Shoppen met de App Fair Fashion

Schone klerenEen jaar lang deed de Schone Kleren Campagne onderzoek naar de werkomstandigheden van textielwerkers van grote kledingmerken. Meer dan 140 kledingmerken werden geanalyseerd en zijn nu op te zoeken in de app Fair Fashion. Dat meldt het Netwerk Bewust Verbruiken.

 

 

De Schone Kleren Campagne en AchACT vroegen aan 18 Belgische en 50 internationale bedrijven wat zij ondernemen om een leefbaar loon te garanderen aan arbeiders in de kledingindustrie. Met hun merkenrapport zetten de organisaties kledinglabels aan tot positieve actie. 

Elk merk wordt beoordeeld op vier domeinen die belangrijk zijn in de strijd voor een leefbaar loon: ‘empowerment van werknemers’, ‘engagement en aankooppraktijken’, ‘strategie naar een leefbaar loon’ en ‘samenwerking met vakbonden, andere bedrijven en multi-stakeholder initiatieven’. Aan de hand van deze info werd de app Fair Fashion ontwikkelt, waarbij je van elk merk een profiel krijgt met de inspanningen die ze leveren.

Download de Fair Fasshion-app

Resultaten van het merkenrapport

Geen enkel merk garandeert op dit moment een leefbaar loon aan de kledingarbeiders. Drie internationale bedrijven – Inditex (Zara, Bershka...), Marks & Spencer en Switcher-  kunnen aantonen dat ze stappen gezet hebben die op langere termijn kunnen resulteren in hogere lonen. Adidas, H&M, New Look, Primark en Puma nemen aarzelende intiatieven maar hebben nog een lange weg te gaan. Mayerline wordt uitgeroepen tot pionier in het segment van Belgische bedrijven. De andere Belgische merken leveren bitter weinig inspanningen voor een leefbaar loon. Dat terwijl het loon slechts 0.6 % van de totale verkoopprijs van een kledingstuk uitmaakt. Een verdubbeling van het loon zou bijgevolg amper invloed hebben op de verkoopprijs.

Weinig verandering sinds ramp Bangladesh

Het staat diep in ons collectieve geheugen gegrift: de instorting van het Rana Plaza Complex in Bangladesh waarbij 1138 mensen de dood vonden. De instorting van de textielfabriek legde de structurele problemen in de textielsector pijnlijk bloot. Tot op vandaag is er weinig veranderd. Miljoenen kledingsarbeiders werken in Azië, Oost-Europa, Noord-Afrika en Turkije voor soms maar een paar euro’s per dag. Voor dat schamele bedrag moeten de arbeiders vaak 60 tot 70 uur per week werken. Cijfers van de Asia Floor Wage Alliance tonen aan dat de kloof tussen het wettelijk loon en minimumloon nog steeds toeneemt. Vele kledingarbeiders kunnen niet in hun basisbehoeften (wonen, voeding, kleding, verzorging, onderwijs) voorzien en  verkeren in een uitputtingsrace tegen de armoede.

Dumpingprijzen

Kledingmerken zijn nochtans verplicht  -op basis van de VN-conventie ‘principes voor het bedrijfsleven en mensenrechten’ van 2011- een leefbaar loon te garanderen. Door de sterke concurrentie op de kledingmarkt heerst er echter een klimaat van dumpingprijzen: een race voor de laagste prijs. Labels en inkopers dwingen bijgevolg een zo laag mogelijke prijs af bij hun toelevaranciers. Zij staan met hun rug tegen de muur. Overheden durven niets te ondernemen uit angst dat de kledingmerken elders gaan produceren. De inkopers verschuilen zich achter drogredenen (“de consument wil niet betalen”) en drogconstructies (“het is de verantwoordelijkheid van de overheid en toeleveranciers”). Bedrijven moeten hun verantwoordelijk opnemen en de betaling van een leefbaar loon eisen. Het merkenrapport stippelt een routekaart uit met tien stappen om hen daarbij te helpen. De consument kan ook zijn steentje bijdragen. Koop bij merken die zich engageren voor een beter loon.

Lees ook het volledige rapport via www.schonekleren.be

07 juni: Kun je leven zonder afval?

Zero waste lunchsessie

30 mei: Kun je leven zonder afval?

Zero waste lunchsessie

12 juni: Congres lokale besturen en sociale innovatie

Hoe werk je als stad of gemeente samen met sociale ondernemers en geëngageerde burgers?

Algen als volwaardig alternatief

Voor voeding, veevoeder en verzorgingsproducten

Gezocht: leegstaande gebouwen

Circulaire gemeente voor de toekomst