Materialenscan voor voedingsbedrijven

FEVIA en Flanders’ FOOD willen voedingsbedrijven bewustmaken van het voedselverlies in de verschillende stappen van het productieproces. Ze breiden daarmee de gratis materialenscan, een initiatief van Agentschap Ondernemen en OVAM, uit.

Een adviseur brengt daarbij het gebruik van materialen zoals ingrediënten, chemicaliën en water in kaart en bekijkt op welke manier grondstoffen efficiënter ingezet kunnen worden. Na het uitvoeren van de scan krijgt het voedingsbedrijf een zicht op het huidige materialenverbruik, de verliesposten en de kosten die ermee gepaard gaan. Eenvoudige simulaties tonen hoe het bedrijf de efficiëntie kan opdrijven en productiekosten kan verlagen. De adviseurs wijzen het bedrijf de weg naar vervolgacties. Op de website van Flanders’ FOOD kunnen voedingsbedrijven een scan aanvragen. 

Projectideeën kunnen samen met Flanders’ FOOD uitgewerkt worden in bedrijfsspecifieke projecten. Flanders’ FOOD lanceert een projectoproep voor coöperatieve projecten. Zowel personeelskosten als werkingskosten van bedrijven komen in aanmerking voor subsidies. Wie ideeën heeft voor een bedrijfsonderzoek, kan online een formulier invullen. 

20 februari: Circular & Smart Cities

Hoe helpen sensoren, connectiviteit, blockchain en data de circulaire economie in de stad vooruit?

20 februari: Woonlabo WVL2

Studienamiddag over efficiënte invulling van ruimte

02 maart: Sociale duurzaamheid voor textiel- en modesector

Inspiratiedag binnen Schone Kleren Campagne

Projecten rond actief en gedeeld burgerschap

Oproep voor lokale besturen, van het Asiel-, Migratie- en Integratiefonds van de Europese Commissie

Hoe kan Vlaanderen klimaatbestendiger worden?

Een nieuw rapport van de Denktank Klimaatadaptatie Vlaanderen

Fietsnetwerken redden levens

Europese steden kunnen tot 10 000 vroegtijdige sterfgevallen vermijden