Voeding
Landbouw in stedelijke omgeving.
CSA’s en andere initiatieven
Permacultuur: een verkenning
De biologische landbouw in Vlaanderen.
Stand van zaken in 2014
Recht van bij de boer(in).
Een blik achter de schermen bij 130 bedrijven met korteketenverkoop in Vlaanderen
Crowdfunding
Zit er muziek in voor de Vlaamse land- en tuinbouwer?
Verse, biologische producten uit eigen regio zijn goed voor het leefmilieu, ondersteunen de lokale economie en vormen de basis van een heerlijke, gezonde maaltijd. De combinatie van deze vijf criteria is niet voor elk product mogelijk. Het is wel de bedoeling in elke maaltijd met elk criterium rekening te houden.
1. Bio: Bij de productie van biologische voeding vermijdt men zoveel mogelijk het gebruik van pesticiden, biociden, kunstmeststoffen en medicatie. U herkent Biologische producten veelal aan het Europees of nationaal keurmerk dat ze dragen
2. Regionaal: Plaatselijk geteeld en verwerkt voedsel vermindert de transportkosten en ondersteunt de lokale economie. Zo kunt u ook specialiteiten uit eigen streek, en Vlaamse en Belgische streekproducten aan bezoekers voorstellen.
3. Seizoensgebonden: De keuze voor groenten en fruit uit het seizoen bespaart u heel wat energie en kosten. Buiten het seizoen worden groenten en fruit aangeleverd uit het buitenland (transportkost) of uit serres (energiekost). Ook de versheid is een voordeel want er is geen energie nodig voor bewaring (drogen of invriezen).
4. Duurzame handel: Duurzame handel, zoals fair trade, brengt producten op de markt waarbij de arbeiders in correcte sociale omstandigheden werken en de producent een rechtvaardige prijs krijgt. Deze prijs staat in verhouding tot de werkelijke productiekost van de boer en de mogelijkheid om een gezin te onderhouden met de inkomsten.
5. Minder vlees en vis: Studies tonen aan dat de impact van veeteelt en overbevissing aanzienlijk is. De grote vraag naar vlees leidt tot een intensieve teelt die erg zwaar weegt op het milieu, van methaangassen tot vervuiling van drinkwater en bodem. Daarnaast zijn sommige vissoorten bedreigd door overbevissing. Let bij de aankoop van vlees of vis op duurzaamheidslabels, zoals dat van het Marine Stewardship Council (MSC) voor duurzame visserij.