voor elk product mogelijk. Het is wel de bedoeling in elke maaltijd met elk criterium rekening te houden.

1.    Bio: Bij de productie van biologische voeding vermijdt men zoveel mogelijk het gebruik van pesticiden, biociden, kunstmeststoffen en medicatie. U herkent Biologische producten veelal aan het Europees of nationaal keurmerk dat ze dragen

2.    Regionaal: Plaatselijk geteeld en verwerkt voedsel vermindert de transportkosten en ondersteunt de lokale economie. Zo kunt u ook specialiteiten uit eigen streek, en Vlaamse en Belgische streekproducten aan bezoekers voorstellen.

3.    Seizoensgebonden: De keuze voor groenten en fruit uit het seizoen bespaart u heel wat energie en kosten. Buiten het seizoen worden groenten en fruit aangeleverd uit het buitenland (transportkost) of uit serres (energiekost). Ook de versheid is een voordeel want er is geen energie nodig voor bewaring (drogen of invriezen).

4.    Duurzame handel: Duurzame handel, zoals fair trade, brengt producten op de markt waarbij de arbeiders in correcte sociale omstandigheden werken en de producent een rechtvaardige prijs krijgt. Deze prijs staat in verhouding tot de werkelijke productiekost van de boer en de mogelijkheid om een gezin te onderhouden met de inkomsten.

5.    Minder vlees en vis: Studies tonen aan dat de impact van veeteelt en overbevissing aanzienlijk is. De grote vraag naar vlees leidt tot een intensieve teelt die erg zwaar weegt op het milieu, van methaangassen tot vervuiling van drinkwater en bodem. Daarnaast zijn sommige vissoorten bedreigd door overbevissing. Let bij de aankoop van vlees of vis op duurzaamheidslabels, zoals dat van het Marine Stewardship Council (MSC) voor duurzame visserij.